Saturday, January 30, 2010

RM 400k..ahh..bukan mudah.,ahhhh mahu buat open tender, pre Q tender atau turnkey contract? idea gila...!!! kalau pre Q bagus juga..senaraikan sahaja ciri2nya.. takpe2, kalau bukan tahun ini, tahun depan sahajalah..bayi pon tak terus berlari bukan? kena merangkak dan bertatih juga.

ohh besok mama balik bawak cokelat yeayyyyyy...kena drive sorang2 pegi apot. harap2 aku tak sesat...10 ribu kali pergi klia pon, aku tetap akan sesat..walaupun hp ada gps.

oh itu sahaja..nak pergi potong kuku pulak.

Thursday, January 28, 2010

Momentum kayuh basikal

aku nak tulis cerita pasal dalam lrt tadi..masa aku blk aku terserempak dgn member uia aku..nama dia atie..dia sudah kawen..dan kami berbual2.dia ade anak sorang yg sgt comel..dia tunjukkan gambar baby dia kat aku. di akhir perbualan kami, atie menyuruh aku berkahwin cepat.

sekian, terima kasih!

Masalah yang tak sudah

apsal bila aku diet, aku makin gemuk.
adekah aku tak perlu diet?
adekah..adekah?
owhhh esok ade makan2 lagi di opis..
mampus gue!

Ini bukan mimpi

ish...
ishh..

MENGANTUK HOKAY !!!!!!!!!!!

aku kena dera..uwaaaaaaaaaa...mengadap TOR yg engineer2 ni prepare..bikin gue mampus..
tidur adelah nyam dan indah..tak perlu mimpi pon dah sedap!

mamak, tidur kosong satu! kasi kaw kaw punya..gula pun takmau aaa mamak!

Wednesday, January 27, 2010

http://www.malaysianbar.org.my/berita/komen_undang_undang/saksi_paling_tadah_disoal_balas.html

time lunch td aku tak g makan..so saja laa nk baca2 skit psl court..ye lah, tempat jatuh lagi kan dikenang..ini kan pula mahkamah tempat aku cari makan dulu..so setelah membaca article diatas, ala2 mcm teringat blk kisah silam masa aku rancak buat kes murder dulu.. masa tu tgh cross ex saksi pendakwaan..

rsr : mcm mana keadaan cahaya pada malam pembunuhan tersebut?
saksi : malam tu sangat gelap.
rsr : lampu jalan ada?
saksi : lampu jalan rosak dari dulu lagi.kami dah repot, tp tade pembaikan juga
rsr : ape yang awak nampak?
saksi : saya nampak ade jelas juga.. itu orang (sambil tunjuk pd anak guam aku) ambil parang besar ini macam (sambil buat gaya) dan itu lepas, dia tetak mangsa tepat didahi mangsa..darah mengalir mcm air sungai saya nmpk juge.

(time ni aku dh nak gelak..kau hengat ini cerita hindustan ke bai?)

rsr :masa tu kamu berdir dekat mana?
saksi: saya ade jauh juga. lebih kurang 100meter dr tmpt mangsa ditetak
rsr :awak tahu 100m tu jarak dia mcm mana?
saksi: saya skolah juge..mesti mau tau..
rsr : walau dari jarak sejauh 100m, dan malam yg gelap tanpa apa2 lampu, masih boleh nmpk jelas?
saksi : saya yakin mata jelas juga ada
rsr : sejak bila pakai cermin mata 9saksi seorang yg berkaca mata)
saksi: dari kici juga ada..umur ada kurang lebih 9 tahun.
rsr : power spek ok ke?
saksi: bnyk tinggi ade..astig 300 lebih juga
rsr : malam tu, awak pakai spek atau tidak?
saksi:sudah mlm juga..siapa pakai spek mau tidur lagi

(mampos kau saksi..aku pon astig hokay...100 meter tu jauh! kalau kau astig tahap 300, jgn harap mau nmpk muka org kalau tak pakai spek..tgh mlm pukul 2 pagi pulak tu hokay)

Selamat ulang tahun


genap setahun sudah..dan umurnya meningkat lagi..untuk awak yang berada nun jauh di negara matahari terbit itu, saya titipkan ucapan selamat hari jadi..dan ikhlas dari hati.. dan saya ini. masih tidak punya jawapan itu. hidup baik2 ya.

January 26, 2010

Tuesday, January 26, 2010

Bantal dan peluk

TOR, quotation dan tender. buat mata aku mahu terkatup. buat pijar otak aku.mengantuk.

Senyum dalam hati

kalau dulu masa di smapk.. surat menyurat antara pelajar lelaki dan perempuan adalah dilarang. zaman sekarang, pasangan bercinta sudah tidak pakai surat. hanya sms sahaja. jimat masa, dan tak perlu reka ayat bunga2. lebih efisyen dan bisa dapat respon serta merta.

apa yang orang tak tahu, perasaan dapat surat cinta berbeza dgn sms. kalau tak percaya, cubalah sendiri. kalau di sekolah dulu, setiap pagi saya akan cek personal locker saya di kelas. sambil tersenyum, akan balik ke meja dan membuka lipatan surat. kadang2 surat dilipat ikut bentuk hati..kadang2 berbentuk tiga segi..kalau dia malas, masuk sahaja dalam sampul wangi. kadang2 surat itu disertakan bersama dgn lollipop strawbery dan bukan coklat mahal. alasan kukuhnya, saya mmg tidak suka makan coklat tapi saya tetap gemuk hahaha.

antara surat dan sms, mana pilihan anda? saya memilih surat. saya tidak kisah dikatakan kolot, kerana itu memang saya. mana ade org cium handphone sebelum tdo kan? kalau cium surat, itu mungkin ada..hahahah

dan hari ini saya dapat satu surat yang bukan surat cinta, tapi buat saya senyum dalam hati.. terima kasih tuhan.

hidangan tengah malam untuk tetamu bernama yasmin. dan dia masih terliur hingga ke saat ini.

untuk sahabatku yasmin,
megi cendawan dan kubis kicap lebih enak kalau dimakan bersama lelaki bijak yang tak memperkecilkan kebodohan aku..

tapi yasmin tetap mau makan megi cendawan dan kubis kicap bersama dia yang suka berfikir dan mengkaji.

hidup ini pelik kan min? apalah sedapnya megi cendawan dan kubis kicap aku tu? walaupun dimakan bersama dia yang suka berfikir dan mengkaji

Monday, January 25, 2010

Untuk hari ini

hari ini macam panjang. sepanjang mana pun hari itu, pasti akan berakhir. macam hidup, pasti diakhiri dgn kematian. hari ini aku sudah berjaya melangsaikan hutang tender2 yang sangkut. siap la kau ranhill!

dan terima kasih tuhan, beri aku hidup untuk hari ini.

lagi beberapa hari, mama dan abah balik. lama tak dgr suara mama membebel dicorong telefon. rindu pula sama mama.

sudah, aku mahu pulang ke tempat asalku.

Pre loved boyfriend

A: pre loved handbag ni apa?
R: secondhand
A: owh..i got it. it was loved before
R: lebih kurang la
A: do u have any pre loved that u want to give it away? *wink wink*
R: urmm..actually i have one.
A: gucci ke? or prada, or LV..plg koman pon coach
R: urmmmm..it's BF

stesen wangsa maju. jam 8.05am. pintu terbuka. wanita sarat mengandung melangkah masuk. pusing kiri, pusing kanan. tempat duduk dipenuhi dengan bajingan2 yang sedang lena tidur! perempuan cina mata sepet membuka mata. pandangan sepet dan bakal ibu bertaut. si sepet cepat2 menutup kembali kelopak mata kecilnya.

"celaka kau si sepet", aku hanya mampu berkata dalam hati.

seminit.dua minit. aku diam juga. minit yang ketiga ............................

"celaka kau si baju kurung biru". kata si sepet dalam hati.

dan bakal ibu tersenyum sambil duduk melepas lelah.

tiba2 perasaan rajin datang bertubi2..dan kemudian terlihat jam di paparan skrin komputer tepat menunjukkan 11.45am..hmmmmm lagi 15 minit ke waktu rehat..

dan statistik itu jatuh merudum.


kalau mahu produktif mcm mereka, jangan pakai biru hari isnin.

mood: agak blues *sambilmatajelingtenderdokumenatasmejayangtinggimelangit*

Sunday, January 24, 2010


There are many young men who will mourn her departure from the ranks of the available, some of whom had fond memories of her ( ermmm I guess all the guys had especially AP..hahaha), others, merely hopes. She was a very popular girl, boys flocked into her classroom.. chocolate and flowers kept coming into her room. But now that Syafiq has claimed her, those days are gone.

To momie, may u grow old together with syafik






the troops

bendera johor yang diturunkan separuh

dan kemudian, kami dan misi kami....

mee bandung muar!!!! memang terbaek!! tiada kompromi beb

Friday, January 22, 2010

itu aje yang aku nak cakap..aishhh ..sambil korek2 tabung gajah aku yang tinggal beberapa sen saja lagi tu

dan segala kekusutan Boonsom terlerai jua akhirnya..bersemadilah dikau dgn aman Boonsom.. Adorna tidak akan mengganggu lenamu lagi. dan tanahmu takkan pernah jadi miliknya. pulangkan!!!

sila baca :
http://thestar.com.my/lifestyle/story.asp?file=/2010/1/21/nation/20100121125146&sec=nation

Thursday, January 21, 2010

walaupon kacak itu sinonim dengan lelaki, tapi aku ade satu penyakit. aku akan rase diri aku kacak gile setiap kali aku berjaya buat submission atau legal opinion. dan malam ini aku terasa aku kacak.

Dato Yap Peng v Public Bank Bhd (1997) 3 MLJ 484
COA following the test in Dalmia Dairy Industries Ltd v National Bank of Pakistan: a supervening prohibition of some contractually undertaken obligation, which can be overcome by obtaining a license, will only frustrate a contract at once if the person affected by the prohibition can show that no license could in any event have been obtained. If this is uncertain, then his obligation is to use his best endeavors to obtain the necessary license, and the contract then only become frustrated if and when all such efforts have failed.

aku yang dalam mode santai dan kacak bernyanyi riang lagu gembira, kejayaan umpama breaking Gopal Sri Ram's code; was there a breach or frustration of contract? lu pikir laa sendiri nabil!!!

Calling for IWK

aku nak bekerja dgn tekun hari ini. tapi mcm ade sesuatu yang tak kena dgn perut buncit aku ni.. aku cuba fikir sedalam dalamnya..owh..rupa2nya IWK tak ziarah aku lagi hari ini.

Hidung jawa

tadi aku pegi usha perfume. aku sembur kat pergelangan tangan. lepas aku pegi cium..wangi! aku beli! ms cherry dalam genggaman. aku berjalan pulang k kantor. tapi tiba2 rase idung aku pedih.

sah, alkohol dlm perfum adelah amat tinggi. dan aku pulang sambil menenyeh2 idong kemek jawaku..dalam hati aku terdetik, kalau hidung aku mancung mcm juliana banos, tntu aku tak payah cium perfume tu dekat2

Pen merah untuk cikgu!

aku tahan bas. bas taknak berhenti.damn! aku terus maki2 dalam hati. ade kereta kancil biru lalu sebelah aku, laju gila! ade pulak lopak2 air kecil. dan sekali lagi aku maki2 dalam hati. damn u! aku ambil batu2 kecil ditepi jalan, aku baling tepat pada cermin kereta kancil itu.

pranggggggggggg..berkecai cermin kereta.

tiba aku terpisat2..nampak jam di dekoder astro telah menunjukkan tepat pukul 7.45am. damn! aku lambat.

nasib baik department aku refuse to have the log book. i heart you boss!

Wednesday, January 20, 2010

Kipas sampai masak

9 cucuk..memang kenyang. satu cucuk enam posen..

nak kawen mmg senang. aku terima nikahnya sahaja.. abis tu, benda remeh temeh sapa mau pk? nasib baik kau ade kakak2 yang kepochi macam kitorang. lepas kawen blanja kami makan satay lagi!

aku dan projek gile dgn kakzu. tangan menggeletar. nasib baik aku peluk yasmin kuat2..owhh ya..yasmin anak kakzu yg berumur 5 tahun. tapi hajat tak kesampaian.. noktahkan sahaja disitu.

kakzu.jangan.hasut.saya.lagi.

Siapa bodoh?

2+2..kalau org bijak, dia akan jwb 4.

kalau orang yang bijaksana dia akan tanya semula..

"ada interest atau tidak?"

sebab itu peguam tak jawab 4.. kata seorang Ir. itu.

celaka punya consultant!...gumamku dalam hati yang pijar

Tuesday, January 19, 2010

Bukan salah aku

AMBANK bunguks!

aku nak byr duit kereta, tp kenapa invalid transaction?

kalau aku tak bayar duit kereta, nnt jadi macam makcik ni!

kalau aku jadi mcm makcik tu, agak2 nye ade tak peguam picisan yang rela nk buat kes aku secara pro bono? hah jawablah wahai kamu!

Cengkerik dan kuceng

1. malam ini adelah bosan. aku slalu dibelenggu oleh masalah kebosanan yang melanda tanpa had maksima..eva plak dah balik sabah..mc sampai sebulan lak tuh..bikin panas gue saja..beb, balik cepat skit..aku dah sangap neh!

2. abg kacak dalam tren hilang kekacakkannya akibat keghairan terlampau sehingga memakai tshirt yg mempunyai lambang parti tuuuuuuuuuuuuuut!!! damn u abg kacak!

Monday, January 18, 2010

Rebah bersama

aku ramai kawan..kalau dihitung2..tak terhitung jadinya..

mungkin sikap aku yang agak peramah, bagai satu tarikan magnet untuk rakan2 menghampiri..mungkin sbb sifat humor aku, mereka tak gering gusi untuk bersama aku..

tapi aku ade sahabat.sahabat aku saat aku berjenaka..
sahabat aku saat aku maki hamun..
sahabat aku saat aku jatuh dan cuba mencari kekuatan..

walaupun tak ramai sahabat yg ku yang ini..tapi aku tetap hargai mereka..kalau boleh masa aku ditalkin, aku mahu mereka masih lagi jadi sahabat aku.. bak kata faizal tahir, biar sampai syurga!

terima kasih sahabat..saat jatuh dudukku, saat aku berkecai-kecai..masih tetap setia bersama aku..

Langit masih basah

air turun mencurah2..ntah bila nak berhenti, aku pun tak tahu. kata orang, time hujan begini, mmg syok untuk tidur..tapi aku pilih untuk menikmati suasana ini.. aku buka tingkap sedikit..

tanah jadi basah sebab hujan lebat menggila..ade daun2 kering atas tanah..bau segar yang hanya boleh dicum masa hujan aje..bau alam..ye, bau alam...kalau aku tidur tadi, tentu aku terlepas untuk mencium bau alam..

buat aku leka dengan keadaan ini..

biarlah langit sahaja yang basah..tapi kenapa tempat lain hujan turut mencurah2 juga?mungkin esok lusa akan berhenti.

pasti.akan.berhenti.

Sunday, January 17, 2010

Jangan cuba!

kalau orang kata aku kuat..aku boleh jadi kuat..
kalau aku rase aku perlu jadi kuat, aku akan jadi kuat..
tapi tak salah kan kalau orang yang kuat pun boleh menitiskan air mata..

tapi bila difikir2 semula..
apa perlu jadi kuat kalau memangnya aku lemah?
seperti mahu jadi orang lain..yang itu bukan diri aku
siapa kata orang lemah boleh dibuli seenak enaknya?

jadilah diri aku sahaja..
jangan cuba jadi orang lain kalau itu bukan aku

Ego?

aku bagi kuasa pada kamu untuk tentukan..
ego kah aku atau sebenarnya aku tak punya keyakinan diri..
terpulanglah..

esok mama nak pergi umrah..tiba2 aku nampak mama bawak gambar aku yang pakai tudung hitam putih balik court dulu.. 14 hari tak jumpa mama..ishh..mata aku dah macam empangan pecah..ahhh mentang2 aku kerja syarikat air..empangan juga jadi ukuran..

LETIH

jangan buat aku letih..
kalau aku letih..
lebih elok berhenti sahaja..
kalau sudah berhenti..
aku takkan sambung lagi..

aku memang begini

Tuesday, January 12, 2010

WITH OR WITHOUT YOU

See the stone set in your eyes
See the thorn twist in your side
I wait for you

Sleight of hand and twist of fate
On a bed of nails she makes me wait
And I wait without you

With or without you
With or without you

Through the storm we reach the shore
You give it all but I want more
And I'm waiting for you

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

My hands are tied
My body bruised, she's got me with
Nothing to win and
Nothing left to lose

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you
With or without you

*tears

Sunday, January 10, 2010

GET WELL SOON

kalau takde makcik ni..patah kaki rase nye..
kalau takde makcik ni..bosan jugak hidup aku ni
sebulan nnt makcik ni takde..
to recover from her surgery..so she ll be back here only after a month..
semoga sembuh cepat yer dan balik kl cepat!!!!
aku bosan laaa kalau kau takde wahai farren eva..

Tuesday, January 5, 2010

ALLAH

tiada dalil dan tiada hujahan untuk entry ini.. cumanya..

saya punya kenalan dari pelbagai bangsa dan agama...

kadang2, bila saya melatah atau terkejut beruk, sya akan cakap kuat2 atau dalam nada separa berbisik, atau apa2 jua nada..perkataan YA ALLAH akan terluncur, lancar sahaja dari mulut saya yang comel ini ..

kawan2 saya yang beragama kristian pula, apabila terkejut, mereka akan menyebut JESUS CHRIST.. yang bukan kristian pun kadang2 terikit menyebut perkataan ini..

makanya saya terfikir sejenak...kiranya keputusan akhir Mahkamah mengatakan bahawa Allah itu untuk semua, adakah kita bakal dengar rakan kristian kita menyebut YA ALLAH instead of JESUS CHRIST apabila mereka terkejut? ini hanya analogy sahaja..bukan hujahan mahupun fakta.. sebab saya penat untuk berhujah hari ini..



LAWYER VS BANKER

semalam CRO sudah mula bertugas..bos no. 2 dalam opis.. and legal dept will be reporting directly to him, not CEO anymore.. i went to see him in his room to welcome him onboard..we had a little chit chat and at the end of our conversation, he asked if i have a copy of WSIA 2006.

i told him i have it..both printed n softcopy.. and asked him which one is his preference..he said i can just give him the soft copy, he ll just read it from the pc..ermm me knowing the fact that wsia itself is quite thick plus the regulations..and there ll be lots of cross references from one section to another..so i just pointed it out to him..

and he just replied..owh may be because i am banker and ur a lawyer.. hahahah nasib baik aku tak pecah gelak kat situ...adoiiiiiiiiiiii

makanya, aku nak buat beberapa kesimpulan dari remark yang sedemikian:-

1. banker memang nyatanya tidak suka buku..ermm..adekah sebab itu bank2 kebanyakannya telah memansuhkan penggunaan buku bank?

2. typical lawyer (saja aku gunakan perkataan typical) memang tidak sukakan komputer..heheheehehe

3. banker seorang yang berjimat..sebab tu dia takmo print on paper

okay aku adelah merapu..sebabnya it is now 4.30am as i just woke up from bed at this odd hour..setelah aku tidur dari jam 8 mlm..hahahha



Monday, January 4, 2010

RIP

come to read of this article, http://loyarburok.com/lord-bobos-rant/the-relevance-of-augustine-paul/, i am speechless..

for all i know, i passed my evidence law with solid A by carrying a thick black photocopied Augustine on Evidence-Practice and Procedures. despite what have been said in the article above, his demise was a great loss to the legal fraternity.

but the question remains, as a legal practitioner or academician?

Sunday, January 3, 2010

SELAMAT DATANG CRO

aku baru shj melepaskan gian terhadap burger ramlee, ditemani oleh lawak jenaka dua orang sahabatku, jimbil aziz dan masni..pada hematku, burger ramlee adelah burger terbaek dalam dunia..apalah nak dibandingkan sgt dengan burger mekdonel yang ade pickles masam gila tuh..bikin potong selera aja..tapi itu bukan cerita tajuk utama entry ini..aku mahu cerita tentang CRO!

esok adelah harinya..esok aku bos baru yg kami panggil CRO akan memulakan tugas di pejabat aku..garang kah dia? poyo kah dia? seram jugak...adekah dia sebagaimana gambaran typical investment banker sepertimana yang diceritakan oleh rakan aku? (owh yaaa...aku sahaja nak gunakan perkataan typical itu sebab aku nak tau apa perasaannya bila pgl seseorang itu typical)..

kalau org lain boleh ckp YES BOS!..kitorang tak main laa yes boss..kitorang ckp YES CRO...jangan tersasul ckp YES BRO sudah laa..mamfusssssss gue..


makanya aku harus tidur awal mlm ini..sebab aku mmg suka lewat ke kantor..takut juga kalau2 dia tiada kompromi..

p/s:apsal ayat aku skema?tiba2 rase mcm sasterawan negara ke apa


ZAMAN DAH BERUBAH

perbualan antara ibu dan anak...

ibu : org muda skarang ni..pelik aku.malam bejaga, siang tido
anak : zaman dah berubah laa ibu
ibu : takde maknenye berubah, bulan keluar time mlm jg..matahari keluar time siang
anak : erkkkkkkkkkkk

;;

Template by:
Free Blog Templates