Monday, February 27, 2012

i had a good talk with the ceo of one of the water companies. he made some good points which i couldnt agree more.

1. water engineers are not paid much bcos of the low water tariff
-that explained why oil and gas engineers are highly paid. harga minyak mahal oiii...

2. operational efficiency is benchmarked by the percentage of NRW
- and NRW is to measure the inefficiency of water engineers/companies

3. water engineers and their presence are invisible to public bcos we have alternate rainy days (most of the time) in malaysia.
-Lets imagine when there is drought...and to make it worse, a severe drought. kemarau 7 musim macam dalam kisah nabi yunus tu ke? air setitik pon takdak utk minum and ppl are willing to pay for water just like they pay for their petrol.

pengajarannya, dont take water for granted just because we are blessed enough to have uninterrupted supply of raw water from the sources. look at our neighbour in spore, how much they are paying for their water bills. for our future generation, lets appreciate water.. and those who work at water companies/sectors sbb kami bekerja utk rakyat, bukan utk profit :)

Ada sorang hamba Allah ni. dia memang kurang ajar. aku nak tekan kan disini, ko tu HAMBA Allah. so ko tak payah la nak hina ciptaan allah. ko komen muka aku mcm2...muka aku ni Allah yg bagi tau. aku tak sure la ko ni muslim or kafir laknat. tapi kalau ko muslim, sure ko tak hina ciptaan Allah, sebab kau tu HAMBA Allah je. komen ko tu aku taknak publish.dah la tak berani letak nama, letak anonymous je. nampak sgt pengecut. kalau berani letak nama and link blog ko laaa..aku nk tgk skit muka ko lawa kot mcm neelofa.tapi aku mmg taknak publish komen kau.. ko nak tau sebab apa? bukan pasal ko kutuk muka aku yang Allah bagi ni, tapi pasal ni blog aku. so suka hati aku lah nak publish ke taknak komen sesapa.

kalau tak suka baca blog ni, sebab ko tak suka tgk muka aku yg ko hina2 tu, kau tak payah baca blog aku...sebab nanti kau sakit hati tgk muka aku yg kau hina dan kutuk2 ni..sebab ni blog aku, so aku akan tepek pic aku ikut suka aku, bila2 shj..

tapi, kalau muka lawa macam neelofa, tapi perangai macam ungka kat hutan pon tak guna juga. tak sangka pulak ungka nowadays knows how to read blog, and surprisingly pandai pulak nak leave comment. sangat berevolusi. darwin's theory seemed so applicable on you :)


Template by:
Free Blog Templates