Tuesday, June 30, 2009

aku tak ingat tarikhnya bila. oleh kerana sudah ade locus, maka baru lah master nak bwk aku ikot dia ke court. anyway, locus bermaksud ur legal standing. pada sepanjang masa matan, locus aku adalah sebagai pelatih dalam kamar. contoh lain bagi penggunaaan locus adalah, apabila satu tuntutan hak jagaan anak dibuat di court, locus pemohon harus dikenal pasti tdahulu. adakah locus pemohon sebagai ibu, bapa, nenek atau pon saudara mara. aku saja laa selit2 skit ilmu ni supaya blog ni jd ilmiah skit.tak laa merapu sahaja.

berbalik kepada cerita asal, master bwk aku ikot dia pegi court majistret jenayah 5. ade kes jenayah.sambung bicara. aku tak tahu rupa2nya kes itu adalah kes hangat jugak.melibatkan foreigner yg memperdaya org ramai. nama client dirahsiakan sbb P&C. pengalaman tersebut sgt menarik dan sampai mati aku akan ingt. aku akan ingt perbezaan antara learned counsel dan not-so-learned magistrate. cerita nya lebih kurang begini.

master aku menyatakan pd majistret yg beliau mahu impeach the prosecution witness.

dgn segera majistret tersbeut menjawab,
"you cannot impeach prosecution witness! there is no such thing provided under the law"

aku duduk diseblah master ku..lantas teringat kelas evidence Prof akram dahulu. aku selak2 evidence act 1950 di depan mata tu.. section 145 dan section 155..yes..tak sia2 ilmu prof akram n muzafar syah mallow tu curahkan kat aku. DPP juga sudah cuak melihatkan kekhilafan majistret itu. so dpp pon bgn dan menyatakan bhw such prosiding is allowed under the evidence act...tp beliau pula tidak bwk evidence act.lantas master ku menghulurkan evidence act kepunyaanku yg beconteng sana sini tu kat dpp.

inilah beza learned counsel dan not so learned magistret.learned counsel akan tetap berpegang pada undang2 tak kira lah jika pihak lawan yg mendapatkan keuntungan.so dr sini aku belajar bhw, the duty of the counsel is to assist court in order to implement justice.

lepas habis kes, master bwk p mengeteh. hihih i soka bab nih. sbb sudah menjadi tradisi kami, kalau ade chambee p makan dgn master or senior loyer, maka senior lawyer or master akan bayar. tp skarang, wajib lah aku yg bayar plak klu p mkn dgn my ex- students yg aku jmp kat court...

masa ngeteh tu, ade sorang senior lawyer join kami. beliau adalah kwan pada master aku.tak ingt apa nama dia. aku dgr bos cuma pgl dia raj sahaja. aku senyap aje sbb masih br n mentah nk nyampuk2. tgh2 aku buat2 baca paper, tetiba mr raj tny aku,;

"salwa, u ade tau kaa brapa ur fundamental rights safeguarded by the constitution?"

adoi...subjek constitutional law aku adalah bangang tahap gaban. mana tak nya,,, time kelas prof aziz bari dulu aku bantai tdo tak pon sembang ngn jimbengs aku.so aku cuma snyum2, pandang master aku, n aku bantai je laa ade 10...

then mr raj said;
"nice one.. lucky ur still chambering.so bantai2 pun tada org kata apa. but one fine day u ll bcome a lawyer.this is the very basic thing u shud know. once ur back in the ofc, i hope u cn read article 5-13 of the federal constitution"

pastu dia pndg master aku he said;
"man, u really have to do somthing. she knows nothing and luckily u still have 9 months to train her.. i wish u all the best"

perghhh dalam hati aku rase sgt keji okeh..time tu aku rase nk sorok muka belakang pinggan roti canai yg dah kosong tu je..nampak sgt aku ni sengal dn hampeh gilaa...maka aku pon berkobar2 laa nk prove kan kat mr raj ni yg anggapan dia kat aku adalah meleset dan jauh terpeson sama sekali..kesian master aku. dah laa aku ni chambee first ia..kira2 mcm aku ni baby pertama dia laa.. jadi sejak itu aku dh berteka dan berazam, that one fine day, i ll become one fine lawyer..
gambar hiasan:sesi mengeteh di kantin mahkamah

Monday, June 29, 2009

28.12.2006


Hari ini, tanggal ini. Maka bermulalah detik2 penyeksaan yang bakal dilalui oleh setiap graduan lulusan undang-undang yang memilih untuk mengamal. Hari ini, detik ini, aku dah decide untuk failkan borang Petisyen untuk Penerimaan Masuk Peguambela dan Peguamcara atau lebih dikenali dikalangan budak2 chambering sebagai Borang 1.

CHAMBERING/PUPILLAGE- ada orang panggil pupillage. tapi perkataan yang lebih mesraa kat telinga aku adalah Chambering. kalau ditanya pada layman pon, mereka akan tahu chambering, atau plg kurang pun, mereka pernah laa dgr perkataan ni. tapi kalau pupillage tu, agak alien sikit bunyinya.

CHAMBEE/PUPIL IN CHAMBER- ini adalah gelaran yang diberi kepada aku semasa tempoh chambering ni. actually, the word chambee doesnt even exist but i believe many of us still use the word..so pls do something to make it an official term. sbb aku rase pupil tu mcm budak sekolah sahaja.. tapi di mahkamah, kami lebih dikenali sebagai PDK (pelatih dalam kamar) sahaja.

MASTER- gelaran ni diberi kepada peguam senior yang melatih chambee beliau sepanjang tempoh chambering. aku lebih suka panggil master aku sebagai masterji..heheh..bajet feeling bollywood laa konon..heckk laa. owh ya..lupa plak. hanya peguam yang telah mengamal lebih dari 7 tahun sahaja yang dibenarkan untuk menjadi master. dan dalam satu masa, master hanya dibenarkan untuk melatih 2 orang chambee sahaja.

tempoh masa chambering adalah selama 9 bulan. dulu masa kelas law & society kat matric uia PJ, mdm waheeda pernah cerita, 9 bulan chambering ni ibaratnye macam 9 bulan fetus dalam kandungan.bila fetus tersebut lahir kedunia, maka terhasillah seorang bayi yang comelllnyee.. so mcm tu jugak lah seorang chambee yg terpaksa melalui detik 9 bulan latihan dalam kamar. when the 9 months complete, maka lahirlah seorang peguambela dan peguamcara yang comelnyerrr yang berdedikasi.


aku still ingat lagi. masa hari aku file kan Borang 1 aku tu, aku dah tersalah tulis nama aku. Nama aku yang tertera dalam kad pengenalan adalah Raidah Salwa Binti Mat Redzuan. Tapi kat Borang 1 tu, aku hanya tulis Raidah Salwa Mat Redzuan. so bila aku nk serah kan borang 1 aku tu kat Murali, maka aku ditanya oleh murali:-

"apa nama dalam I/C you?"

so aku pon jawab "raidah salwa binti mat redzuan"

murali tny balik "apa pasal sana ada binti, ini borang tak ada binti?itu kembar u juga kaa?"

maka aku pon tersengih lebar bak kerang busuk dan terpaksa laa aku pergi beli borang baru harga RM 5. padahal klu aku potostat kat opis siap2 tadi, free ajer.buat laa salah sepuluh kali pon takpa..haha.so lepas beli borang baru, aku pon kena isi lagi sekali and pegi affirm lagi sekali kat pesuruhjaya sumpah.zaman ni, KL court masih lagi depan dataran merdeka. tempat nk file kan borang dgn tempat nk affirm kat pesuruhjaya sumpah adelah jauh!. maka aku terpaksa berjalan dalam keadaan panas terik, matahari atas kepala, memakai baju kurung hitam dan blazer, serta kasut tumit tinggi. benci! dalam hati aku, aku berdoa bnyk2 semoga aku akan masih bernafas smp laa ke hari terakhir chambering ini.
borang yang ni aku letak BINTI

yang ni aku malas bijak sgt, so terokasa kna amend

tiba dikaunter pesuruhjaya sumpah, aku tgk org ramai je nak blah.dalam hati aku adalah girang. konon tak payah laa kau amek nombor and tunggu sampai berjanggut. rupa2 nya, telahanku meleset sama sekali. mereka beredar kerana kaunter telah ditutup untuk memberi laluan kepada acara makan tengahari. adoiiiiiii.. maka aku terpaksa laa mencari tmpt mkn juga sementara tunggu kaunter dibuka semula.ini baru hari pertama. lupa pulak..pengalaman hari pertama ini aku lalui bersama dgn leya dan rini.

alhamdulillah, tepat jam 2.48, aku telah berjaya selesaikan misi borang 1 tersebut. maka aku pon pulang ke kantor dgn hati yang girang. maka tanggal ini, detik ini, 28.12.2006, saya Raidah Salwa Binti Mat Redzuan, pelatih dalam kamar dari Tetuan Selvam Shanmugam.


Thursday, June 25, 2009

i am preparing myself, emotionally and physically..guys, do pray for me k?
cos tomorrow is the day.

let him fight the battle,
because i am going to win the war.

im onleave today. went for a medical cek up at city squre...sekejap gila okeh. i reached the clinic around 12.15pm and managed to settle the x-tray n all the stuffs by 1.45pm.i t was super duper fast. i could hv been faster than tht had i not faced difficulties to produce my ermm..my ownn pee..wakakkaka..gila keji okeh.. i spent around 30 freaking minutes in the toilet just to wait for the thing to come out.. nurse kat situ siap gelak kat aku.lenguh gak laa 30 minit dok dlm tu mcm tgu buah durian gugur kat dusun ke apa.dh boring sgt..aku p masuk klinik blk mintak air..hamek ko.after 6 glasses br aku berjaya. when i gave the small container to the nurse, bleh la plak dia buat remark" finally..tahniah!" .. malu wooo dia p angkat tgi2 botol kecik tu..haishhh dh ler ramai mamat encem kat situ...ceh..jatuh saham i kat klse laa... sbb nak cover malu, aku pon ckp la... " sy mmg cm ni klu nervous..susah skit.." terus aku duduk buat2 baca paper.skali tgk...paper last week daa..siot jer.

pastu aku trus p capsquare nk bg report tu n to sign few docs..hikhikhikhikhik...ptg lak h janji ngn shue nk g lepak kat the curve..tp aku settled smua td around 2 lebiih...so aku bejalan2 je laa kat capsquare tu.mamandangkan tmpt tu adelah boring, so aku memputuskan utk ke the curve tros bg mengelak jalan jam dikala umat manusia pulang dr kantor jam 4 sore nnt.

smp kat the curve...aku cm takde smgt nk shopping plak...sll aku pantang je ..sure aku rembat apa2 kat mall kan..tp aku skang ade tujuan lain..tk leh membzair2 lagi..azam dan impian harus dikejarin..hahah pehal tetiba smgt plak je..around 4 aku smp the curve..so aku tdo je lah dlm keta sbb mls nk jejalan..lagipon penangan grey's anatomy season 5 mmg dasat.semalam aku lgsg tak tdo sbb layan smp abis smua season 5 tu...around kul 6 aku terjaga.. shue pon dh msg kata nk smp da...touch up2 sket then terus p toilet..hahaha dah kata bantai smp 6 gelas kan kat klinik td..:P

shue smp kul 6 lebeh. so aku yg kebuluran tak mkn dr pg trus dgn tangkas ajak shue p santap dulu. kami ke tony eusoff roma's dan maka bermulalah sesi bercerita ala2 mak kiah kampung simpang pulai tu... dari hal kje, hal scandal..erkss.., hal family smp lerr ke hal misi 2010..wakakkaka...minah ni klu jmp dia..ade je benda kitorg nk sembang..pastu keje dia gelak ajer..aku ckp sepatah, dia gelak 2-3 saat.. aku ckp lagi 2 patah, dia gelak ketuk2 meja...hang ni pasai paa shue oiiii... aku ceta psl tanah pon dia bantai gelak..kompius aku..atau mungkin beliau dilahirkan dgn sifat terlebih gelaknya itu..anggap lah itu satu kurniaan dr yg esa ye cik shue..lalallaala.. dah kol 10, br tergerak mau pulang...setelah sakan berjimba..hahha..lenkali kita roger2 lagi k shue...dan as usual, henpon huduh aku sempat la menangkap detik2 kegumbiraan dua org sohabat tersebut..alkisah nyerrr
aku yg cuba meng-tutilizekan kemampuan sony ericson aku yg ade timer tuhhburger ke apa ntah minah ni orderaku order ciken salad sbb feeling2 ala2 dietsssstapi kemudiannye melantak starter penuh makna..cendawan yg syedap aaaamuka dua manusia yg hepi dpt mkn dan kenyang...di sudut kiri bwh tu adelah dessert kami yg telh berjaya dilicinkan oleh gergasi2 comel ini



Monday, June 22, 2009

AKU MARAH JUGAK

aku adalah sgt marah kat bos aku.sbb dia bongok dan stupid tahap dewa okeh. ape hal lak ko boleh nak cakap staffs ni smua kuli ko just because kau bayar gaji kitorg? damn u stupid..idiot..a person who reads law n yet so stupid about the law. hey you stupid, have u come across the meaning of a contractual agreement? because ur so stoopid and i guess u only passed ur law of contract exam on the third attempt...dat explains why u never realized or u are too stupid to realize that an offer letter is tantamount to creating legal relations? and if accepted by the other party it is deemed as contract that binds both offeror and offerree??

stupid, idiot, u moron!

nak jd bos sbb tumpang glamour ****** baik tak payah. setakat conduct criminal trial at magistrate pon dah nak belagak ngn aku. itu pon kes kucing mati. kes kucing mati pon ko submit using MY SUBMISSION. u just read MY SUBMISSION in court and forbid me from attending the decision.bcos u wanted the fame. aku buat kes org mati kena bunuh, tikam, tetak segala aku tak kecoh pon kat dia! kalau setakat buat s15 ADB taklahh ko nak belagak dgn aku wahai bos yg bunguks sbb aku tau ko tak pnah buat 39B adb pon..so u better study the act before u want to argue with me. aku tau mmg bunyi belagak gila aku ni, tapi aku tak pnah bangga dgn apa aku buat...tapi aku benci bila org bodoh yang sesuka suki nk gelarkan orang kuli just because u ve got ur own practice? heck like i do care ... aku tak heran lah sbb tu mr DP pick me and sharmini to sit next to him at the federal court trial cos he knew tht u dun have anything to offer if sudden help is warranted.

ya allah ya tuhan ku... kau tunjukkan laa skit cahaja kat bos aku yang mangkuk ayun ni.biar otak dia pandai sikit.

sekian, terima kasih.

Sunday, June 21, 2009

PUASA SANTAI JERR

smlm aku posa. hari ni pon aku posa.smlm aku berbuka dgn cerita sedih. tengah hari tu aku masak2 sikit sebab mama ngn abah nk datang umah. kire cam aku plan masak untuk berbuka gak laa. pas mkn tgh hari, aku ngn abah anta mama g airport. one thing about my mum, beliau sangat suka berjalan. takpelah ma, asalkan ma bahgie..kuikuikui.. abah aku plak, tak suka nak tinggal kan umah. alasan dia, sapa mau jaga kolam ikan la, air pancut la, segala bunga2 dgn rumput kat rumah la.. ok laa abah.. sy tau alasan abah takmau ikot mama, sebab abah boleh memancing lama2 dgn geng2 abah kan? kan kan kan?

balik apot tu, aku bantai tido.konon tak gusar sgt laaa pasal meal for berbuka as i was pretty sure ade lagi baki makonan yg aku masak tadi. around 7.20pm tu , aku pon mulaa aa masok dapor nk wat air bandung kaler pink. azan je aku bukak laa periuk.. sekali, tgk2 nasik licin daa...lauk bwh tudung saji pon licin. uwaaaaaaaaaaaa hati aku parah siot.. rase cam mau nangis tetiba.haah emo je aku neh. so aku minom arrr air bandung tu. tp aku x kenyang gak.so aku wat milo. ni lah bahana dia klu tak tgl dgn parents..

around 8pm tu, aku pon roger laa sesapa yg free nk ajak p mkn.mostly mlm2 minggu cm ni mana ade member2 free.tak berdating, p balik kampung.nak ikotkan ati aku mls mau kuar, nk layan tv je kat umah and grey's anatomy kul 10mlm. tp sbb aku lapar dan aku rase sedih klu tapau mkn sorang2 kat umah.. tetiba ade laa makcik berdua ni sudi melayan kerenah aku...tenkiu kak zu n kak izah..so kami ke johan kat kg baru. aku dgn suka suki nya mengorder bubur yg sedap tu.. aku mkn tanpa melayan mereka berbual..hahahha..keji btol. dah abis semangkuk, tetiba aku senyum kegirangan. sampai kak izah tegur, "suka sangat laa tu dh kenyang?" ye kak, sy mmg gumbire hati sbb kenyang.n bubur tu sgt laa syedapnye..
kak izah, saya dan kak zu

so arini aku berposa lagi.takot tak sempat nanti..first time aku wat perangai ganti last minit cm nih..mmg seksa laa..tobat posa akan dtg ni, aku nk ganti cepat2. skang kul 5.30pm.lg 2 jam dh berbuka. tadi aku dh prepare ape nk makan siap2. pastu setiap setengah jam, aku g dapor nk make sure takde sape sebat.wakkakak..gila saiko aku nih.

owh ya...td aku call abah.
me : abah, buat ape?
abah : baru pas cabot rumput.
me : abah, happy father's day!!!! (sambil jerit2!)
abah : tak dengarlah.ckp2 jerit2, knapa kamu ni?
me : father's day laa abah. abah kan seorang abah!
abah : bila?
me : sejak abah along, acik n saya lahir laa abah jd bapa
abah : eh eh..loyer burok plak kamu ni..hahah
me : hari ni laa abah, father's day
abah : abah tak tau pun?
me : macam tahun lepas je jawapan abah?
abah : hahahaha... abah lupa abah jwb ape last year
me : sama je, dulu kini dan selamanya

haishhh bapak aku nih... tunggu mama balik laa mau celebrate.

UNTUK ABAH



untuk abah,
abah tak garang
abah tak lawak

tapi abah cool
sebab tu abah best

abah suka memancing

kadang-kadang dpt ikan kecik
kadang-kadang dpt ikan besar
kadang-kadang takde ikan langsung

lepas tu abah cover2 pergi beli ikan kat pasar
sebab tu abah comel

abah mesti pakai seatbelt kalau naik keta
abah tak pernah langgar lampu isyarat merah

abah tak penah kena saman dengan jpj mahupun polis
trafic
sebab abah bekas tentera

abah selalu lupa besday sendiri
hari bapa pon abah tak tau bila
seperti tahun2 yang lalu
saya nak juga bagi tahu kat abah
bahawa 21 june adalah hari bapa

oleh itu abah,
SELAMAT HARI BAPA!!

pesanan ringkas dari saya untuk abah:
abah tak poyo tapi abah cool!!

Saturday, June 20, 2009

20.6.2009
6.08pm

your prayers have been answered.

dan doa kamu-kamu juga.abah,mama + family, frens, kakzu, kak izah n sharmini+collegues, readers, bloggers ( nini jamal, eva, kerol)..thanking all of u..

dan, thank you Allah.

Friday, June 19, 2009

dh pukul 1.20 nih.tapi mata aku cam tak ngantuk.smlm aku tdo kul 5pagi. bukan smlm je..sepanjang minggu ni aku tdo kul 5 pagi.aku pon tak tau ape aku buat.kadang2 aku buat kerja. aku suke buat research mlm2. sbb aku aku rasa mlm yg sepi dgn bunyi cengkerik kat luar tu, buat aku lagi hype nak cari kes..tapi yg ajaib nye, kat opis mahupon court aku tak sengguk la aplak.apekah kak saras (tea lady kat opis) dh campurkan jamu xyz dalam minuman aku?esok aku akan cuba tny dia.

tadi aku jumpa mama.tiba2 aku rindu mak aku.nak p tgk gambo mak aku sat (ahaha gila poyo drama queen sorang nih).aku tepon mak aku hari2.ujung minggu pon aku blk ulu yam jumpa mak aku.tadi pon aku dh jumpa mak aku.tp knapa tetiba aku rindu mak aku nih? adekah aku manja?atau aku poyo yg lebih tepat? yg sebnanye, aku kurang spend time ngn mak aku. mase kecik2 dari lahir pon nenek aku yg jaga. bila umur 7 smp 12 tahun br aku betul2 dok dengan mak aku dlm erti kata sebenar. bila masuk sekolah menengah, aku dok hostel kat kajang plak.blk umah sebulan sekali je.5 tahun aku kena dera.terseksa jiwa raga aku dok situ.. lps spm, aku dok umah 6 bulan.pastu uia dah sebok pgl aku masok matric kat pj.tak odk umah lagi aku jawabnye.abis je matric, aku masok main campus kat gombak.4 tahun gak laa..tu pon aku dok kolej. aku still gak mencari peluang utk dudk ngn mak aku dlm erti kata sebenar. aku pk, sure dah grad, bila keje aku leh dok ngn mak.tapi sangkaan aku meleset sama sekali. masa kau 3rd year, mak aku pencen. so parents aku g pindah kat ulu yam.kata mak aku, abah ngn mama nk rumah yg boleh berkebun. punah impian aku lagi sekali.. mungkin sebab tu aku rindu mak aku malam nih.

aku tak leh dok ulu yam sebab agak jauh nk g kje kt kl.walopon jarak ulu yam ngn gombak ni 30km je, tp route nk blk sana tu gilly n takde lampu jalan. agak bahaya untuk seorang gadis lemah lembut mcm aku ni nak drv blk umah mlm2. memandangkan kerjaya aku ni tidak memungkinkan aku pulang kerumah seawal jam 5ptg, makanya haruslah aku stay kat umah lama kitorang kat gombak. sebnanye aku nk nyatakan disini, antara sbb lain knapa aku nk dok ngn mak aku adalah, supaya aku boleh bangun awal g keje.tak perlulah pagi2 aku dah buat senaman kuak lentang tatkala alarm bunyik sbb asyik terkejar2 nk ke ofis hari2. kalau duduk dgn mak, mak aku boleh kejut.hahahaha. dan mak aku selalu bising sebab kena talipon aku setiap pukul 6pg kejut bgn solat subuh.nasib baik ade teknologi hp ni.kalau tak, subuh dinasor le jwbnye.aku mmg liat nk bangun.tp once aku dah bangun, aku tak rase ngantuk lagi.

berbalik pada kenapa aku asik tdo lambat this week.sebnanye aku rasa aku terlalu bnyk fikir. fikir masalah orang (maksud aku orang tu adelah client aku). setiap hari asik terfikir mcm mana cara nya yg terbaik utk selsesaikan masalah si polan bin si polan. atau pon sipolan a/l sipolan. kemudian fikir masalah aku jugak. masalah utama aku sekarang adalah.. aku kerap terfikir sampai bila aku nak kena fikirkan masalah orang nih? ye lah kan..legal action in court will have no ending. litigants are filing their application everyday. we cant deny the right of the litigants to seek legal remedy in court.. oleh yang demikian, aku kadang2 memikir bahawa litigant ini sangat kejam dan selfish. tak pernah kah mereka terfikir yang pergaduhan mereka di mahkamah telah menyesakkan otak dan fikiran aku utk mencari jalan penyelesaian bagi mereka.. tapi aku kadang2 terlupa utk berfikir yang aku dibayar untuk berfikir tentang caranya menyelesaikan problem mereka... mungkin kerana terlalu banyak berfikir, aku tak terpikir tugas dan tanggungjawab aku sebenar terhadap anak guam.

pagi tadi, sedang aku make up light2 menggunakan bedak nyonya RM2.50 sebelum ke mahkamah, aku terperasan dibawah mata aku terapat lingkaran hitam yg heavy2. aku agak terkejut pada mulanya. tapi kemudian aku buat2 cool sahaja. aku berfikir sejenak.. macam mana bawah mata aku yang suci dari terkena lingkaran hitam selama ini, boleh dihinggapi dengan wabak lingkaran hitam ini dalam sekelip mata. setelah berfikir secara mendalam,.. owh yaa... baru aku dapat jawapan nya. lingkaran hitam bawah mata ini terhasil akibat perbuatan aku yang tidak henti2 berfikir hingga ke jam 5 pagi.


Thursday, June 18, 2009

ku bermohon ya Allah,
ku berharap,
doa dan harapan,
hanya padaMu..
ya Allah.

Tuesday, June 16, 2009

teka teki 2

apakah sejenis kueh yang bukan kueh?



ini soalan hampesh je nih aku dapat dr kawan aku..
tapi aku rase cam best nk ditanya kat org lain..
sile jawab kalau korg tau k!


anyway..jawapan pada teka teki yang lalu adalah:
DI BULAN FEBRUARI
(chewahhh..ala2 alleycats nyanyi lagu sekuntum mawar merah)
alasan nye adalah, sebab bulan februari ade 28 hari sahaja..
so, berbanding dgn bulan2 lain yang ade 30 or 31 hari,
lawyer hanya menipu 28 hari sahaja di bulan februari...
renung2 kan dan selamat beramal.
tata kawan2

tanggal ini

it s june..sedeh laa... its supposed to june 16.6.2009.
lately asik sedeh n emo.
dah kena label emo dah pon.
nak ambik senapang jap.
nak tembang feeling emo nih jauh2..
shuushhhh.. pi main jauh2 laa hang ni emo oii..
awat hang lekat kat aku?
shuuuhsshhhh aku takmau kawan ngn hang laa emo oiii..
p jauh-jauh..
aku nak happy lah!

Monday, June 15, 2009


i am a huge fan of grey's anatomy. so season 5 dah lama aired on ntv7..aku marah astro sikit sbb ketinggalan preview GA and desperate housewv. buang karan jer aku bayar mahal2 setiap bulan.. aku soka grey's anatomy sbb ade mc dreamy n mcsteamy..haha gile perv.. boleh? weyy suka hati lah aku nye tv kan.. aku nk tgk sapa2 pon.. heheh tiba2 aku nak emo ni ape hal?


ok, back to the original topic.a fren of mine told me that till now she still cant accept wat criminal lawyers do.. (duhh as if criminal lawyers are the criminal..heck)..

im not saying that crimianl loyer adalah mulia..saya juga tidak kata criminal lawyer adalah keji. setiap pekerjaan itu adalah mulia..kecuali perompak, pembunuh upahan, pelacur kelas atas dan bawahan.. dan pemakan gaji buta (read pekerja yang suka mengulat)..

semalam masa tgk grey's anatomy, aku terfikir sejenak (wahh ayat aku sastera okeh!).. aku ter pk, keji sangat kah kerja aku sebagai criminal lawyer ni? aku bg contoh kat sini..ae dua situasi:-

situasi 1:
berlaku dihospital. Doktor A mempunyai seorang pesakit kanak2 yg memerlukan peminahan organ dgn segera. Doktor B sedang melakukan pembedahan keatas seorang pembunuh bersiri who ll be facing the gallows in the next 5 days. sedang Doktor B berusaha gigih to save the serial killer's life, Doktor A merempuh masuk ke bilik bedah and asked Doctor B to stop the prcedure. Doktor A menyuruh agar Doktor B membiarkan serial killer tersebut mampos mati sahaja memandangkan dia hanya hidup lagi 5 hari before facing gallows.. alasan Doktor A, organ serial killer tersebut adalah padan dgn pesakit kanak2 beliau yg memerlukan pemindahan organ dalam masa 24 jam. Doctor B menolak cadanagn tersbeut dgn menyatakan, he is under oath.. sblm menerima pekerjaan ini, dia telah bersumpah untuk selamatkan nyawa.. tak kira nyawa sesiapa.


situasi 2:
Peguam R mewakili seorang lelaki yang dituduh membunuh bawah 302 penal code.if found guilty, he ll be sentenced to death. lelaki tersbeut has confessed to peguam R tht he killed the victim. reason oing so was not explained. Peguam R dikecam hebat sekali she was accused of helping the culprit to escape frm the gallows

kesimpulan:
muliakah perbuatan doktor B dan kejikah perbuatan peguam R itu? the fact finding is, both doctor B and Peguam R are trying to save the lives of a murderer..

nota kaki:
adakah algojo juga keji kerana membunuh seorang pembunuh yang dijatuhi hukuman gantung samoai mati?

ari jumaat aritu aku plan nk g port klang with eva.tp tak jd due to some reason..so kitorg g ttdi je pekena seafood there.ok laa not bad. mmg lapar tahap gaban, so dapat je food, mmg terus mkn laa kami.adik eva, faiz pon ikot skali.later aku g chow kit plak sbb nk cari durian..hahaha gila tetiba craving for durian.. eva pon layan kan aje nafsu selera aku mlm tu..and faiz pon cam nk durian gak..

eva n aku dalam porche aku yg br basuh last 2 weeksmuka makhluk tuhan yg hepi gila dpt pekena durian okeh!

later, aku dh sampai umah, makcik masni ni texted me.." ooi kau kat mana?"... sebagai rakan taulan and her ex tutor, (saja aku nk up kan diri haha) aku pon terus kol minah nih..dia ajak aku minom sebab nk bergosip n meluah perasaan sbb terpaksa chambering..kuikuikui..beb, that 9 months gonna be ur lifetime experience meh..as i have said bafore, u will be called to the BAR once in ur lifetime..so..CARPE DIEM mate! kitorang g lepak area uptown danau sbb aku nk jalan2 kat uptwown.lama tak redah dat area..hehehe

cik aitul masni yg tgh bermurung dgn kehidupan chambering yg bakal ditempuhi serta ealun chambering yg ala2 pencacai kelas 3 tu je...


masni marah aku pasal gambar neh..ayat ia cm ni "woi makcik, yg ko hepi sgt setakat dapat minom air limau suam kat kedai mamak tu apahal?"
heheh sempat laa nk camwhore skit..kuikuikui

sekian sahaja hari jumaat aku.tapi aku adalah hepi sbb aku posa ari sabtu ngn ahad..huhuhuh mission accomplished...ada lagi 7 hari..adusssss

Thursday, June 11, 2009

aku MC lagi

klinik as sakinah 12.45pm 11.6.2009


doc: sakit ape?
aku: sakit perot
doc: kenape?
aku: diarrhea
doc: makan ape semalam?
aku: satay
doc: ok (sambil tulis2 notes skit)kejap lagi ambil ubat diluar
aku: MC dapat tak?
doc: tu lah tujuan utama pesakit dtg klinik.ubat tak penting sgt bukan?
aku: sama penting!kalau takde ubat, mcm mana bos saya nak pecaya sy sakit
doc: MC saya bg satu hari je..ubat saya bagi lebih sikit. biar bos u percaya lebih2 skit yang u betul2 sakit
aku: erkkk...
doc: jgn risau. ur MC still on

(muka adalah aku merah pink sambil berlalu pergi mengucapkan terima kasih tak terhingga pada doktor)
kalau laa doktor mcdreamy nih yg bagi MC...haruslah aku sakit hari2 .. btol tak?


teka-teki

DALAM BANYAK-BANYAK BULAN, BULAN APE YANG LAWYER PALING KURANG MENIPU?

sape dapat jawapan..tak dapat hadiah pon..hahahha

keji je tag kat cartoon nih..hakikat nye loyer tak menipu okeh!

-credit to doyok for this teka teki

ade org tulis kat komen kat facebook,

"the Islam that PAS promotes is a contortion of the Prophet Muhammads teachings and can confuse and create a danger to the akidah of Muslim fundamentalists like me. I would like to call for the banning of PAS name and have it instead be named PARTI EKSTREMIS SEMALAYSIA SAHAJA or PISS"

oklah, secara simple, ajaran islam parti mana yang harus aku pilih kalau bukan PAS? ajaran islam DAP? MCA? MIC? atau PBS? mintak mahap laa aku tak mention ajaran islam UMNO sebab UMNO adalah sebuah perti yang mempromote kaum melayu..nama pon UMNO, united malays national organization. dulu aku ade sorang teman lelaki (wahhh nak muntah okeh sebut teman lelaki..skema cam gaban). ex bf aku nih cina masuk islam. dia teringin nak masuk UMNO tapi umno untuk melayu sahaja. jadi dia masuk lah PAS, sebab katanya PAS adalah untuk muslim. melainkan kalau one fine day umno itu ditukar nama jadi united muslims national organization, maka boleh lah ex bf aku join umno dengan hati girangnya.

owh yaa..aku tak pernah tahu pulak umat islam ni ada kelompok2 nya. seperti yang dinyatakan oleh penulis komen facebook diatas, beliau adalah muslim fundamentalist..aku nak berfikir sejenak, adakah aku muslim extremist? atau adakah aku muslim liberalist? atau mungkin jua aku muslim capitalist? entah laaa..pening juga aku dibuatnya..yang aku pasti, bila disoal dalam kubur nanti, aku hanya mahu jawab bahawa aku adalah muslim yang percaya bahawa Allah adalah tuhan aku. agama aku adalah ISLAM ..tanpa memandai-mandai menokok tambah islam fundamentalis, capitalist, extremist, liberalist mahupun communist..

seperkara lagi, aku masih kurang faham (ataupun penulis komen tersebut yang tidak paham).. jika UMNO memperjuangkan nasib kaum lelayu, MIC perjuangkan nasib kaum India dan MCA perjuangkan kaum cinna di tanah airku yang terchenta ini.. maka adakah salah jika PAS perjuangkan agama Islam? atau adakah PAS memperjuangkan ajaran Islam PAS? tak samakah islam yang diperjuangkan oleh PAS dengan ISlam yang dianuti oleh aku, kamu dan dia selama ini?

owhhh tidakkkkk...jika PAS ada ajaran islam nya tersendiri, maka haruslah satu lagi episode ayah pin timbul... sekejap aku nk pikir..PAS ni dari tahun 1960-an lagik...kalau lah PAS ni mempunyai ajaran ISlam yang tersendiri ala2 ayah pin tu, apsal nik aziz tak kena tangkap macam ayah pin.. mungkin kerajaan langit ayah pin tak segagah kerajaan bulan nik aziz..kuikuikuikui

ayah pin dan gambar kerajaan langitnya.....tinggal kenangan...chewahh pepandai lak aku nak jiwang2 ngn gamba ayah pin nih.. aku cuba cari gambar kerajaan bulan..tapiii ini hasil yang aku berjaya rembat(pic cilok from greenboc.blogspot.com)
aku pon tatau ape kekdah nye sampai aku boleh rembat gambar ni bile aku google image for kerajaan bulan


sekian sahaja tazkirah pendek aku pada hari ini.
renung-renungkan dan selamat beramal..

Tuesday, June 9, 2009

hari ini ISNIN

pagi td aku ade appeal kat high court kl.tapi dpp tak dile petiyen rayuan lagi.so aku bialaa dulu..kasi dia chance nk study file.dpp baru take over kan..dh lama gak rasenye aku tak bjimba2 kat court jalan duta tu.siang tadi aku stay kat court dari 9am-4pm..lama tak bergirang macam tu kat court.aku adalah heppi sgt. hahh..jgn ingat aku nak mengulat ke apa. aku kena settle pasal kes satu nih. ingat tak entry pasal kes yang aku bengang dgn bos aku pasal dia nk gak proceed with criminal sedangkan aku dah kata go by civil lebih mudah..hahahah hakikat nya, aku adaleh betul!. next week dah dapat date hearing.. tak sia-sia aku menopang dagu sampai sakit bontot pinggang duduk lama kat court tu.

aku adalah gumbire.aku jumpe ramai geng arini.mula2 terjumpa amrullah. tapi kejap je..sembang2 skit pastu aku nk cepat jumpa TP. lepas tu aku g brekpes.nampak nampak najib aka oren. pastu aku pergi court sidek. saja nak usha dia atas bench. eleh..poyo btol majistret sowang ni...bila aku dtg arini, buat2 laa plak garang dok atas bench tu..hahah lakonan sungguh laa kau ni tuan sidek oiiiii..

later aku nye urusan tak setel lagik. so aku g lunch plak.tgk2 najib ada lagi kat cafe bawah tu. so aku melepaks laa ngn dia. banyak gak laa kitorang sembang. dari bab kerja sampai ler ke bab kawen2. yolah najib oi..since ko nak kawen dh next year dgn eva chenta hati ko tuh (saja aku kasi jatuh saham ko..hahah keji) aku pon dengar lah segala rintihan perancangan rapi ko .hehehe.... aku doakan supaya korang cepat kawen supaya aku tak jadi katak tersepit dah..muahahahhahaha.....

then ceta pasal kerja.najib kata, aku adalah hebat. tapi aku merasakan dia adalah lebih hebat.siapa tak kenal najib rohim? peguam jenayah terhandal di kuala lumpur, shah alam, pj, singapore and jb mehhh...dengan gaya selamba catwalk nyer..berjalan meredah segala pintu mahkamah, hujahan nye yang bernas penuh otoriti terkini..karpal singh pon surrender ngn ko kan jib.... hahaha..dan aku adalah terpaksa untuk berbuat sesuatu kpd najib. aku rasa dia dah berjangkit perangai gf dia yg pantang nampak kamera hatta camera phone aku yg 3.2 pix tu jer..so dia paksa aku snap pic dia and tepek besar2 kat blog aku. aku agak confused.dekat blog dia satu haram pic dia pon tak letak..mungkin tak mahu dikata touting pula..jadi biarlah aku TOUTkan sahaja mamat nih.

inilah rupa seorang peguam jenayah yang hebat..

aku adalah penat.lepas balik kerja, aku kna kerja lagi part time.tapi malas laa nak ceta kat sini...kang income tax ingat aku nye side income masyuk sangat..mampos aku kena ligan..oklah..setelah penat seharian mencari rezki halal...aku rasa dah tiba masa aku nk beri sedikit keadilan kepada badan aku..jadinya..aku mau beradu...

owh yaaa...kenapa laa aku rasa macam lambat nyer putaran masa itu kebelakangan ini?
selamat malam semua!!!



Sunday, June 7, 2009

with or without you

ini adalah lagu kegemaran saya..
saya sgt suka bangat..
saya tujukan khas untuk anda semua..
semoga ur guys enjoy the song.nk gr lagu dia bleh p u tube..

See the stone set in your eyes

See the thorn twist in your side
I wait for you

Sleight of hand and twist of fate
On a bed of nails she makes me wait
And I wait without you

With or without you
With or without you

Through the storm we reach the shore
You give it all but I want more
And Im waiting for you

With or without you
With or without you
I cant live
With or without you

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

My hands are tied
My body bruised, shes got me with
Nothing to win and
Nothing left to lose

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

With or without you
With or without you
I cant live
With or without you

With or without you
With or without you
I cant live
With or without you
With or without you

Saturday, June 6, 2009

hari sabtu saya

me n my ofc mate, went for a karaoke session last nite. actually we wante to celebrate hsarmini's last day with us at rdc. since our boss decided not to give a farewell party to her..so we decided to organize one for her..ahahah ko ingt ko bos, ko ada bnyk bagus? an the best part was, we didnt invite him..padan muka!

as for his gf, when i asked wheter we gonna throw farewell party for sharmini, she just said tht sharmini x deserve a farewell party frm us bcos she's been with us only for 6 weeks.. and of course..WE decided not to invite this girl too!!..hahah ..padan muka, sapa suruh kerek sangat. dulu2 mak aku pesan, buat baik dibalas baik, buat jahat, kau tanggunglah balasan sorang2.

i really enjoyed the nite. i cant post the piccas here cos i coudlnt find even one decent photos of last nite...hahahahah. it supposed to end at 11pm but some executive decision was made promptly with the result to exten it for anor one hour. heheheheh..semua orang dah lupa diri sebab teruja dengar aku nyanyi lagu nour el-chams.. aku sapai rmah dlm pukul 1.15 am akhirnya..pheww..

natijahnya, hari ni aku bantai tido mcm org gila. i got up frm bed at 3.45pm. aahha i had 13 hours slept without any gangguan... sangat indah perasaan tidur macam nak gila ni. habis plan dengan eva aku kena cancel..sorry lah dear... we still have sunday to execute our plan..and sunday aku free beb..no worries k!

tapi yang best nyer, around 8pm tadi, mata aku adalah mengantuk yang amat.so aku tido lagi sampai pukul 10pm. hahahah.. ini kalau mak aku tau nih, naya aku kena leter..tp ok lah..i only got to do this once in a while. bukan senang nak ade one full day for urself. no commitment kerja, frens, family....ahhhh sungguh indah hari ini.

oklah sekian sahaj saya mengarut hari ini.

Friday, June 5, 2009

sharmini's last day@rdc

i dedicate this entry for our dearly miss sharmini aka snr (empahsize added) hahaha ...today's her last day with us here..ermm when i say here, i meant rdc. surely we gonna keep in touch after this n catch the movie on 27 june together aite? before i started to cry, better i make this to be a very short n simple entry..let u guys enjoy the piccas as i do believe tht pictures speak a thousand of words..


snr with our beloved mascot


me, snr and mascot

rajen, snr, moi and nimmi
the ladies..ramai lagi yg available nih..sapa nak masuk line, boleh beratur ambil number!

im sure gonna miss the mascot damn mucho mucho kan?

Some people come into our lives. and leave footprints on our hearts. and we are never ever the same

Wednesday, June 3, 2009

mase umur 7 tahun dulu, korang masuk darjah satu.belaja mengeja, membaca n mengira smua. blaja melukis, mewarna dan sebagainya...ewahhhh formal plak ayat aku neh. so bila cikgu salina (ni cikgu bm and seni aku masa darjah 1) cakap pisang tu kaler kuning...jgn laa ko nk pepandai p letak kaler biru kat pisang tu. aku tau laa ko kaya leh beli pensel kaler YUNA LUNA yg ade 48 ton warna tu.aku punye dh laa guna pensel kaler cap SWAN je (murah sket dr luna) tu pun 12 batang je n kontot je size dia.

then masa ko darjah 4, bila cikgu aziz (ni cikgu alam dan manusia aku darjah 4 dulu) cakap planet yg plg jauh dgn matahari adalah planet pluto..ko jgn laa nk lawan cekgu aziz n pertikaikan suh cikgu aziz buktikan fakta tersebut.


and bila cikgu johari kata (ni cekgu sejarah aku masa kat smapk) ckp tamadun mesopotamia tu terbentuk disekitar sungai tigris-euphrates tu.. korang pcaya je lah..sbb cekgu joe pon tak pnah pergi kat sungai tigris tu..dia pon cuma baca dr buku sejarah je.. jgn laa pepandai ko nak ckp tamaun mesopotamia tu berasal dr sungai rajang..tak pon sg kajang ke..
tu nama dia bodoh sombong tahap gaban melompat. okeh, aku adalah tiba2 emo..konpem kna kutuk ngn si sidik lagi pasnih.

aku takde hal laa klu ko nk kata tamadun mesopotamia tu berasal dr sg rajang..hatta dr sg gombak sekali pon aku tarak hal..tp kasi laa proof skit to support ur contention.kalo archeologists dh gali2 tapak sejarah tu cakap mesoptamia kat tigris, ko pegi laa gali sg rajang tu plak tu prove yg mesopotamia tu ade kt sana to refute blk..itu pon klu korang leh jumpa laa kesan2 tamadun mesoptamia kt sg rajang tu..silap2 jmp tengkorak org iban..tk pon james brooke nye suku sakat.


aku mmg ade msalah besar skit ngn org yg blagak pandai ni.senang ceta org bodoh sombong laa..dh bodoh, sombong lak tu.haishh..rasa cm nak sepak ngn tunggul kayu balak dari hutan kalimantan tu je...
cerita nye mcm ni.. aku dan bos aku..wahhhhh mcm ade scandal plak..uwekss tak kosa okeh aku nk scandal ngn bos..

bos suh aku g dgn klien utk wat repot. aku dh kata kat bos yg kes tu civil. repot yg dolu2 buat pon polis takmo lyn. kire aku ngn polis ni sekepala laa...we all mengatakan kesitu adalah kes sivil.tp menurut bos aku yg bijaksana, kes itu adalah jenayah.OK FINE ! sbb aku ni kan hanya pencacai di firma tersebut.pencacai terjunior plak tu. maka aku g gak segala balai polis, smp laa ke bukit aman aku redah.kesimpulan dan outcome nye, kes itu tetap sivil! titik noktah. bos aku menalipon n he said he's so upset with me cos i cant convince the police tht the case shd fall under criminal. ayat yg lebih best bos aku ckp
"i bukan tak boleh buat smua tu, tp i just wanna see whther u can do it or not"..
haish...lame excuse. hello encik bos, im not tht stupid to trust tht.. bukit aman tu pon ko tak pnah redah..ade hati mau claim diri jd peguam jenayah terhandal..pooodahcittt.. ade ke suh aku kol dia dr tingkat 13 bukit aman tu.. sah2 laaa henpon segala bagai tak leh bwk naik atas.kna tgl brg aku kat postguard tu.nampak sgt ko tak pnh jejak kaki kat situ..ceh. sedangkan masa scan bag aku bunyik2 pon dia syak aku bwk senjata. bila geledah2 handbag aku, sekali botol pfume daaaaaaa,,,wakakakak..aku nye bedak lak dia ingt henpon sbb bentuk 4 segi.. agak lawak gak laa disitu.


(tapi aku agak ske laa gak g bukit aman tu..sbb leh usha polis2 encem...wakkakakak..)

last2 dia setuju gak nk proceed ikot sivil. hah..ni lagi satu ceta. aku nk file writ skali ngn exparte injunction. nama pon exparte. aku ckp bila dh dpt exparte injunction order, br aku nk serve writ skali ngn order tu,..bleh plak dia bising2 kata aku pepandai je..dia kata setahu dia, once dh file writ, kna serve writ dulu br leh file exparte injunction... nauzubillah...istighfar panjag aku jp dlm bilek dia tu..adusss.. boleh plak dia kata aku pandai2 reka undang2 sendiri..ya ampun.. aku tau laa ko lagik senior drpd aku.. tp adekah seniority should be the benchmark for ur success or to measure ur intelligence? aku agak geram tp aku tahan kan sabo jer..ngn org cm ni lawan mulut tak guna.apatah lagi lawan tgn.. so aku ckp laa kat dia..kalau dia rasa aku main sedap mulot je reka undang2 aku sendiri, biar aku g amek rules of high court kejap..aku mau kasi tunjuk mana aturan yg aku pakai.. bila dh termalu cm tu, boleh laa plak dia ckp dia rushing nk pegi meeting..lenkali tunjuk kat dia..podacit..dasar belagak pandai tp bunguks!


tu laa..lenkali jgn main ckp ikot sedap mulot jer.ko hengat...ko sowang je ade llb? klu ko hebat sgt... pesal ko tk jd je hakim besar malaya trus?
aku ngaku je aku ni bukan bijak sgt..bnyk benda yg i still need to learn frm my seniors.. but theres nothing wrong to learn frm ur juniors. ego sgt... patut org mls mau kijer sama dia..

prinsip idop aku senang je..klu ko dah jahil lagi bongok tentang sesuatu perkara tu.. ko bertaklid lah kepada org yg tahu.. fyi taklid bermasuk blind followers.. contohnya mcm aku yg jahil bab2 agama ni, makanya haruslah aku bertaklid kepada imam-imam mazhab yang 4 tersebut. let say if shafie opined tht al-khamr or arak is haram berdasarkan bahawa ilah pengharaman arak adalah kerana ianya memabukkan, oleh itu setiap minuman yg memabukkan adalah haram. tak kire laa arak dr anggur ke, kurma ker..hatta tapai masam sekalipon.asalkan memabukkan, maka ianya adalah haram!!!!!!!!!! sbb pendapat shafie ni dibuat based on his thorough research... bkn takat hantam saja.


so jgn laa korg pepandai p kata klu arak tu bg kesan mabuk kejap2 or fening2 lalat je, maka hukum dia tak haram. mane dalil ko amek? ape ilah ko pakai plak?

erkk..aku rasa tetiba mcm bg ceramah agama kat sini plak..dr hal budus sumbung dh masok bab imam shafie plak.. heheh..takpe2, sekurang2 nye takde la entry aku ni kosong tanpa pengisian yang mantap...


sekian sahaja luahan perasaan geram aku dan juga tazkirah pendek dr aku..

sekian, terima kasih daun keladi.
assalamualaikum. (hah, wajib jawab neh!)

Tuesday, June 2, 2009

KOSONG



hidup ibarat putaran roda?

hah..ye lah tu..kdg2 kat atas, kdg2 kat bawah.kenapa tak kata hidup ibarat landasan keretapi?lurus sjerr, no bengkok2.arghh..aku adalah tensi okeh..okeh skang baru pukul 9.36am. bukan aku takdo kijer nk buat kat opis.in fact, melambaks gak laa..tp ade hari2 dalam setahun tu mmg aku rasa aku tak mo kijer.ntah ape aku merapu pepagi nih.tapi aku adalah sangat busan pagi ini.mau ngadap file2 yg dpn mata, bawah lantai, atas rak tu smua aku takde mood!!

tadi aku amek masa lebih kurang 2 minit.dalam 2 minit tu aku dh ber pk..ape faktor yg buat aku jd sgt takde mood dan x bersemangat arini?aku bgn pagi mcm biasa.tgk alarm hp aku berbunyi, pastu snooze blk...lagi 5 minit dia bunyi blk..aku snooze lg..3rd time dia bunyi..br aku bgn..pastu adalah terhegeh2 tgk baju ape aku nk pakai.cr tudung yg matching..pergi iron kejap..kdg2 bila dh iron bj tu, tetiba aku terasa aku adalah tak cun memakai baju itu. tp pg ni aku adalah sgt selebet.aku main capai je mana2 bj yg aku nmpk.iron2 sket.pastu g mandi.muka pon tak touch up p kje...so aku isytiharkan (mcm ni ke ejaan dia?) hari ni adalah HARI SELEBET SEDUNIA RAIDAH SALWA.

aku smp opis td tak lah lewat.awal pon tak.tp aku adalah tepat pd masanyer..okeh..stop jap nk tarik nafas..

bodoh laa airmata nih..apsal lak aku nk nangis tak tentu psl nih.okeh..bukan aku nangis..tp air air cond terkena kat muka aku plak..gila punya opis.adakah opis ini yg membuatkan aku sedeh n takde mood?maka haruskah aku marah kan air cond tu yg mencetuskan mood emo aku pagi neh?

emo kah aku? kalau aku emo, salahke aku nk emo? klu aku ni robot lain ceta lah...agak2 kalau aku jd robot, adakah aku akan jd robot yg emo? ataupon sekadar kuceng robot yg ceria peneman si nobita? kalo korg jenis yg ske layan ceta doraemon, sure korg pnah tgk ade satu episode ni doremon mcm emo je..eh bukan satu episode, in fact bnyk kali je doremon ni emo..kdg2 dia sedih psl dorayaki dia..kdg2 dia emo sbb nobita tak hargai segala usaha dia nk tlg nobita jd org yg berguna..so, sedangkan kuceng robot ppon leh emo..apatah lagi aku ni..yang dilahirkan ade nyawa, ade akal fikiran..nafsu, hati, jantung, buah pinggang segala bagai?so aku simpulkan dlm satu simpulan bahasa (ke peribahase ?) ..sedangkan kuceng robot pon boleh emo, inikan pula raidah salwa

nak kata jiwa aku kacau..takde benda or sape yg tgh mengacau or membuat onar..cumanye aku rasa ...ntah..rase apo pon aku tak tau nk describe mcm mane..happy?bukan... marah?bukan.. kuciwa?bukan.. sedih?..bukan juga.. bahgie?bukan sekarang.... jd ape yer? ade kah tiada rasa ini boleh dikategori kan sebagai emo?

takde rase?nk kata kosong tu, bukan laa kosong. tp aku still lagi tak leh detect ape aku rase skang.. cuma aku rase aku nk blk rumah and duduk sorg2 dlm bilik aku.. kunci pintu bilik, off my hp and just lie in my comfort bed all day..pastu dgr bunyi air terjun...over!mana plak dtg airterjun kat umah aku tu..im not really tht kinda prvt person..i do share my things, my stories n probs with my gud frens.. tp just for today...aku nk avoid smua org.heh..nk avoid org, tp p blog out kat sini.adalah sgt hampesh okeh

adekah bermaksud bahawa aku perlu tukar angin? atau makan angin? atau ambil angin kat luar sekejap? kalau aku g amek angin, agak2 korang ade ke angin sepoi2 bahase kat jln yap kwan seng nih?atau aku perlu kan satu per-shopping-an yg sedang2 sahaja? adekah aku perlu tukar kerja? erkk angin tukar kerja aku dh datang ke? agak2, kalau aku quit practice.. then terus tukar bidang..get a new job yg takde ape2 kaitan ngn law..adekah aku akan bahgie?

agak2 kalau aku nk tukar bidang, kerja ape yg seswai?
1. doktor
konpem tak layak.kalau nk pon harus laa aku g amek spm, blaja biology segala bagai tu

2. engineer
add math aku pon dapat 8 time spm dulu

3. chef
agak menarik..tp nnt aku lak yg mkn pe yg aku msk

4. model
huh..kem salam! muka mcm pagar ruyung ada ati mau jd model..klu catwalk kat runway sure pentas roboh

5. writer
aku suka membca tp x suka menulis

6.librarian
menarik jugak

7.pilot
x layak lagi..kna amek lesen sgl bagai.lesen keta aku ader ler..ngn lesen guaman.agak2 leh bwk tak kapal terbang tu?

8.pelukis
lukisan aku dulu kini dan selamanya mcm lukisan budak darjah 2.tgn aku ni mmg tak berseni langsung

9.penyayi
sore aku stock yg pitching ke laut

10.pemandu pelancong
i likeeeeeeeeeeeeeee...ade tak memana agency nk pakai pemandu pelancong? arini gak aku apply

11.wartawan perang
menarik nih..sgt mencabar minda dan mental..kat mana mau apply?

12.perdana menteri
huh..yg ni ade kaitan dgn law gak..nk jd pm ni, at least kna tau basic2 psl law.. klu jd pm yg tak tau undang2, kang buat parah je kna gelak bodoh.. (aku tak memaksudkan sesapa..ini adalah kenyataan am)

13.tukang cat
aku tak ske..ade kaitan ngn seni2 ni..memandangkan tgn aku tak berseni

14.wedding planner
hah..yg ni aku agak soka.tp part yg tak best..sure nnt org akan tny, napa sang wedding planner ni masih single?arghhh kensel laa kje nih

15.polis
heh..yg ni pon kna gak ada kaitan ngn law..reject!

16.cikgu
ermmm..boleh ke aku tahan ngn perangai budak?dulu aku pnah laa jd tutor kat uia..tp itu ngajo budak2 dh akil baligh..lain skit diorg nih..lebih gatai matang dr budak2 skolah

17.akauntan
ni gila meroyan nama dia okeh! dh sah2 aku zaman skolah dulu keje dok meniru farina or joko je bila part homework akaun

18.secretary
erkk..nk manage kerja org..aku pon tunggang langgang org nye..boleh kah?

19.penyambut tetamu
setahu aku, kna rajin snyum sokmo..camne kalu emo aku..or hari selebet aku dtg lagik?takleh jd nih..rejek laa

20. pemikir
ye..pekerjaan ini membolehkan aku berfikir dan terus berfikir apa yang aku patut lakukan dlm hidup ini.

dalam 20 job yg aku list kan kat atas nih..yg plg aku bkenan adalah pemandu pelancong...aku ske.aku rase pemandu pelancong seswai ngn jiwa aku.kalau aku jd pemandu pelancoing, mesti aku dh tak rase kosong.kalau aku g kje selebet , aku leh je kata kat pelancon2 tu yg mmg org msia pakai selebet. kalau aku emo, mesti aku jd happy dpt jln2 ngn pelancong..sbb jalan2 tgk pemandangan dan orang ramai adalah gumbire...

cepatlah 2 jun 2009 berlalu..cepatlah hari ceria tiba.. cepatlah pulang ke rumah hari ni..sekian sahaja..sehingga ke saat ini, aku still tak leh figure out ape yg membuatkan aku rase kosong hari ni..perhaps, nothing's actually wrong with me today..nothing at all.. maybe, i just got up on the wrong side of the bad today..the gud thing is, im not yelling at anyone today..erkkk..yelling is soooo not me okeh!!

nota kaki:
alu letak bwh tag jiwa kacau je sbb aku mls nk pelbagaikan sgt tag aku..walopon jiwa aku tak kaco sbenanye..ape2 lah labu..asalkan ko bahgie

Monday, June 1, 2009

pergi hospital

tadi slepas blk kijerr..aku terus cabot g glenneagles nk melawat umul.she had an abdominal surgery to remove a cyst frm that of her body. td aku agak sedih laa tgk dia cam tak larat je. eva and najib pong ada skali.layan dia borak ape sumua n dia dok ngadu laporr sbb dr smlm tk mkn..dh lerr minah ni mmg kurus, lagi ler tambah kurus..muka pon cam pucat n tak bermaya je...tp kehadiran aku dan eva sememangnye pasti menceriakan dia..kan umul kan...kan...kan...hehehe.dalam sakit2 pon dia leh suh aku delete gambo dia yg rambut serabai...siap btolkan fringe bagai sbb tau mesti aku letak kat blog..heheh

lepas tu, kami lepas maghrib, around 8.30pm tu kitorg ciao sbb family umul pon dh ramai.lagi perot memasing dh kebuluran...hahaha..so alang2 dh kat area jln ampang tu, aku ngn eva konon laa plan nk try kedai makan arab yg peej pernah post dlm entry dia.tapi dok melilau kat jalan damai tu..adala dekat 5-6 kedai mkn arab yg kitorg jumpe...since peej pon tk letak nama kedai tu, so kami pon bantai je kedai yg plg lawa dan berlampu.so mkasuk laa kat the castle.the food there was ok laa...tk ler mabeles thp gaban..harga pon tk laa mhl...tk smpt nk snappy2 pon sbb mmg laporr gila...heheh..smpt amek gambo kitorg je..hhahahagila kamera btol.si najib ni pon dh bjangkit ngn prangai eva.sia suh aku amek gamba dia pelbagai gaya...

encik najib yg msih memakai pakaian formal beliau..skema siot


as usual, aku n eba in action..in action? yerkkkkkkk

anyway umul, getwell soon ye.sok aku dtg lg..hihihih..sbb nk bgosip pny pasaiii..tp aku adalah jeles sbb maybe umul mc 6 weeks..wahhh soka btol ko yerr makcik




;;

Template by:
Free Blog Templates