Sunday, November 29, 2009

EID 2009

raya posa ari tu kitorg tak amek gambo family, sbb my sis in law dlm pantang..so raya haji laa br amek gambo..dgn aku nye tak siap iron baju...last2 aku rembat jubah jerr..hahaha all black!ala2 smngat raya haji laa kekonon kannn..

so, it's monday already..how i wished its still sunday

ini lerr famili sayerr


with both sis in laws

ma familia

Thursday, November 26, 2009




ok2..in less than 10 days, aku telah membeli barang2 ni..cubit2 pipi sendiri seplo kali!!!!!..apahal membazir duit neh salwa oiiiiii!!!!

tapi aku nk justify gak bleh tak..hahah

ok the netbook, aku bli utk kegunaan kerja..

the beat, aku bli kat airport..the price is slightly cheaper than counter

can can dance-jlo, aku bli sebab nk guna voucher yg kompeni bg n i just top up few ringgit je.....

ok dah justify kan?(sambil korek2 tabung gajah aku)

owh yaaa.... SALAM AIDIL ADHA kepada semua

Tuesday, November 24, 2009

BASIKAL KEHIDUPAN

tajuk entry adalah poyo okeh!!!!

but that is the reality in life.

aku ibaratkan kehidupan macam kayuh basikal. kalau penat, berhentilah..jangan paksa diri. tapi once dah behenti, jangan terus terusan berhenti, perlu ingat yang perjalanan masih panjang..orang lain dh ke depan..kita masih di belakang.

jadi kita pun meneruskan kayuhan..utk sama bersaing dgn rakan2 yg dah kehadapan...tapi, tiba2 rasa penat tu datang lagi. dan tak salah untuk berhenti. mungkin kita salahkan basikal kita yang tak secanggih mereka yang mendahului. sebab tak semua orang mampu untuk beli basikal yang mahal2..

atau mungkin, basikal kita memang canggih mcm mereka yg didepan, tapi kita sendiri yang tak tahu nak gunakan kecanggihan basikal tersebut, dan hnya pandai menyalahkan basikal sahaja..dan kadang2 perlu kita ingat, kalau kita hanya pandai mencari salah org lain, tanpa menilai diri sendiri, tak mustahil satu hari nanti si capik yang berkaki palsu mampu untuk memintas basikal yang sedang kita kayuh.

kita sedang asyik mengayuh basikal kehidupan, lantas terfikir yng kayuhan ini adalah sia2 sahaja kerana selaju mana mengayuh basikl, garisan penamatnya masih belum kelihatan..entahkn wujud entahkan tidak, garisan penamat itu..lalu menyesali.." ahhh sia2 shaja aku bazirkan tenaga mengayuh basikal ini sedangkan mana satu destinasi pun aku tak pasti"

tapi kita lupa, mana mungkin kayuhan tersbut adalah sia2 belaka? kalau dari hari pertama bermula mengayuh basikal, berat badan adalah 80kg..cuba timbang beratnya diketika kita merasakan sesalan mengayuh yg sia2 itu..tentu beratnya dah berkurang menjadi 50kg mungkin?

adapun basikal kehidupan setiap orang takkan menjadi sia2..setiap kayuhan membawa seribu makna..sedang mengayuh basikal kehidupan, mata menyaksikan banyak perkara..seorang nenek tua sedang duduk disatu sudut menadah tangan utk menagih simpati orang ramai...dalam hati tertanya tanya, kemana pergi anak dan waris nenek ini? mengapa tiada yang peduli nasib malangnya? dan dalamhati juga telah berazam untuk tidak menghalal kan emak jadi seperti nenek ini..

cerita tentang basikal kehidupan memang tidak berkesudahan..andai waktunya telah tiba, basikal akan rapuh..mungkin terbelah dua..mungkin juga kaki tak bisa lagi mengayuh..maka disaat itu, terhentilah kayuhan..

mungkin,
disitu adalah destinasi basikal kehidupan

nota kaki;-
entry ini ditujukan khas utk pengayuh basikal dari terengganu..dgn pesanan ikhlas, teruskan berjayuh..jgn mudah bosan...jgn cepat putus asa

Tuesday, November 17, 2009

KERJA KOSONG!!!!


anyone interested to join this company as in-house counsel?

requirements-
  • You need to have a Bachelor's degree in Law with at least 4-5 years of working experience, ideally with exposure to the land matter;
  • You should have sound commercial skills with strong corporate a experience;
  • litigation experience is an added advantage
You must possess strong negotiation, strong drafting, communication and interpersonal skills;
  • muka mesti hensem macam hans isaac

sapa2 minat sila call atau email saya salwaredzuan@yahoo.com or raidah@paab.my

sebenanya kawan bos aku yg mintak tlg kat bos aku..bos aku plak dh tahap2 manager yg 10 yrs experience..so among her frens sure dah tahap2 otai camtu..so im doing this favour for her fren.


apsal aku tak apply????

hahaha..gila ke apa aku nak apply..kat kompeni yg aku kerja now ni pon aku tgh bertatih2 lagi baru nak belajar buat corporate..ada hati mau loncat2?hahahaah..lagipon for your information guys, i was from litigation based and also criminal..when i joined this company, i have zero knowledge on corporate things..but still, they give me an opportunity to learn and start anew.. i should be thankful and jgn jadi kacang lupakan kulit..btol tak????

COMPANY ANNUAL TRIP 2009

Hi all..it has been quite sometime since I last posted an entry here..i was too occupied with works and rehearsal for the performance. Anyhoot, the trip to karambunai was superb..of course there were loops here and there..but after all it’s FOC!!! So whatever minor things yang tak best tu, pejam mata seblah je laa..


Pics takde sgt cos I was too tired to hold a camera (poodah menipu gilerr nihh)..ape benda nak cerita lagi ek? Ntah laa..tak berapa nak excited sgt cos I hv been there before..so just nak pergi semula n mengingat kenangan lama aje lahhhh…

The only thing yang aku cam terkilan skit sebab mase kat Filipino bazaar tu, it was raining and they only gave us one hour to finish off our moolah and picking the right pearls for the loved ones.. im not a fan of pearl though..i don’t really fancy jewelry. I just bought ring for my sis in law and bracelets for my nieces and mom. Owhh back to the thing yang aku terkilan tu, was becos aku tak sempat nak melantak seafood kat belakang bazaar tu..

Last time I went to kk, pedot bwk aku g mkn seafood kat blakang bazaar tu n they were really fresh..tetiba aku telan air liur teringat umbai yang sedap gila…cissssssss...mmg terkilan laa nk mkn benda tu!!!! Time tu ujan agak lebat jugak…so we all kinda trapped dlm bazaar tu cos if we went outside, sure basah lenjun kan? And our hotel is quite far from the town..it took about one hour bus ride for us to reach kk..so mmg tak kesampaian laa nak g bazaar tu balik sbb nak makan umbai kannnnnn..urgghhhhhh tensi biler teringatkan umbai nehhh

Aku blanja tak smp 200 pon..hahaha..bukan kedeks but nothing to buy there…maybe sbb tak melilau kat town so tatau ape nk diborongkan..abis2 pon aku beli ikan masin je masa pergi pasar tamu kat tuaran..pastu masa balik kat airport tu aku tgk ade plak perfume burberry the beat yg mmg aku nk beli..n the price is cheaper. So aku pon rembat laa satu..heheh..

Sampai arini penat tak ilang lagi..dah laa muka itam melekat plak..adoii..ni smua gara2 team building tepi pantai tu..main belon tgh2 panas terik tu..sah2 aku jd dayang senandung dlm dua minggu nihhh..

Neways, what a story without a picture right? Enjoy the pic yg tak seberapa ni..(as I said before..aku letih gaban sampai tak larat nk pegang camera…wkakakak keji)









Thursday, November 12, 2009

ZAPIN

S.O.S

aku memerlukan bantuan segera nih..sapa tau kat mana aku boleh dapatkan minus one or mtv karaoke lagu ZAPIN USIK MENGUSIK by kumpulan senario? aku dah try cari kat semua kedai cd mmg dah tak de stok kate nyerr...plissssssss.. i need help!!! friday morning dah nk g sabah dah..mana sempat nak cari lagi!!!!

Wednesday, November 4, 2009

next week opis aku ade annual trip. this year pergi KK..sonok tu mmg laa sonok..for once, boleh laa nk stop pk pasal kerja. tapi nak tak nak, skang ni kena fikir pulak pasal performance. kitrog kena buat group performance daaaa...aduiyaiiii..amende laa nk dipersembahkan nihhhhhhhh..aku plak dh kering kontang je idea.

group aku ade 6 org. 3 lelaki, 3 pompuan. diorang allocate time for each group adelah 10 minit.

nak berdikir barat, aku dgr2 group lagi satu dah plan buat.. nak menyanyi ke? alahaii pitching ke laut..aku bg cadangan kat team aku td suh buat sketsa..tp prob nye nk kena buat skrip pulokkk..dh satu hal mehhhhh..lagi pun kalau buat sketsa, nak wat cerita pasal ape ehhh???

TOLONGGGGG laa bg idea kat aku yg dah ketandusan kasihsayang idea nehhhh..uwaaaaaaa...group yang menang dapat RM 200 sorang..ok gak tu..bleh shopping2 mutiara sabah..lalalalal..

IDEA ANYONE?

Tuesday, November 3, 2009

HAMID KARZAI

aku tgk2 popular search kat yahoo tadi..tiba2 ade nama hamid karzai.. so he was declared by afgan's election commission, president of Afghanistan for a second term. selepas kontroversi2 pilihanraya and withdrawal of his rival.

Hamid karzai (encem tak?)

tiba aku teringat ustaz hamid jusoh.lecturer aku time kat uia dulu. beliau telah dgn susah payah nye mengajar aku yg sengal ni subject islamic criminal law dan subject evidence & procedures of sharia court.. ni time LLb..

mase dslp plak, dia asyik aim aku aje dlm kelas.. sbb aku soka tido dan menyembang dgn eva..hehehe..tau laa ustaz minat nak buat saya jd menantu..kan..kan..kan? hihih sebnanye ustaz hamid jusoh ni jiran 40 pintu aku merangkap geng surau abah aku..

eh, tetiba mcm dah lari topik laa plak..ok laa..i nak tido..cau cin cauuuuuu


Monday, November 2, 2009

SALAH FAHAM

pasal entry semalam, ada sedikit salah paham..aku sebenanye didaftaraikan sebagai peguambela & peguamcara mahkamah tinggi malaya pada 1 november 2007. iaitu 2 tahun yang lepas. seniority seseorang peguam tu kebiasaannya dirujuk kepada tarikh long call beliau. macam aku ni..masih hijau lagi laa..baru 2 tahun beb..heheh..

dan utk makluman anda semua, saya sudah pun menggantung lesen guaman saya. saya sudah ceased practice 3 bulan yang lalu. dan kini saya menimba pengalaman sebagai in-house lawyer pulak. bermakna saya sudah tidak pergi ke mahkamah lagi yer..

makanya semalam tu adalah satu entry khas bagi memperingati peristiwa 2 tahun yang lalu, yang sampai mati pun saya takkan lupa. macam doktor laa..diorg pun ade oath ceremony diorg..tak salah aku masa oath ceremony tu, diorg akan baca hippocratic oath.. aku pun tak berapa tau sgt, ini pun dgr kawan aku yg merupakan seorang doktor tu bercerita kat aku dulu..kalau maklumat ni salah, tlg betulkan yaaaa

walaubagaimanapun (skemanyerrr penggunaan perkataan ni), aku rase terharu dan berterima kasih pada semua yg komen kat entry tu sambil mengucapkan tahniah..hihihih..sekian, terima kasih

Sunday, November 1, 2009


1 November 2007
10.28 am
Mahkamah Tinggi (RKK1)
Kompleks Mahkamah Jalan Duta

"Cik Raidah Salwa Binti Mat Redzuan, dengan segala kuasa yang ada pada saya, saya dengan ini perintahkan agar kamu diterima masuk dan didaftaraikan sebagai peguambela & peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya"

I can forget my birthday but not my call to Bar date!

1st November 2007. the day when Yang Arif Puan Lau Bee Lan proudly announced my enrollment as an Advocate and Solicitor of the High COurt of Malaya.

i cant describe the overjoyed feeling on that day but let the pictures speak for it.


sebelum dijubahkan..rase nervous macam nak menikah..hihihihihmama ngn abah yang nervous jugak!!!mama siap tny, "kalau mama nangis nanti macam mana?" and i answered, "kalau mama nangis, mcm mana mama nak tgk org kena robe dgn jelas..mata mama sure tak nampak sbb nangis" hihihih
selepas dijubahkan, with mama and abah...tp kenapa abah salam tangan aku mcm salam korporat aje?kompius kejapppp

yang ini adalah GURU aku.. mr selvam shanmugam.. bnyk aku belajar dr beliau..and dia sangat cool okehhhh!!! u really rock sir!!
yang ni plak, kak fatimah, GURU and mr saha..kak fatimah ni admin assistant kat firm lama aku dan she is so funny..hihih ..mr saha pulak, adalah mover aku pada hari yang berbahagia tersebut..
kawan2 yang sekali di jubahkan masa hari tu..ini sebahagian saja..yg lain tgh melantak berebut makanan..hahhahahpuan liza (kiri) dan puan rini (kanan)..both are my jimbengs since our matric days..smp laa ke ber 'dock brief' bersama2..and now both of the have joined judiciary..aku aje yg suka melawan perintah..hihihih
masa nak blk, terserempak pulak dgn min, yah and kinah.diorang baru nak file kan borang long call depa..dan kami sempat menjoyah didepan mahkamah
aku yang poyo nak bergamba dekat signage parking ni sbb masa tgh chambering aku tak leh parking kat sini sbb aku blm jadi peguam lagi (tapi aku parking je..hahahah)
sangat ceria kan? menandakan aku yang sangat gumbire dan sampai kembang2 idung aku...and i really missed this place..semoga satu hari nanti aku akan kembali..insyaallahhhh

;;

Template by:
Free Blog Templates