Tuesday, December 18, 2012

Hai, saya masih disini

lama sungguh tak update.dah tak tau nak cerita apa. kadang2 dok pk, yang aku update ni, benda2 yg terlalu privacy atau tak. lepas kawen ni rase malas yg teramat nk update blog. maybe sebab tanggungjawab dh berganda. kalau dulu gosok baju untuk aku je, skarang gosok baju untuk H skali. masak pon gitu, aku ni jenis tolak batu ngn kayu je. H mmg jenis tak kisah mkn megi hari2 pon takpa...tapi aku laa yg mithali sangat tak sampai hati bg dia mkn megi hari2...klu selang sehari takpa..hahahah... eh megi2 pon bukan sebarang megi tau...ade sayur, bawang, cilipadi, telur segala..

apa lagi nak update ye?

oh aku dah tukar keje. lepas raya hari tu dh start kat tempat baru. tapi ni dh ade rase nak tukar kerja lagi.hahaha. ntah laa, aku mcm tak berapa hepi dgn beberapa perkara kat sini. terlalu rama bizi bodi ni aku rimas juge. aku ni style, kau buat kerja kau, aku buat kerja aku. if u need help, then ask! i ll try to help. tapi kalu org ske cucuk2 ni...me dont like. jadi kalu sesapa rase nk offer aku kerja, boleh email aku. dr jawatan bibik sampai la ke jawatan ceo, aku x kisah, nnt aku bg cv aku.

lupa plak, 29 oct aritu anniversary aku yg pertama. H bawak kuar mkn, hadiah anniversary pon in advance aku dh pilih. hahahaha. nasib laa dapek laki tak lomantik...x larat nk guide dh...janji dia hepi, aku hepi udoh lerr...bwk aku kuar g mkn pon aku hepi.

cite pasal makan, lately ni aku makan byk gila macam org bela saka kekdahnye. aku taktaula ni efek hormon ke apa kan...but since im on fertility treatment, ntah hape pil aku kna mkn, aku rasa sebab tu kot selera membuak... pasrah je laaa...

oh cerita pasal fertility treatment, i started off quite early, 7 months lps kawen sudah jumpe gynae. bukan aku tak sabar (eh mmg tak sabar nk dpt bby), tapui sbb since akwen hormon tak menentu....irregular period. so H insist aku jumpe gymae time tu. and luckily we went for an early test. so taklah aku buang masa tanpa usaha dgn fertility treatment. ok laa im  diagnosed with PCOS. sapa tak tau boleh tanya pokcik gugel :)

the thing with fertility/infertility treatment is always been an emotional journey utk aku dan H. ade masa2 emo tak tentu hala. aku ler yg emo, H tukang pujuk. tapi aku tau deep inside he's trying hard to control his emotion. bile every time tak berjaya, aku mcm down tahap gaban...tapi this cycle aku rase cm aku dh tough sket...sket je laaa...tp xde laa nk nagis bagai mcm sblm2 ni. kadang2 rase bersalah yang amat. ye laa kan aku yg prob. huahuahua... aritu cerekarama kt tv3, anzalna, fauziah ghous dgn laki tu apa nama ntah lupa... first wife x leh pregnant, so suh laki kawen blk dgn ex gf dulu. tahan emosi je aku tgk ceta tu weyyyy. and rase nk lempang jantan tak sadar diri tu. tp aku senyap je laa sbb tgh tahan air mata. H mcm tau2 plak...terus dia ckp.."haaaaa jgn nk suh dia buat benda bukan2 mcm 1st wife dlm ceta ni" ....ehhhh dlm hati aku, bile plak aku nk bg dia kawen lagi satu kannnnnn...perasan...chait.

tapi...andai kata..andai katalahh...satu hari nanti aku terpaksa berkorban...ntah laa. huishhh takmo pk lah gitu. kan dh bergenang air mata ni. tadi baru je kata tough skit skang...chait. ok pergi makan! food will make u happy, regardless!

kena lebih muhasabah diri. amalan terlalu kurang....nak minta dgn Tuhan pon sangat segan. tapi minta juga. jd ya, kna lebih kan amalan. tingkat prestasi, elakkan kontroversi..ok bai

Thursday, August 2, 2012

no more sad story...

as today is the beginning of a new leaves for baby IYAD NAUFAL.

congratulation my dearest friend nur mazlina and husband, norazman.

cant wait to visit the newborn :)


Tuesday, July 31, 2012

losing little snowdrop

a dear friend who just had a miscarriage...

The world may never notice 
If a Snowdrop doesn't bloom, 
Or even pause to wonder 
If the petals fall too soon. 
But every life that ever forms, 
Or ever comes to be, 
Touches the world in some small way 
For all eternity. 
The little one we long for 
Was swiftly here and gone. 
But the love that was then planted 
Is a light that still shines on. 
And though our arms are empty, 
Our hearts know what to do. 
Every beating of our hearts 


Monday, July 23, 2012

testing

just installed this app.will write more later

Friday, July 20, 2012

kunci hidup

gate to happiness is to be HAPPY.

love yourself and hate no others.

be grateful but not regretful.

smile and make the world smile with you.


Lucky woman, Lady luck




somebody had once told me that i am so lucky that i met H and now that we are happily married. lucky? NO. destined? YES.

my bestfriends said that i am lucky to have an engineer husband who is handsomely paid. to my disagreement, i met H when he was out of job for almost 8 months.

sincerely, i dont believe in luck. i work hard to achieve what i want. but i always have faith in Allah, for destiny and fate. as where and when, once He said 'kun fayakun'.

Wednesday, July 4, 2012

lps kawen ni kan...badan aku asik berangin semacam.akn keluar angin dgn cara sendawa smp tersedu2.

aritu shue ade ckp, mkn habbatussauda elok utk org yg try nk dpt bby.so aku pon bli le sebotol.aku bli jenis minyak punya sebab kapsul n serbuk dh hbs.blasah je la kannn...tp los seminggu lbh mkn, mmg rs perbezaan kt bdn.

aku dh kurang sangattt berangin.so sapa yg kuat angin bdn tu, blh la try mkn habbatussauda ni

Wednesday, June 27, 2012

ade sedeh sedikit

bloghopping sana sini. since tgl lagi sebulan lebih je aku kat company ni, kerja2 pon dh tak bnyk..more to handing over dekat my exec. im not sure when is the new manager will join this company, but heard from the HR, my superior dh request utk advertise for the position. so if ade reader yg minat nk apply, hehehe tgu la if PAAB ade buat job opening.

neway, aku sedeh lah hari ni bkn pasal resign tu. tapi pasal aku baca blog2 org2 yg try nk dpt baby. haaa termasuk la aku. aku ni baru 8 bln kahwin pon dh rase teringin nk ade baby sendiri. ni aku baca, ade yg dh kahwin for 8 years, tried iui la, ivf la, urut tradisional...spent almost 50k trying to conceive. ntah kenapa sayu sgt. tak tahu lah pulak nasib aku ni macam mana. tapi aku berdoa sangat2 untuk dpt baby. H x bagi aku pk sgt, akut aku upset. tapi everytime period aku lambat, h excited sgt. adehhh...and upt memang sokmo la -ve. insyaallah one day aku buat upt ade 2 line merah tu... (ala yg macam fasha sandha tu).

tapi serious aku risau. bila baca psl pcos and cyst...mmg byk tanda2 dekat aku. hari tu aku pegi klinik jmp doctor. tny psl period cycle aku yg tak regular ni. doctor tu suruh tunggu smp setahun kahwin.tapi aku dh mcm tak boleh tunggu. sebab aku risau kalau2 ade pcos and cyst ni...sbb tanda2 kat aku obvious sgt. H suruh aku trus g jumpa gynae. ade member aku doctor pon suruh aku jmp gynae. siap dia ckp " ala GP mmg la cam tu, dia ckp takde apa2...nnt ko jmp gynae,baru tau prob sebenar. so GP ni x blh pakai sgt lah" ...erk..no offense to GP sbb tu bukan aku yg ckp, tapi member aku (dia pon doctor jugak) yang ckp.

so aku suruh doctor klinik tu tulis referral letter to gynae. siap doctor klinik tu ckp, "i can write u ref letter to gynae, but the cost will not be covered under pmcare" ...hmmm doc, i dont mind paying if it is for the child we ve been longing for. tapi aku mcm agak terkilan la cara doctor tu. kenapa nak suruh tunggu lagi if dia sendiri nmpk tanda2 tu? nak tunggu lagi teruk ke baru nk suruh jumpa gynae? sirius aku kompius disitu. balik frm klinik, aku tanya HR kt opis pmcare cover ke x bnda ni. dia tlg call kan pmcare and alhamdulillah pmcare cover for the cost.

so next month aku punya appointment. thts the earliest date yg blh jmp gynae sbb she's fully booked smp next month. pls doakan yg terbaik utk aku ya. ok lah takmo sedeh2 laaa...nk balik nk masak tomyam.haaaaaaaaa

Wednesday, June 20, 2012

Prayer been answered

i have asked lotsa things from Allah. and for some of it have been answered, syukur alhamdulillah.i am not a greedy person, i just want to have a better life, always want to improve what i have now. and last week, one of my prayers has been granted. thank you Allah. and of course to you my lovely readers, i really thank you and appreciate your du'a.


i have been wanting to share the good news since may, but until i have the official letter with me, i dared not to. so last week i got phone call from the company asking me to collect the offer letter. went there on monday, but it was not official yet, not until i have done my med examination. as i have to attend a seminar in penang last tuesday, so the med xm need to be postponed. the offer is conditional subject to the result of my med check up, i couldnt confirmed my acceptance.

went to see the doctor on Thursday and acknowledged my acceptance. alhamdullillah...i ll be joining new company after raya.


Wednesday, May 30, 2012

sad

since i got up from bed this morning, i feel so gloomy.

i must have woken up on the wrong side of the bed this morning.
in fact i slept with tears in my eyes.
somehow i dont feel like sharing it with husband.
ahhh perhaps it's due to hormones too.
i dont think im pregnant (of cos i desperately want a bby)
i ll be offing to pangkor this friday.
hopefully, things will get better next week.

still waiting

for the past two weeks, i have been waiting anxiously for that one letter. 
and it feels like so close...yet so far.
i always believe that if it is meant to be, it will be. 

Tuesday, May 15, 2012


i have given my best. 
cuma sekarang aku hanya boleh berharap pada Allah.
jika memang rezkiku, maka ia akan jadi millikku.
tetapi, aku bermohon sangat2, dan kupohon doa kalian juga. 
agar rezeki itu akan jadi millikku.

Thursday, May 3, 2012

ok dah lama tak menulis. been busy and occupied with work. update terkini, aku blm peknen lagik. so masih mengharap doa2 kamu semua. 


ok entry ni nak ceta pasal wedding peej. aku pon tak ingt tahun bila start baca blog peej ni. tp masa tu aku kat firm mula2 aku prektis. so around 2007 lah gitu. lps tu dok tangkap leleh baca blog mak dia pulak.. sbb best laa kan baca ceta dolu2..auntie nani bila mau sambung kisah dolu2 tuuuuu...


penah jumpe peej, noy & auntie nani 2x..dua2 tu kat pameran pengantin. haha time tu dok galak aku pergi pameran pengantin sana sini..lps tu mak peej dtg wedding aku. lps tu aku dtg wedding peej..haa gitu lah ceta nya.. nk kata kenal sgt2 tu tak laa..tp kenal dr blog and cerita2 di blog. oh tapi ade skali peej dtg umah and nonoy..dtg kat bwh umah je sbb dia nk amek bantal nikah tu. eh masa tu kan mlm...peej ni gila gebu n melepak...hahah sempat aku perati..tambah2 nk kawen so naik gila seri pengantin tuuu..


anyway, ahad lepas, ke kem wardieburn lah aku. aku paksa H pegi skali dgn ugutan..klu u tak pegi...u nk mkn apa kat umah? i xmo masak..hahahah. aku smp sana pon dh kul 3 tapi perantin still kt pelamin as org x putus2 nk bgambo. aku dgr mc tu dh 3 ke 4 kali announce suh perantin turun pelamin utk beramah mesra dgn tetamu..haha tp standard laa..ms aku kawen pon gitu. baru separuh jln aku trun pelamin, org dh terkam nk amik gambar kt pelamin.so naik balik atas tu. sudah nye aku dpt turun bwh pelamin tu masa nk dkt pukul 4, time tu pon ramai org dh blk. jadi mmg adatlah begitu. so i dont mind bebeh.


x dapek amek gambo ngn peej pon sbb laki aku nk copat..nk g tmpt lain so dia ckp amik gambbo dgn mak perantin je. so sy akur disitu.pd hal dlm hati nyampah sbb i nk amik gambo ngn perantin lahhhhh... jadi ini sahajalah gambo dihari bahagia peej burhan dr lensa hp saya







babai

Wednesday, April 4, 2012


masa nikah aritu aku ade beli bantal nikah. sbb aku taktau nk cari nk sewa mana. so now benda ni cuma ada dlm stor umah aku.tersadai. aritu adik ipar aku tunang, dia pkai sekali je. ni antara gambo2 bantal nikah tu. aku ade 2 set. so klu sapa nk kawen tu molek laa..satu pengantin laki duduk...satu lagi pengantin pompuan. aku beli yg size besar punya sebab klu size kecik, org bdn cam aku ni x elok nk pakai. material nye adelah pvc leather. warna nye off white spt dlm gambar.


ini adik ipar aku masa dia btunang

rupa close up...ade batu2 atas bantal tu.

ada 2 bijik bantal ni.


benda yg gantung2 bunga tu pon boleh nk sewa...sbb tu pon aku beli gak. size dia boleh tinggi..n boleh rendahkan. arch ni aku beli masa tunang dulu. masa tunang aku pasang tinggi sbb aku duduk atas kerusi. tapi masa nikah (pic kt atas), aku rendahkan dia sbb aku dok atas bantal nikah. ikut kesesuaian memasing laa..


ni masa aku tunang


ni husband member aku, merangkap unimate aku time kawen.

kalau berminat, boleh email untuk tanya harga: salwaredzuan@yahoo.com

Tuesday, April 3, 2012

UPSET

upset dgn so many things. byk yang aku harapkan, tp tak jadi kenyataan.

usaha dan doa. mungkin usaha x cukup, mungkin doaku kurang.
mungkin bkn lagi masa.
Allah knows better.
an advice from a wise fren; selalulah bersangka baik pada Allah.
sifat manusia memang mcm aku ni. cepat putus asa.
tapi x boleh begitu.
dah banyak yang Allah bagi. Kalau kali ni Dia x bagi, bukan maksud dia kedekut.
ye...jgn putus harapan.
hati, bertabahlah.percaturan hidup, kita cuma usaha. kerja Tuhan siapa yang tahu.

” ….. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. “

-Surah Al-Baqarah ayat 216

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja)mengatakan: “Kami telah beriman,” sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. “

” Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

-Surah Al-Baqarah ayat 286


tadi ade kawan aku call...dan aku pon cerita pada dia psl one of the things yg aku tgh upset. lps tu dia ckp, bacalah ayat ni selalu :

"la takhaf wa la tahzan. innallaha ma'ana"
(janganlah kamu takut dan bersedih hati, sesungguhnya allah bersama kita)

EC: eh bukan ni ke ayat yg kau ajar aku dulu bila aku upset and bila aku nervous

me: ya allah...boleh aku lupa.tq babe. sbb ingatkan aku blk.

moga kesedihan cpt berlalu pergi.

Tuesday, March 27, 2012

Herbalife day 7

sudah sambung bekerja di minggu yg baru. jadi routine herbalife adalah kembali normal


breakfast-herbalife shake

snack-xde.mls mk bgn g basuh epal

lunch-nasi puteh ayam kunyit

teatime-muruku satu genggam (aiyakkk godaan ni)

dinner-herbalife shake

supper-milo and nestum

Monday, March 26, 2012

Herbalife day 6


kata hari ahad kannnnn..so still kat rumah mama...uhuhuhuhuhuh

breakfast-herbalife shake

snack-xde

lunch-nasilauk campur (matiklaaa campur2 kannn)

teatime-tutup mata xmo tergoda dgn cekoodok mama buat....so berjaya menepis dugaan

dinner-herbalife shake & 2 biji oren

supper-xde.x lapar

sabtu (herbalife day 6?)

aku skitp.blk umah mama bnyk godaan..damnnnn

Herbalife day 5

breakfast-herbalife shake

snack-epal merah

lunch-herbalife shake

teatime-oats

dinner-sushi (ohh ohhh myyy)

supper-ice cream new zealand. diet eh?

Friday, March 23, 2012

Herbalife day 4

yesaaa....dah hari keempat dan aku masih disini...clap..clap..bukan apa, klu tak buat jurnal mcm ni, nnt aku mcm lupa diri..kufur nikmat.hahaha. so utk mendisiplinkan diri, mmg kna buat food journal ni. apa yg saya mkn semalam???

breakfast-herbalife shake

snack-epal merah

lunch-nasi puteh, lauk hati ayam dan bergedil

teatime-apam balik nipis satu keping (huh godaan syaiotonnnn)

dinner-herbalife shake

supper-susu anlene dgn oat satu sudu

so far timbang takde turun berat lg. tatau gak sbb timbang kt umah tu zaman tok kaduk...bukan digital punya. so aku ingt blk ni nk bli timbang digital lah. tapi suar ade rase longgar sikit...yeszaaaaaa

Thursday, March 22, 2012

Herbalife day 3

okeh...dah masuk 3rd day i makin mantop...menepis godaan2 syaitonnnn...so wat i ate yesterday?

breakfast-herbalife shake

snack-green apple (puiiihhh...masam gilos)

lunch- nasi puteh dgn tomyam sayur

teatime-karipap sebijik...salahkan opis mate aku yg bwk kuar karipap lebihan meeting!

dinner-herbalife shake

supper- mkn buah anggur. lupa nk kire bape bijik

hishh...seksa...tapi demi untuk kesihatan dan masa depan...chaiyok chaiyokkkkkk

Wednesday, March 21, 2012

Ntahlaaa...

tak tau nk sedeh ke nak gumbire. but one my frens ckp i patut bersyukur. sokay, not my rezeki this time.

Target




my ideal weight.bmi will be 24.5 if i reached 70kg. do support me frens.


Herbalife day 2

day one aku skip sbb tak ingt mkn apa..hahahah. and semalam aku cuti pon.so ade mase nk masak kat umah.

so day 2 aku berakhir dgn menu sebegini:

breakfast-herbalife shake

snack-skip sbb khusyuk main game

lunch-bihun goweng n air masak

tea time- semangkuk kecik kuah tomyam n sayur2 ( sbb aku masak so tringin nk makan...huhuhu)

dinner-herbalife shake and fruits

hERBALIFE

aku ni suka yoyo diet.diet plg unggul aku adelah mase zaman uni dulu. masa tu third year.tahu 2005 gitu laa...aku start pakai braces. so tak leh mkn benda2 merapu sgt. jadinya aku on amik kesempatan untuk diet. aku banned nasik.tp aku mmg mls eksesais. aku mkn mee ke meehoon ke...roti ke..lauk ke..pape laa..janji x sentuh nasi. sampai laa ke zaman aku chambering n start prektis. tahun 2009 mase start keje kat kompeni aku skang ni baru aku start mkn nasi blk.4 tahun idop takdak nasik. eh boleh dok oversea kan...abis satu degree dlm 4 tahun tu...mkn roti je....hasil nye mmg kurus laa dulu2009 ngn 2012 (my current weight) berat ku bertambah 25kg...gila kan...

aku dh tak tahan tgk baju2 aku yg mengecik dlm box kat umah tu..baju mengecik atau aku yg membersar? korg nilaikan laaaa..so aku ckp kt H nk diet. 4 bulan aku kawen ni mmg aku jenis masak untuk dinner kt umh. klu mls, nasi goreng pon jd laa..sbb H tak ske mkn luar. aku pon x ske gak sbb x sabo nk blk umh bukak tudung...hahaha. jd bila aku dh start diet, harus la makanan H pon versi diet gak kan. aku ckp nk amik herbalife.H ok...dia nk amik gk,,tapi dia suh aku try dulu. last yr aku pnh try...pas turun 4kg aku cm tak disiplin dah. then aku stop mkn..pastu aku aku mkn sesuka hati makanan yg fattening.


tp kali ni aku berazam bebtul2 ni. mcm azam aku tahun 2005 dulu. nk kurus...umo dh masuk 30 ni..harus jaga kesihatan. and somemore kitorg harap2 sgt nk dpt baby. member aku doctor. dia ckp klu org gemuk mmg chances utk pregnant agak tipis sedikit. so untuk itu, aku akan mendisiplinkan diri berdiet. ni dh 3 hari aku mkn herbalife. first day seksa. smlm nday, aku cm dh ok.tp aku bnyk mkn buah laa..sbb mulut ni gatal kan..asik nk kunyah2 je. so buah adelah peneman setia. kat umh aku penuh buah2an. pegi opis pon bawak buah sbb takut aku gedik2 nk mengunyah, atleast ado buah nk kunyah. klu takde buah, mau aku tepon mcdelivery kangggg

harini aku bwk bekal g opis. mlm smlm aku masak tomyam. sbb aku x mkn mlm, H je mkn, so bnyk lebih. aku bwk untuk lunch kt opis arini. haruskah aku wat report ape aku mkn tetiap hari kat blog?aku tgk ramai wat cm tu. mungkin utk mendisiplinkan diri. nak try jugak lah.since boleh hapdet blog dr henpon saje kannn,...

Thursday, March 15, 2012

Kena halau

kemarin aku pindah umah. ceritanya gini. sebelum kawen aritu, kitorg dh g cari umah sewa. aku awal2 dh ckp takmo tgl ngn parents pas kawen or even famili.adalah sebab2 tersendiri..hihihi. so sebulan before kawen tu, kitorang g riki2 umah...n found one tht we both really, really like. sbb bnyk2 umh yg kami g view tu, aku soka, H plak tak soka. yg dia suka, aku lak tak bkenaan. mmg lotih laa nk cr yg satu umh yg both pon suka. so dpt la sebijik kat jalan duta ni.itu pon member opis aku rekemen pasal dia dok situ gak.


so dh sign laa tenancy agreement for 2 yrs. bajet 2 tahun smp umh yg kitorg bli tu siap, dgr2 nya umh tu siap dec 2013..lama lagi kannnnn...then pas kawen aku pon masuk laa umh sewa ni..berangkut segala brg2 aku ke rumah sewa. lotih weh ngemassss...dgn adiah kawen nye. dgn baju2 aku..baju2 h. aku plak bab ngemas ni, aku ske wat sorg2. mula2 aku suh gak H tlg.mana blh aku terkinja2 ngemas sorg dia sesedap tgk tv aje...haippp...tapi sudah nye aku suh dia tgk tv blk. sbb aku rs dia bkemas lagi tambah sepah.ha,ha,ha.

aku kawen ujung oct 2011. aku btol2 tdo kt umh tu 1 nov. H dh pindah masuk dulu sbln sblm kawen. elok je masuk bulan 12, tuan rumah tu tny kitorg nk bli umh tu ke x. cibettt je kan. umah kecik kangkang kera tu dia nk jual 380k. tak de kje nya aku nk bli. then dia request us to allow her agent to bring in potential buyers. aku ok je. since aku dh ade tenancy agreement tu. and minah ni ckp buyer tu nak bli for investment. so kitorg blh la stay kan. then awal march tu owner text aku ckp yg buyer tu nak dok umah ni. so kitorg kna keluar la. and dia janji akan byr 2 months compensation in lieu. and dia suh kitorg kuar latest by june.

aku dgr tu trus jd bengang. takde makne laa kan aku nk tgu sampai june. dan2 tu gak aku trus cr umah sewa lain. so aku bg tau owner aku nk kuar mid march. dia cam bengang ngn kitorg sbb dia kna pulang bblk deposit. tapi haku peduli apa. ko blh suka2 nk jual umh n halau aku...so aku suka2 laa nk kuar bila..apasal plak aku nk kna dgr ckp ko, kuar bln june???

so the next day tu jugak aku g view umh sewa baru. area jalan kuching je. dlm 1km je jarak dr umah sewa aku tu. umh kt jln kuching tu pon ade member aku dok situ 2 org.so ok laa...ade kawan2 gak.then terus aku start berkemas. senin lepas lori datang angkut barang..punya lah hazab berpindah dok rumah bertingkat2 ni. aku plak jenis dr kecik mmg dok umh atas tanah. so nk mengangkut brg2 tu turun naik lif tu mmg hazab le. klu umh atas tanah blh laa nk paking keta dpn umh je..ni keta lak paking kat blok lain...hazabbbbbbbbbbbbbbb...barang2 personal mcm baju2, pinggan mangkuk, hadiah kawen tu smua aku angkut sendiri, x pakai lori. sbb takut tercicir and takut diaorg bawak kasar.kang hancur berderai pinggan kaca aku tu.

dah shift smua brg ke rumah baru, then masa untuk unpack and rearrange brg2 plak...ni lagi satu punya hazabbbbbbbbbb.and as usual, aku lagi rela H tak tlg. pasal klu dia tlg, lai laa lambat jadinya. kang dia belek satu2 barang tu...pastu tny aku bli kat mana, belek album lama aku...then puji aku comel masa dulu2...DULU2 okkkk!!!! sekarang ni tak comel kah??? maka jadinya, aku sorg je susn blk semua brg2 n baju2 tu. H aku suh dia angkt kotak je. xde kederat aku nk angkt kotak yg berat tu.

umah sewa yg ni pon aku sign siap2 tenancy agreement dua tahun. kok dia halau aku lagi before tenancy period lapse, sah2 dia kna byr aku gantirugi 2 bln. harap2nye dia x halau laa...so blh dok sini smp umah bangi kitorg tu siap n pindah sana terus. ok ni laa alkisah nye kami kena halau.

tak sedih pon kannn???

Thursday, March 1, 2012

ade reader email aku. dia tanya, how's life after marriage. sebab dia kata tgk kat blog aku ceriaaa je. x ceta psl kerja, pasal g jalan or kawen. takde ke problem langsung.


dear reader,

tipu la kalau aku kata lps kawen ni takde gadoh2. sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. tapi aku penah baca somewhere, masalah rumahtangga bukan untuk dikongsi dan dijaja2 pada semua org. lagipun aku baru kawen. baru 4 bulan. masih di tahap learning curve lagi. separuh diri aku masih fikir dan berperangai mcm org tak kawen. suami aku pun mcm tu gak. so bila gaduh, kena lah kita muhasabah diri. ingat balik happy moments. takperlu nk share kat blog. sebab kadang2 tu benda yg digaduhkan mungkin mengaibkan kita atau suami. bukankah menutup keaiban org lain adalah dituntut dlm islam? ini kan pula suami sendiri. ewahhh...lately bnyk tgk rancangan agama sehhhh..alhamdulillah.

x ke malu kalau dh canang dlm fb dan blog, bergaduh perang bagai dgn laki sendiri...tup tup esok tu elok kuar entry kat blog... I LOVE MY HUSBAND. siap gambo comolot lagik. hahahaha... so senang ceta, bila ade masalah ngn husband, or gaduh ke apa ke...aku akan diam je dulu. sbb klu aku mula cakap, nnt aku naik darah. so berdiam diri adalah sgt efektif.lps dua2 dh kool, pergi makan aiskrim mat kool.hahah tipu ok. pas dedua dh cool, baru kitorg talk about the issue. tapi ni cara aku lah...lain couple, lain lah cara nya...kot2 ada yg ske makeup sex ke apa ke. ikot kau org lah kannnn. hahaha..best gak tuuuuuuuuuuu.

aku tak suka sgt ceta hal rumahtangga. satu, nak hapdet blog pon aku mls. so bila hapdet, xkan mau ceta sedeh2 or psl gado2 ngn laki kannn...harus lah ceta yg sonokkkk..so nnt bila dh tua2..or bila sentap ngn laki, leh baca blk blog aku ni n ingt blk our happy moments. terus x jadi sentap.kannnnnn..

ok.bye.

Monday, February 27, 2012

i had a good talk with the ceo of one of the water companies. he made some good points which i couldnt agree more.


1. water engineers are not paid much bcos of the low water tariff
-that explained why oil and gas engineers are highly paid. harga minyak mahal oiii...

2. operational efficiency is benchmarked by the percentage of NRW
- and NRW is to measure the inefficiency of water engineers/companies

3. water engineers and their presence are invisible to public bcos we have alternate rainy days (most of the time) in malaysia.
-Lets imagine when there is drought...and to make it worse, a severe drought. kemarau 7 musim macam dalam kisah nabi yunus tu ke? air setitik pon takdak utk minum and ppl are willing to pay for water just like they pay for their petrol.

pengajarannya, dont take water for granted just because we are blessed enough to have uninterrupted supply of raw water from the sources. look at our neighbour in spore, how much they are paying for their water bills. for our future generation, lets appreciate water.. and those who work at water companies/sectors sbb kami bekerja utk rakyat, bukan utk profit :)

Ada sorang hamba Allah ni. dia memang kurang ajar. aku nak tekan kan disini, ko tu HAMBA Allah. so ko tak payah la nak hina ciptaan allah. ko komen muka aku mcm2...muka aku ni Allah yg bagi tau. aku tak sure la ko ni muslim or kafir laknat. tapi kalau ko muslim, sure ko tak hina ciptaan Allah, sebab kau tu HAMBA Allah je. komen ko tu aku taknak publish.dah la tak berani letak nama, letak anonymous je. nampak sgt pengecut. kalau berani letak nama and link blog ko laaa..aku nk tgk skit muka ko lawa kot mcm neelofa.tapi aku mmg taknak publish komen kau.. ko nak tau sebab apa? bukan pasal ko kutuk muka aku yang Allah bagi ni, tapi pasal ni blog aku. so suka hati aku lah nak publish ke taknak komen sesapa.


kalau tak suka baca blog ni, sebab ko tak suka tgk muka aku yg ko hina2 tu, kau tak payah baca blog aku...sebab nanti kau sakit hati tgk muka aku yg kau hina dan kutuk2 ni..sebab ni blog aku, so aku akan tepek pic aku ikut suka aku, bila2 shj..

tapi, kalau muka lawa macam neelofa, tapi perangai macam ungka kat hutan pon tak guna juga. tak sangka pulak ungka nowadays knows how to read blog, and surprisingly pandai pulak nak leave comment. sangat berevolusi. darwin's theory seemed so applicable on you :)

Thursday, January 26, 2012

Seminggu demamhaaaa


aku demam. dari rabu lepas. H pon demam. mula2 H demam dulu...aku kan bajet isteri solehah, jaga lah suami time demam. pastu aku pon demam. eh dua2 mc dua hari. best jugak. tapi tak best la..sebab dua2 mcm tersadai je dpn tv smbl berselimut..apa pon tak boleh...eh eh

tapi H da baik demam..aku yg still bersusulan dgn penyakit lain. batuk n selsema. lepas tu sakit pinggang eh mcm nak patah kauuuu..dah la masa tu kat umah MIL. eh malu la plak asik dok dlm bilik je. yelah takkan aku nk terbaring dpn tv tu..segan aiiii...tapi mase first day kat umah mil ok laa..x de sakit pinggang..second day tu yg ntah hape ntah pasal nye. sbb lambat period kot.. ni pon dah 11 ari lewat.tapi aku pegi bli pregnancy test kit tu, negatip la pulok... lepas kawen ni period mmg haywire sikit... last month lewat 14 hari ko...this month 11 ari plak..adusssss camne nk tau waktu ovul ni..

blk kang aku nk g jj. H bising suar dia semua dh tak muat..eh bbkn semua lah..mostly..kalau semua, x muat, abis dia g kje bogel kah? utk pengetahuan korg ye...aku ngn h sama naik weyyy pas kawen ni. konon diet sup cendawan laa..swimming laa..haramsssss...apa pon tak jd weyyy..so aku ckp kat dia, pergilah beli seluar baru wahai ensik somi. i rela, pasrah, redha...maybe tahun depan ade chance la aku nk mintak hapgred katil jd king size..huahuahua..baru best aku nk berkuak lentang mase tgh krohhhh krohhhh..

g jj alang2 tu, leh aku singgah bli hadiah utk anak kem. nama dia jane nur ain...kehlasss kau nama anak kem. tapi rupa pon comel budak tu..ala2 mix gitu..seswai la ngn namanye...

haaaa comel kan...aku cm geram lak tgk pic ni.. eh esok2 klu ade bby kot dpt comel cm ni..ari2 aku cium...hikhikhik..tp ni aku tgh flu..nk g tgk bby dia pon takut..kang bwk penyakit lak kat budak tu. budak2 kecik ni kan daya imunisasi diorg blm kuat lagi...so baik aku jauhkan diri...sob sob..sob...sedeh lak tak dapek nk pelok baby jane.. kem ni dok satu blok ngn aku. aku tgkt 3, dia lvl 6..hahah tu yg tetiba nk g umah dia mlm ni tuuu kann...lagi pon dia mintak tlg aku pas kan baby jane punya birth cert kat HR. and kem ni opismate merangkap jiran kitewwww..

ok lah..aku cam sakit tangan menaip.sok2 aku sambung lagi yewww...bye.assalamualaikum

Tuesday, January 17, 2012

appraisal

alhamdulillah..smlm dh setel dh appraisal aku ngn bos. komen bos yg baik2 aje...mostly dia agree dgn rating kpi yg aku letak utk diri aku. cuma ade satu tu je dia suh tuko. sbb aku letak tinggi sgt...smp stretch..hahaha sorry le bos..i terbajet hebat lak..hikhikhik...


anyhoot, boss advised me to brag more about my achievement. not saying tht i didnt achieve anytg, and aku rase dia rase aku ni over achieved.. (matiklaa perasan bagus khennnnnn)..the thing is, i am not good in bragging abt meself lah. yeap, agreed with u boss. sy ni rendah diri...tiada siat2 riak gitu...cuma ade zuhud dan wasatiah. buat kerja juga ikhlas. oklah fine....year 2012 im gonna be a bragger who talk and get ppl notice of my achievement. tapi nasihat bos ku pula...brag is brag jugalah..but biarlah ade isi..and again..i concurred.

tp aku tau laa ade few ppl yg definitely talk big in the office but habuk je yg keluar...opssssss... ni general statement yerr.. in all ofc pon ade this type of ppl. so paab is not an exemption nonetheless..


;;

Template by:
Free Blog Templates