Sunday, May 30, 2010

Wa bizi hokay!!

lately ni bizi gile beb..kat opis terkejar sana sini...bos lak mc aritu...mmg putus nafas den nih...blk kijer wa bizi berchenta wat benda lain..nak update blog..tp sgt mls..tp mahu update..ok aku dh start ngarut..sile lempang saye..tp lempang manje2 je ye..klu lempang kuat2..aku samankan ajo! opsss sensitip laa ckp psl saman2 nih..muahahaha...aku cuma ejen gelap shj..

ni pon nasib baik laa along dh pasang streamyx kat ulu yam..klu nk hapdet blog guna berukband aku tu kat ulu yam...mmmm kem salam ajo lah..eh eh eh samyvelu kuar berita tv3 laa plak..wat lawak plak. "marilah kita berbual2 setiap hari sama dia".... chaitttt samy, bahase mu sungguh bahasa iklan 1malaysia.

eh tp samy ni pnah jd klien aku tau..ade laa satu kes ni aku reprsent dia..almaklumlaaa..dulu kan aku kojer ngn firm ehem ehem...aku sll kna suh ngn bos aku g jumpa samy nih,, ade laa one day ni aku g jmp samy kat opis dia psl nk suh dia sign affidavit.skali dia blh kata kat aku "my daughter in law is also a lawyer..i wished ur my daughter in law" chaitttttt hang offer aku seplo juta pon aku takmo jd menantu hang...i tak rela nyahhhhh

dh masuk ceta psl samyvellu laa plak...samyvelu ni ptong stim aku je..td aku nk tulis psl benda lain sbenanye..tp dh lupa..later2 laaa...

Saturday, May 29, 2010

mungkin kamu bukan siapa2 pada mereka
tapi kamu adalah seseorang buat aku

mungkin mereka menanyakan apa yang ada pada kamu
tapi kamu ada segala yang aku inginkan

mungkin mereka tidak tahu
mungkin tidak ada yang memahami
aku tak perlu mereka untuk tahu
aku tak perlu mereka untuk fahami

tapi aku mahu kamu tahu
bahawa kau yang terindah untukku

Thursday, May 20, 2010

aku jiwang

dari last week aku dok mobile kesana kemari..start dr hari selasa.smp laa ke selasa kemarin berakhirnya mobile aku lps aku blk dr perak..rase mcm semput gila beb..bukan pasal penat ke apa..tp psl aku tak jejak lantai bilik tidur aku. rindu gila weyh kat katil aku.

aku pon takde benda nak ceta. sbb lps blk dr bermobile kesana kemari, kerja di kantor adelah menggunung..dah laa tetiba balik2 je aku dikaitkan dgn politikus yg berencana di opis..caittt!!! aku ni third liner laa beb...politik opis smua kje org2 first liner..wa tak de kaitan dalam itu gambar.ade paham! benda tu too pnc so i tak leh share kat sini..klu share, mampos aku leh kna buang kojer beb. kan kat mane aku nk kojer? korang nk amek aku keje jd maid korang? tp klu nk up lagi, korang blh amek aku jd special officer korang..aku ni hot stuff hokay!..pandai dlm segala serba serbi! aku blh jd fashion consultant korang, pencacai korang, spoke person korang, legal advisor korang dan bermacam2 lagi..pendek kata multi tasking lah! tp jgn sekali2 suh aku wat akaun or kire2 utk korang..mmg konpem korang melingkup! sbb aku cakap terus terang mmg aku bodoh gila matematik. 6million tu aku tak tau ade brapa kosong hokay!!!! 6 juta...smp member opis aku tpaksa wat kan chart utk kedudukan nombor dari sa smp juta. ok memang bengap. aku ngaku dgn tulus ikhlas.

eh aku ade satu soalan utk korang..

KORANG RASE AKU NI JIWANG KE TAK?

Monday, May 17, 2010

Kekasih

Akan ku pintal buih-buih
Menjadi tali mengikat mu
Akan ku anyam gelombang-gelombang
Menjadi hamparan ranjang tidur mu
Akan ku tenu
n awan-gemawan
Menjadi selendang menudungi rambut mu
Akan ku jahit bayu gunung
Menjadi baju pakaian malam mu
Akan ku petik bintang timur
Menjadi kerongsang menyinari dada mu
Akan ku jolok bulan gerhana
Menjadi lampu menyuluhi rindu
Akan kurebahkan matari
Menjadi laut malam mu
Menghirup sakar madu mu
Kekasih, hitunglah mimpi yang membunuh realiti
dengan syurga ilusi







Friday, May 14, 2010

layankan aje..baru jumpa tadi..

Wednesday, May 12, 2010

Kursus

hai. ape kabar? tuan punya blog adelah sihat2 sahaja. tuan punya blog tidak sibuk. tapi beliau cuma tak ade masa. eh apekah???? sibuk dgn tak ade masa tak sama ke? hahah korang pk laa sendiri. sebenarnya tuan punya blog hanya mahu bertanya kabar shj. tuan punya blog sibuk berkursus kahwin sampai hari jumaat ni. dan tuan punya blog tak reti nak update blog guna blackberry beliau. ok beliau mmg buta IT. sekian, terima kasih.

Monday, May 10, 2010

Damn!!!

ok aku terase seperti nk mengeluarkan bahan carutan ala2 excessive flatulence skarang ni. dun ask me why..but blame my idiocy!!jangan blame aku..i repeat, BLAME MY IDIOCY! sbb aku tak bijak mana laa sometimes i did things..ok to be precise stupid things!

ok aku saja tukar title blog ni to zon merapu cos i dont feel the previous title represent the contents of the blogs.*for fear of misleading new readers*. dan aku jugak rase dari hari kesehari makin banyak aku merapu dalam blog ni dalam erti kata yang sukar difahami oleh seorang yg berada dalam keadaan sedar dan tidak gila. dan aku jugak rasa kalau aku biarkan title blog lama tu melekat kat atas header blog akan mencemar duli nama aku yang penuh makna dalam islam.

ini bukan entry emo, tapi adelah entry untuk menenangkan diri..bila aku buat benda bodoh..*read BUAT BENDA BODOH..bukan aku yang bodoh* aku mesti nak tenangkan diri aku. kalau lepas opis boleh laaa aku pergi menenangkan diri dgn retail therapy..tapi ini masa pejabat! dan aku tak cukup bodoh untuk ambik pil penenang, pil tido, pil khayal dan seangkatan dengannya. mungkin org2 yg pernah ambik pil2 tersebut memang bijak dalam membodohkan diri sendiri..siapa mahu jadi bodoh, boleh belajar dgn mereka itu. jgn tanya aku siapa mereka yg bodoh tu..sebab aku pon tak tau.

orang cakap menyesal dahulu pendapatan..menyesal kemudian tak berguna lagi..tapi aku nak tanya kat orang2 yg cakap mcm tu..ape yg korang maksudkan dengan PENDAPATAN tu? boleh tolong huraikan sket tak? adekah ia seperti pendapatan boleh cukai, pendapatan bersih dan yang sewaktu dengannya?

aku jarang nak mencarut dekat blog. sebab aku rase tak wajar utk meracun otak korang smua dgn carutan2 syaitan ni..tapi hari ni aku mmg rase nak mencarut sangat2...hahhh konpem lepas ni ade laa yg komen bagi nasihat tak baik mencarut..pompuan tak sopan mencarut..bla bla bla..sile2 komen begitu tapi konpem aku tak approve..suka hati aku laa blog aku kan? selama ni ade laa yg bg komen kata aku ni suka pretend kalau menulis..kalau entry aku sll cakap bahasa sopan2...tak percaya, korang pegi cek blk old comment box tu..aku mls nk cari..sbb stok yg komen2 mcm tu, bila entry dah bzaman n lapuk dimakan usia, baru korang nk komen..pastu bajet aku nk cari blk laa entry mana yg korang komen..tak de koje den nk cari satu2..baik aku pergi berbasikal!

ishhh tiba aku rase mls nak type.dah sukati laa korang nak buat conclusion apa. aku nk pegi bancuh milo!

Sunday, May 9, 2010

Mama

kepada mama saya,

selamat hari ibu


Friday, May 7, 2010

happy birthday abah!

happy birthday to may dad
there's no ice cream, no cake, no presents to be had
just a silent birthday wish for my dad
happy birthday to my fatherr
there are no candles, no flowers, not on this day nor this hour
just a meaningful birthday wish for my father
happy birtHday to my ad
there are no noise makers, or streamers
just a room with one dreamer, one happy lad
with a smile in my eye and a song in my heart a simple birthday wish for my dad

Thursday, May 6, 2010

Misi dan visi



misi ni dah lama bersarang dalam otak. tapi tak tahu nak pilih misi yang mana satu dahulu. samada yang ini

atau kembali ke zaman



ok ini adelah sangat tamak.mahu kedua2nya skali. malangnya, ongkos yg ade hanya mampu untuk menampung satu visi sahaja buat masa kini. perlu buat pilihan yang tepat.tak mahu rase kesal di kemudian hari...sedangkan kedua2 adalah aset berharga. ilmu adalah harta yang tak ternilai jumlahnya. rumah pula adalah harta yang tak pernah turun harganya!

kalau misi sambung belajar ditangguh, mungkin di masa hadapan kelak, saya tidak punya banyak masa terluang untuk menghadap buku2 dan nota2 semula. akan tetapi kalau saya pilih misi sambung belajar dan tangguhkan misi rumah idaman, mungkin saya terpaksa utk membayar 2x ganda bagi mendapatkan rumah idaman di masa hadapan.

kan best kalau FAMA mahu bagi scholarship utk biaya misi sambung belajar saya! atau pun company saya bekerja ini mahu sponsor misi itu juga.. alangkah indahnya duniaaaaa.


ok sambung kerja.

Wednesday, May 5, 2010

the police made statement that a parang had been found in his car.

my question to the police who made such stupid and idiot statement,

THE PARANG HAD BEEN FOUND IN THE VICTIM'S CAR BEFORE OR AFTER THE SHOOTING?

if they found in the victim's car before the shooting, perhaps it could justify the shooting. BUT, if they had no knowledge about the existence of the parang in the victim's car prior to the shooting, what warranted the pulling of the trigger? not only once or twice..

even if the victim was in the possession of a parang, was there a real danger confronted by the police? ok senang ceta laa..police tu naik kereta, ade pistol..budak tu pun naik keta, tapi ade parang. adekah orang yg ade pistol akan rase takut dan rase keselamatannye tergugat dgn org yg bawak parang? dah laa tu, bukan nye face to face pon.

if u still could recall dato' bhalwant's case..i think it was decided in 2001/2002. the accused was charged of murder under s302. factual background of the case was that, dato' bhalwant was driving when his car was stopped by a motorcyclist. the motorcyclist was holding parang or kayu ( part ni aku tak ingat sgt, but dia pegang some sort of senjata laa).. then he threatened dato' bhalwant but the accused didnt pull the trigger right on the guy's face. he fired gunshot in the air first to intimidate the guy with the intention tht the guy wd back off and let go off him. but this fella was so adamant and tak takut dengan warning, then dia move towrds the accused.. bila dah tgk mcm tu, baru laa dato' bhalwant pulled the trigger utk kali keduanya n acu pistol tu dekat that guy.

dato' bhalwant was set free by the court as the court accepted his plea of self defence cos he had succesfully established that there was a real danger confronted by him to warrant his act of firing gunshot on the victim.

albeit the fact that he was acquitted, dia still kena charge in court jugak..btol tak? before the case was disposed in court, there were lots of speculations by the public..kekdahnye disini, kalau orang awam boleh hadapi segala spekulasi dan tuduhan2 mcm tu sebelum mahkamah buat keputusan, yang polis ni jadi real defensive ni apehal? tugas polis adelah utk menjaga keselamatan org ramai..to defend ppl's safety..bukan jadi DEFENSIVE tak tentu hala.

Kerja gila!

ok aku buat kerja gila now nih. stop!stop la!! haishh..anyone tolong lempang aku skit. kasi aku sedar skit.eh..tapi jgn lempang kuat2..sakit hokay!tapi serious ni aku rase aku buat kerja gila.
lebih gila dari masa aku pecah bilik warden dulu!

The quest!

it has started with 8 member panel.

ermm does anyone know where i can get a cpoy of the SOP on the discharge of firearm by policeman on duty?

Tuesday, May 4, 2010

Erkkk bos...

damn. aku bangun lambat lagi pagi nih. kalau takde opismate aku call pukul 9 tadi, mmg EL laa jawabnye..nasib baik arini takde benda penting nk kna attend.kalau tak mati gue! padahal semalam aku tdo awal gila. pukul 8.30pm samapi je rumah aku terus hanyut. bajet nk bangun pukul 10pm. skali bila aku terjaga dgn mata yg terpisat2, nmpk jam astro tu dah pukul 12.30am. aku mandi2 sket..layan farmville jap..pastu pukul 2am aku tdo balik..sampai pkul 9 pagi.!

aku mmg bermasaalah kalau terlebih tido. sll aku akan tido pukul 2am and bgn awal dipagi hari..tapi kalau aku terlebih tido, sure terlajak punya. ofismate aku kata, aku ni kena kawen. baru aku boleh bgn awal nk kejut laki aku..tapi aku kata, silap2 aku tdo mati, laki aku yg kejut aku.

oh ok..dah mengarut. aku nak sambung google utk misi aku. bye!

Monday, May 3, 2010

Bukan blind date ok!

Last week aku ade tulis pasal entry ni. klik sini. sebab aku malas nak cerita balik. alkisahnye, ada laa few reader siap pm aku tanya pasal blind date. mula2 aku cam tak phm sgt bila korang tanya psl blind date yg aku pegi..siap cakap good luck segala bagai..hampeh btul. confused aku dibuatnye.. sampailaa smlm bila ade sorang reader ni yg rajin gak bergosip2 dgn aku tny pasal blind date aku aritu cemana. sampai nk nagis aku gelak semalam bila dpt tau sebab kenapa korang bleh ingt aku g blind date..ni aku siap printscreen lagik..tp aku tpaksa padam nama reader yg sorang ni sbb dia pemalu yang amat bangaaaaaaattttt

click to enlarge

anyway, entry tu bukanlah pasal aku g blind date ppon..adelaa benda nye..tak leh nak ceta lagi..tgu laa dulu n tgk mcm mana lps ni.. tp yg pastinya bukan blind date hokay! aku ni nak pegi blind date? jangan harap laa.. kan aku dah kata aku ni pemalu tahap gaban. agaknye kalau aku pergi blind date, mau nye terkencing2 dalam seluar..tak pun terus hilang suara mcm tertelan biji durian.. tak pun jadi gagap ala2 lagu stacy..

yang pastinya, aku belum kondifen lagi nak buat kerja2 mcm ni..hehehe kalau takat blind meeting dgn client tu penahlaa..sebab mmg dari dulu aku dikurniakan dgn bos2 yang selamba badak je suruh aku attend meeting or case without knowing head and tail..siap nama client pun aku tak tau..tapi mmg agaknye prinsip idop aku adelah "redah ajerrrrrrr", tu yang aku main langgar je klu bab2 kerja..tp bab2 blind date ni.. katakan TIDAKKKKKKKKKK!!!!!

Saturday, May 1, 2010

skarang is zaman saman menyaman esepecially saman malu.yakni dalam bahasa englandnya adelah defamation.a defamation suit arises frm a situation of convicium adversus bonos mores..atau dalam bahasa adnan sempitnya yg bermaksud; depan orang ramai lu buat statement pasal ex gf lu n lu kata ex gf lu ni minah rempit, takde maruah, n otak sempit mcm beruk kat zoo..

dari politician, artist, artist wanna be, sampai lah ke rakyat jelata..semua nak main mahkamah aje now. dalam isu saman menyaman ni, there are boon and bane. tapi beratnye ke negatif lah. im not sayin takde positif langsung.. dalam berblogging ni u have go to be careful with every word u write, each entry u post and any person u r referring to in ur writings.throughout my years of practice (okay 2 years je pon hahah)..my main portfolio for civil are defamation cases coupled with few injunctiions in the suits.. tapi wa tak hebat mana pon..wa buat kes saman malu menteri ajo (as he was then) lalalalalla...

cumanya, one thing the bloggers should really understand, defamation is an action in jurarum. doesnt matter tht the defamed person suffers any injury to his charactecter, well being in the society or any other losses arising out of the defamatory remark made by another person. dat means the the injury is automatic in nature ie actionable per se..say, u wrote in ur entry "Mekjah (bukan nama sebenar) adalah orang tua kutuk, tak sadarkan diri! perangai seperti perempuan jalanan". the minute u published this entry, and it becomes viable to the public, the damage is done. though mekjah ddid not lose anything consequential to ur published entry. n mekjah can come to me, n seek my advice for her next course of action, and later, i ll bill mekjah, ermm let say RM 1 juta? hahahah..ok laa this is just an example..im no longer in practice pon ok.

tp klu mahu tanya wa anything, u can just drop ur comment, i ll try to assist if possible. FOC hokay! kang klu aku ckp ade fee, kata aku touting ke advertise ke pulak....wa tak main charge2 punya.. ini semata2 kechentaan saya sama dunia kepeguaman yg tak pernah luntur *ceh feeling jiwang lak*

anyways, back to saman menyaman in defamation suit, the remedy or relief for the aggrieved party are secured both in law n equity. so klu remedy or relief taht u wanted is not available in law...then equity will squeeze in.

kalau mahu cerita panjang lebar, mungkin nanti anda2 semua akan bosan dan tertidur. dah mcm pergi law lectures pulak kan?

but before i wrap up this entry, being a plaintiff in a defamtion case does not necessarily mean that you are the injured or aggrieved party yet. there are lots of elements need to be proved other than that of the publication itself. wat's more to prove whether the words published are defamatory? the test is always subjective, which appends question of fact. there u go...reasonable man test will come into the picture..but how reasonable is reasonable? that will be another question of fact.

albeit the fact that defamation is actionable per se where injury is assumed and not proved... u ve gotta always remember this.. " he who seeks equity in court must come with clean hands". kang ade plak yg pegi basuh tangan sebelum naik mahkamah.. hehehe.. maka semasa membasuh tangan sebelum pergi court, fikir fikirkan dan renung2kan lah..sebelum u take action against tht person, are you 100% sure that u have not done or published anything before in ur blog entry, facebook, twitter or any other medium viable to the public that initially had defamed or libelled the person u wanted to sue? silap2 kang ade counterclaim beb..tak pasai2 hang termalu alahhhh..laallalalala

aku tulis pasal ni pon bukan psl nak cari pasal dgn sapa2....it is unlikely that most of the bloggers are aware of the result of their publications in blog.. termasuklaa pengkritik2 di blog anda yg turut sama naik syeikh, tidak kira pengkritik tetap atau pngkritik jemputan.. cumanya i ve dealt with lots of cases like this before, n it made me feel tht i have some sort of social responsibility to address on the apprehended issue above to u guys... bukan niat aku nk tunjuk lagak or pandai or perli sesiapa pun.. dalam semua2 kes saman malu yg aku pnah handle, takdak satu pun kes dimana jumlah gantirugi yg dipohon is less than 1million.. so berhati2lah dalam berblogging, bertwitter dan ber fb.. walaupun dunia kini adalah tanpa sempadan, jadilah insan yang bijak membataskan percakapan. if u've got nothing good to say, then say nothing at all..


disclaimer: all the information contained above is general legal information commonly encountered and should not be construed as legal advice to be applied to any specific factual situation.


;;

Template by:
Free Blog Templates