Tuesday, June 21, 2011

breastfeeding

td aku baca kat satu blog ni...pasal menyusu badan..topik penting nih..manalah tau rezki aku ngn H..tup2 tahun dpn dpt baby (doa2kan yerrr)... ok dlm blog tu ade mention la psl kebaikan breastfeed ni..salah satunya :

"Menyusu bayi dengan breast membuatkan figure wanita lebih mudah kembali ke saiz normal sebelum
mengandung.Hot stuff!"

erk...tapi bila pk2 blk, size normal aku skang ni adelah mcm tempayan! demmmmmm

Monday, June 13, 2011




lagu berchinta.bila gadoh, org bg lagu ni, terus senyum...hahaha cair dgn penyanyi dia!

Monday, June 6, 2011

Rezeki

Rezeki itu ada dimana2. rezeki itu milik Allah. Usaha pula datang dari kita sendiri.


kalau di entry sebelum ni, aku tulis pasal duit dan kehidupan yg semakin mendesak....kat sini kontra pula.aku mahu bercerita tentang rezeki. aku mmg pecaya rezeki tu sentiasa ada. kalau bukan hari ini mungkin esok, kalau bukan esok, mungkin lusa. lambat atau cepat shaja kaedahnye. yang penting kita usaha.kerana Allah itu maha adil.kalau kita dah usaha, mohon agak segala usaha diberkati..pasti Allah akan mendengar segalanya.


kalau entry tadi aku bilang, mcm mana org gaji 1k mahu survive hidup kat kl yg segalanya perlukan duit. tapi serius, aku pernah alami situasi tersebut. mase aku chambering dulu, lebih kurang 4 tahun yg lepas laa.. bos aku cuma byr elaun chambering 500 shj sebulan. aku stay dirumah lama parents aku dgn abg aku yg dh kawen. aku tumpang rumah tu smp laa ke hari ini. parents aku dh pindah ke ulu yam. dgn elaun yg ciput tu, aku bg parents aku 300 setiap bulan. tgl kat aku 200 jer. dan aku pulak, jenis malu nk mintak duit ngn mama aku since aku dh kje ni. so idop aku mmg bgantung dgn RM200 tu je utk belanja sebulan. RM90 aku gunakan utk beli pas LRT. so bakinya RM110 utk duit belanja mkn aku. HP aku guna prepaid sahaja.


aku pon tak tau mcm mana aku bleh survive dgn RM110 tu utk belanja bulanan. mmg masa tu aku tak mewah...baju kerja aku cuma kurung hitam putih sebanyak 5 pasang. satu hari satu pasang.hahaha. setiap hari pergi mahkamah, jadi org tak perasan sgt baju aku tu hny baju ulang tayang sbb warna cuma hitam dan putih semata. tapi disebabkan rezki yg Allah bg, dan mungkin juga keberkatan duit yg diberi pada parents, kdg2 bos aku bg duit lebih. katalah aku stayback smp ke jam 11mlm atau ke 1 pagi, bos aku akan byr RM50.mungkin pd org lain RM50 tu jumlah yg kecik aje, tp pada aku yg ade cuma berbaki RM110 utk belnja bulanan tu dh besar dan syukur yang amat.


kalau aku ke mahkamah dgn bos aku, mkn tgh hari bos aku yg bayarkan.kdg2..kawan2 bos aku yg bayarkan.aku cuma tukang mkn shj. tapi kaalau aku sendiri ke mahkamah, aku tahan perut la berlapar. blk opis, aku masak megi. sebab tu masa aku chambering aku kurus. ha, ha, ha. bila mlm pulang ke rumah, aku mkn megi lagi,. sbb aku segan dgn abg aku. aku tak bagi duit mkn, takkan mahu mkn percuma shj? ye, aku mmg penyegan bab2 yg mcm ni even dgn abg sebdiri. abg aku pon bukan nye berkire psl duit, cuma aku yg sememangnya pemalu, sebab aku mkn bnyk.


tapi aku seronok juga masa tu...mahkamah masih belum pindah ke jalan duta. ada separuh di wisma denmark, ada separuh di jalan raja laut (yg depan dataran merdeka tu). so kalau satu hari aku kena pegi court di depan dataran sebelah pagi, dan di wisma denmark di sebelah petang...aku boleh claim bnyk2. dari opis aku ke court dpn dataran tu takla jauh sgt. aku cuma jln kaki shj. tapi boleh claim RM10. kemudian ke court wisma denmark, aku boleh claim RM10 lagi. pd hal, dr court dpn dataran tu ke wisma denmark aku cuma ambil tren dan tak payah byr tambang, sbb aku dh beli pas bulanan. jadi aku dh boleh claim RM20 satu hari.


kalau ke court sh alam pon aku suka juga. naik komuter ke sh alam cuma beberapa ringgit shj tambangnya. dan dr stesen komuter ke court ambil teksi, kongsi sama loyar2 lain yg juga mahu ke mahkamah, jd aku cuma perlu byr RM5 utk tambang teksi. congak2 semula, kos pergi blk ke sh alam cuma RM20 (maksimum)...tapi opis bg aku claim smp RM50. aku sudah untung RM30. tapi cara ni mmg meletihkan. aku bnyk berjalan kesana kemari dgn kasut tumit tinggi 1.5 inci, baju kurung itam putih, dan blazer itam yg panas. sambil menjinjit fail2 yg berat. rupa aku waktu tu mmg tak cun lgsg kalu di pikir2 semula. dgn keadaan muka penuh minyak2, tudung yg senget benget, baju pon masam bau peluh. tak anggun langsung kan? patutlah bf pon lari masa ni. ha,ha, ha!


kadang2 aku dpt duit free juge. firma tmpt aku chambering tu bnyk buat kes2 jenayah. jd muka aku ni sll shj lah bertempek depan mahkamah majistret jenayah tu. bnyk kali juga org2 yg dituduh dimahkamah ni tak ada peguam. so ahli keluarga masing2 yg hadir ke mahkamah pd masa tu sibuk mencari peguambela utk si tertuduh. so disebabkan muka aku sll bertempek di mahkamah2 majistret kat situ, mereka2 yg cr peguam ni dtg lah tny kan pd aku samada aku boleh ambil kes tu atau pon tidak. aku pon refer lah mereka2 ni pada bos aku. so sbg balasan bos aku akan bg la duit komisen sbb perkenalkan klien.kdg2 RM1000, kadang RM500. Rm100 pon ada. ikutlah sejauhmana complicacy of the case. aku tak kisah sgt, yg penting aku dpt duit lebih sikit, disamping tu, aku tau, fail2 tu smua aku jugak nk kena setel.bos aku hny tau bagi arahan shj.


alhamdulillah rezeki aku murah walaupon elaun aku kecik shj. nak banding dgn rakan2 aku yg lain, yg chambering kat firma2 gelemer mcm zico, lee hishamudin, skrine dll...elaun diorg bnyk.ada yg double dr elaun aku, ade tu triple dr elaun aku. aku agak jeles juge lah, tp dh itu rezeki diorg..makanya aku redha shj.


sekarang ni, aku dh tak prektis lagi..*rindu pula*...kerja di kompeni semi gomen ni mmg stabil..bab gaji alhamdulillah, masih selesa. cuma tidak boleh bermewah2...cukup untuk keperluan. tapi tiba2 tahun ni mahu kawen pula *ok tiba2 tu mcm tak relevan*...sudah jodoh aku nk kawen tahun ni. so duit mmg bnyk nak pakai. tahun lepas aku sudah bli rumah. mama marah dan tak setuju dgn idea aku nk beli rumah tu. maybe mama ade alasan2 tersendiri. tapi sebagai org yg dh bekerja, aku pon teringin nk ade harta sendiri. drp duit tu aku guna utk berjoli2 dan beli brg mewah tak tentu hala, baik aku buat aset. lg pon harga rumah makin lama makin melambung. harga emas pon sama. harga minyak pon sama. rumah tu still under construction, so skarang aku cuma bayar progressive interest shj pd bank. nama pon progressive interest, so makin lama makin tinggilah ikut construction stage. aku risau jugak, memandangkan duit utk kawen pon bnyk nk pakai juga. mcm H tu, rumah dia beli, dia sewakan..so dia tak pyh byr pd bank tiap2 bulan. dia pulak sewa rumah bujang dgn kawan2..untunglah kan?


tapi mcm yg aku ckp tadi, rezeki tu milik Allah. alhamdulillah H dh dpt kerja baru. so ringan sikitlah bahu aku dr pk psl duit ni. bahu je ringan, badans till berat hokayy! duit dia, duit aku jugak..ha,ha,ha...sebab katanya, dia tumpang rezeki aku. sejak kenal aku, rezeki dia makin murah. aku pon tak tahulah betul ke tidak. so aku ckp pd dia, klu dh dia kata yg dia tumpang rezeki aku, so kenalah bg aku royalti...*lempang sedas*


aku pon tak phm konsep tumpang rezeki ni mcm mana.heheheh.lagi H bg tau aku, dulu masa aku kenal dia, dia tgh tanam anggur. kena buang kerja dgn kompeni lama sbb ekonomi meleset. so kompeni nk downsize n save bajet. masa aku knl dia, dia dh tanam anggur selama 9 bulan. dh pegi berpuluh intebiu, tp stil tak dpt kje.lps 3 bln knl aku, then dia dpt kje. so dia ckp mmg rezeki dia liat skit, dia tumpang rezeki aku...i was like "eh ade ke bende mcm ni?" hahahaha. dia ckp mmg ada. pernah dgr tak psl rezeki nk kawen, rezeki anak..benda2 yg mcm tu lah contohnya.


katakan, pasangan tu suami isteri berpendapatan kecil. so bila isteri pregnant, suami mcm susah hati psl perbelanjaan bakal bayi tu. tapi alhamdulillah, duit diorg cukup je utk baby tu. kadang2, tgh bini pregnant, suami naik gaji lah, naik pangkatlah..dpt bonuslah..so tu org pgl rezeki anak.hehehe aku pon tatau btol or tak.tp ada kebenarannye jugak. so aku bilang sama H, mcm tu kena sll pregnant lah...asal bini pregnant je, suami naik pangkat..naik gaji..hahhaa...terus H mintak aku pregnant tetiap tahun lps kawen nnt...erkkk matik gue!


panjang lebar pulak huaraian psl rezeki ni. kesimpulannye, aku tgh pk ni, bila rezeki bonus mau mari? ha!ha!ha!

MOney..money..money....

hai semua.


hari ni aku ade mood utk menulis. tapi aku tak sure seberapa lama mood aku ni bole btahan. hari sabtu kemarin, aku ke ipoh. H, member aku ua dan doyok ikut skali keta kami sbb masing2 hasben x bleh pergi, ada kerja.so H tpaksa pikul tanggungjawab bawak bini2 org dan pastikan mereka selamat pergi dan blk.aku,...masih lagi belum jadi bini org.


blk dr ipoh, kami singgah di hentian tapah. aku beli limau bali. mama pesan, teringin nak makan katenye. so aku bli laa 2 biji yg kaler puteh.yg merah isi tu takde musim. beli pakai timbang ok! satu kilo RM7. perghh mahal gila...ntah2 kulit je yg tebal..aku tatau laa dulu2 harganye bape..sbb dulu mak aku yg bayo..haha.tp still aku rs harga dia mahal laa..ke sbb kat rnr, tu yg jd mahal?


lps tu, aku prsn lately ni duit aku cpt nau surutnye..mmg le bnyk habis ke barang kawen..tp aku rase bnyk juge habis kearah benda2 lain.ke mmg harga barang makin mahal skang ni? ciss..gaji je yg tak mahal2. dah le BLR baru naik aritu.. aku baru dapat surat bank untuk byr interest loan condo yg aku bli kat batu caves aritu...pergh...naik seratus tuuu..nasib baik umah bangi tu blm ade ape2 kna byr lagik..klu kna byr pape, tu aku pass kat H je.hahaha...


tapi siyes aaa..living cost makin naik, tapi gaji masih je cam tu. ishh aku ni patutnye bersyukur la kaan...cemana pulak org2 yg keje gaji lg sikit dr aku? kdg2 aku terpk, macam mana nk survive dgn gaji 1k (contoh shj) sebulan. yg ada anak tu, dgn susu anak, pampers bagai...ni tariff letrik dh naik..sat g kang ron 95 naik lak..


pastu kang, korang prasan tak,klu g mkn kat kedai2 kan, kat bil tu ade 6% govt service tax (gst). yg aku pelik, pekejadahnye pulak aku kna bayar gst tu? bukanke gst tu shud be derived frm kedai tu punya profit? mcm tu sedap kedaung laa idop korang dpt untung bersih takyah tolak gst dah. mcm bebaru ni, astro pon dh kenakan 6%gst.gila la lu weiii...korang untung juta2, tax suh customer bayo..pekejadah nye cam tu?


stress gak laa pk psl duit neh..ish ish ish...penangan negara maju ni dasat gak ekk..maju dr segi apa pun aku tatau laa...yg pastinya, gaji still tak maju2 lagi..bunguks!

;;

Template by:
Free Blog Templates