Thursday, December 29, 2011

pagi ni dah dpt pics nikah from ammar (official photog).. i am so excited. tp cam dh dua bulan, mcm dh suam2 sikit laa kannn..tp aku phm laa musim2 cuti sekolah ni diorang bnyk job. amik gambo sana sini. tu yg lambat tu. ok lah..janji pic lawa, lambat sikit takpe lah..baik khennnn aku ni...enjoice!




cincin tawennn...ade engrave nama..i like..



official photog (ammar) from fotoenak. boleh cek dia punya fb or web site. pics dia amik adelah cantek2. muka tak cun cam aku pun leh jadi cun hokay!!!





oh mind my henna adelah buruk gila. ade satu bridal spa ni kat batang kali buat. mmg cam harems..but i had to just let it go. if dok meroyan pasal benda henna ni, aku xleh nk enjoy my moment. so benda2 kecik mcm ni, kena pejam mata je lah ye kak temahhh. make up done by kak zah. My MUA is from ulu yam tapi dia boleh je pergi lain2 tempat asalkan korang byr lah transportation nye. mekap murah je. Tunang aritu pun aku pakai dia.

Caj tunang: RM 100
Caj Nikah :RM 150
Caj Sanding: RM200

Sapa nak no contact dia, bleh pm aku or email aku salwaredzuan@yahoo.com




bantal duduk untuk nikah tu, aku beli sendiri. aku beli dua bijik. sapa mau sewa boleh email aku ye. aku sewa murah2 je. untuk 2 bantal tu, aku sewa kan RM 100 shj. yang arch tu pon aku punya gak. dia boleh jd tinggi..boleh jadi rendah juge. aku sewakan jugak RM 30. mase tunang aku wat arch tu jadi tinggi. kalau nk tgk rupe tinggi arch ni, klik sini. ade pic tunang aku kat link tu. so mekap tunang aku mmg simple, also done by kak zah.



aku duduk dh senget cam nak jatuh hokayy..letih woo khutbah nikah punyalah panjang..oh bunga tangan tu wat sendiri. opismate cum pengapit aku yg wat kan. veil nikah ni mama yg buat. mak aku mmg tak leh dok diam..dia eksaited kekdahnye. aku bli chiffon dlm 1.5m, pastu mama tepek2 lebih kain lace baju nikah aku, pastu dia tambah beads lebat2 n oso batu pepel tu kasik kaler naik. aku mmg plg suke veil ni antara tiga2 veil aku. btw, veil yg sanding kt dewan and time umah lelaki pon mak aku wat kan jugak. save bajet kekdahnye



sebelum nikah: ewah2 laki aku...senyum lebar nampakkkkkkkk



mase nak akad: tau pon cuak eh?



gambo yg belah kanan tu aku tgh sengih...bukan syahdu ok! tak senonoh kan..mcm sonok nye aku dpt kawennnn..lalalal..sapa ntah tgh buat lawak time tu..kazen aku kot, wat lawak pasal kiss2..gilos!!aku kan suci lagi time ni, mana lah paham kannn lawak2 x-rated ni. suci...eh?




haaa ni kekawan aku yg dikasihi. gambo kanan skali, ade kawan2 aku dr sekolah rendah, sek menengah, kwn2 uia, kwn satu opis. diorg ni aku blh kategorikan sebagai pemanis majlis dan juga props untuk gambo kawen. sebab kat memana pon diorg ade dan sentiasa berkhidmat utk menceriakan majlis. itu aku soka!




ok ni pic bajet romatis gittew..hahaha..berpeluh2 ko amek gambo post akad nikah tu. panas woo..tp sbb nk guna utk montage pasang kat dewan esok hari nye tu..aku gagahkan jugak laa..





ahhh...lupa nk cover perot comel aku dgn bunge tgn tu..hahah nasib ahh




penyeri majlis, again!




hantaran ni aku wat sendiri...semua guna fresh flower. pelamin nikah pon wat sendiri gak..hantaran drp laki aku pon aku tlg wat kan gak...hahah sbb nk save bajet kekdahnye. bunge2 an ni semua skali dlm RM250. kire murah tu wehhh..aku beli kat floristika. tempat dia kat bangsar, jalan liku.lagi bnyk choice dr tempat yg aku beli bunga time tunang aritu.

yg belah kiri tu famili aku. yg pic belah kanan famili husband. tapi kire famili aku jugak now..


nnt dh dpt pic sanding belah aku, aku tepek lagi kat blog.

Friday, December 23, 2011

Balik kampung hasben


wooot...woooot...
ni kat opis.balik opis kang terus blk kampung h. adik dia tunang esok. then ari ahad lak pengapit aku time kawen dulu nak btunang. namanye cik pija. haruslah pergi kan.dia yg bnyk gila tolong aku dr nikah smp la ke majlis btandang. dari time aku panik pasal henna aku x menjadi, sampai la ke cari brooch tak umpa..semua dia yg handle. cari kain chiffon nk wat veil, cari beads nk tepek kat baju la. haish memacam laa.. x berbalas rase nye. anyway, ni la dia pengapit aku yg comeiii tuuuu yg seblah kiri aku tu..

selamat btunang cik pijaaaaaaa....jumpe ahad nanti yoooooouuuuu

Thursday, December 22, 2011

sayonara mi amor




ini savvy aku. aku pkai dari tahun 2007. mase beli ni, aku tgh chambering. bulan kelima chambering. masa tu allowance aku baru di up kan dr 500 ke 1k. so mama dh bising. dok pkai kancil lama dia tu, takut rosak tgh jln. suh aku bli keta baru. bayar bulan rm427. harga dlm 43k. tolak balik dpt 11k je. haish laa..proton ko ni mmg hak tuihh laaaa..kalau aku amik myvi,blh dpt dlm 28k kot lagi. tapi bapak aku dh bkenan keta ni. auto manual kekdahnye. tapi smlm dh tolak kat cina used car. sedeh gak aku...kenangan bersama keta ni byk wehh..ingt lg g johor trip kawen naseem. ngn member tingtong aku. pastu masa chambering keta ni la ulang alik angkut member2 se-dock brief aku yg takde keta. tapi nak buat cemano wahai ssebikuuu...tiada yg kekal didunia ini...tata titi tutuuuuuuu

Wednesday, December 21, 2011

last week kecoh la pasal this guy (ke gay) yg kawen ngn mamat irish tu. apparently this guys is a muslim. pada aku kan, kalau ade anak cm ni, mmg ngabih kan bigheh ajo. dah beso, ko buat malu mak bapak. dah tu parents ko kna tanggung saman dari petronas yg nk dekat sejuta tu. haish...sedeh aku kat mak bapak dia. aku tak kesian lgsg la kat si mangkuk gay ni. dah besar panjang, tapi bodoh. yang aku kesian kat mak bapak dia. kalau ko nak kawen sesama jantan pon..suka hati kau lah...tapi setelkan la hutang kau t u dulu. stupid..tu la petronas, takmau spopnsor aku blaja.pegi sponsor mamat bodoh cam tu buat pa.

haishh nauzubillah la. aku pun ade sorang skoolmate gak mcm ni. mase aku kat smapkajang dulu, aku dh agak budak jantan ni semacam je perangai dia. so bila dh abis spm, aku masuk uia, dia pon masuk uia. aku amik law, dia amik economy kot, ke bisnes. masa kt uia ni pon dia mcm solo2 je lagi...gi memana pon sesorang,. then bila dh kje, dia wat transgeneder ok! sakit gak ati tgk. dtg wedding aku aritu pakai baju kurung..hailaaa....kesian mak bapak. sometime aku mcm berpikir gak, diorg ni kan, stau, tak takut tuhan ke. dua, tak sian ke kat mak bapak korang...harap2 nya benda2 mcm ni tak terjadi la pd diri aku or famili aku. n kalau boleh x mau jadik kat negara ni..tp mmg dh ramai pon kaum2 diorg ni..

Tuesday, December 20, 2011

Makdah saya




ini makdah.
adik pada mama.
makdah tak kawin n takde anak.
dari baby smp ke umur 7 tahun, aku tgl dgn nenek.
makdah pon tgl dgn nenek skali.
malam2 nak tido, mesti cari makdah.
kalau makdah balik kerja mesti aku kejar dia.
kalau makdah pegi mana2 mesti aku nak menyibuk.
aku tunang dan kawen aritu, makdah yg bnyk tolong.
dia yg buat hantaran.
bunga paha dia yg gubah.
pelamin aku pon dia yg pasang.
skarang makdah dekat IJN, baru lepas operation.
ari jumaat aritu aku cuti, tunggu di IJN sbb makdah operate.
pukul 8 pagi dia masuk OT.
kami semua nangis, tapi dia senyum je.
aku tau makdah jenis degil orangnya.
so dia takkan tunjuk pd org yg dia sedeh atau takut.
sekarang dh masuk hari kelima.
alhamdulillah pembedahan dah berjaya.
cuma aku sedeh, hari2 melawat dia.
tapi dia terlantar je atas katil
wayar n tiub berselirat satu badan.
dari mlm jumaat aritu dia tak boleh mkn atau minum.

dear readers, please pray for her fast recovery.

Monday, December 19, 2011

Hanimunan

aritu aku kawen. lepas kawen aku pegi hanimun. mula2 bajet nak pegi hanimun kat india. sbb nak feeling2 shah jahan ke hapa khennn...lepas tu H mcm asik tak konpom cuti je. sbb kalau nk g India, aku bace from forum, baik g plg kejap pon seminggu.kalau tak, mcm tak puas. so aku pon dh mls, aku ckp kat H, g laa memana pon, janji naik kapalterbang. hatta ke langkawi or ke JB skali pon. sbb drp kecik aku cm tgk ceta2 melayu ke movie ke, kalau hanimun je, kapel tu mesti g naik kapalterbang. bongok je kan alasan aku? sukatilah janji aku dpt naik kapal terbang *matikla feeling jakun*

so aku pon amik tiket pegi krabi. dh amik tiket tu, bilik la aku g book thru agoda. skali ngok ngek kepala kemek...aku tak baca review betul2, so dpt la hotel yg jauh gile dr town. about 50km hokay nk g krabi town. ade satu ptg tu aku ngn H bajet travellers la naik moto g town. sewa moto dari otel. sekali amik kauu...jauh nak mamps..dh le perot lapar wehhh. g krabi town plak smp dh almost 9pm. kedai mkn bnyk tutup daaaa..jumpa satu gerai tolak ni jual nasi bubur.pompuan yg jual tu org pattani pkai tudung..so belasah je laa..dua mangkok ok nasik H. aku maintain semangkok je..hahahah..

lepas mkn tu baru la layan night market dia. tapi tak beli apa pon. H je bli tshirt bnyk. dia ni mmg ske pkai tshirt yg adegambo comel2 tu. aku pon tak paham la laki aku ni..bajet kiut kot *weksssss*...dh habis ronda tu, aku ajak di blk je sbb aku dh ngantok.nasib laa dpt bini kuat tido. dekat sejam gak laaa merempit naik moto baru smp otel. kematu bontot aku wehhh...sumpah tak mo naik moto lagi esok nya tuuu..

so tipsnye,..lenkali nak g krabi, cari le otel yg dekat ngn aonang beach. sbb tu mmg tmpt touris. aku nye otel ni mmg lawa laaa..bukan otel laa more to boutique resort. tp mmg seswai utk pasangan2 yg dh berumur utk rest. ade skali tu bekpes, aku tgk kapel mat saleh ni dok la bcium smp tak sentuh food dia, agaknye sebab dh sangap sgt kat area tu tak de hiburan lain. aku tepek gambo sesikit je ni...kasik feel sesapa yg nk g krabi tu..best laa tapi especially g phi phi island tu...mmg santekkkkkk...












Tuesday, December 6, 2011

Dia terima nikahnya


Saya bukan orang puitis..
tak reti nak bermadah2 pujangga..
Cuma satu saya nak katakan pada suami,


Lets grow old together...and love each other like the first time we met.




Saturday, October 29, 2011

Celebrating Love





"You were born to be together, and together you shall be forevermore.

You shall be together when the wings of death scatter your days.

Ay, you shall be together even in your silent memory.

But let there be spaces in your togetherness,

And let the winds of the heaven dance between you.

Love one another, but make not a bondage of love.

Let it rather be a moving sea between the shores of your souls.

Fill each other's cup, but drink not from one cup.

Give one another of your bread, but eat not of the same loaf.

Sing and dance together and be joyous, but let each of you be alone,

Even as the strings of a lute are alone, though they quiver with the same music.

Give your hearts, but not into each other's keeping,

For only the hand of life can contain your hearts.

And stand together, yet not too near together,

For the pillars of the temple stand apart,

And the oak tree and the cypress grow not in shadow."

~kahlil gibran~

Tuesday, October 18, 2011



in less than 2 weeks, i ll be starting a new phase of life. di opis, ramai org bertanyakan ape perasaan aku tika dan saat ini.to be frank, aku cuma nk majlis berjalan dgn lancar. until last night, i cudnt get any sleep till 4 in the morning..and mula lah fikiran berterbangan memikirkan bnyk perkara. puas aku pikir2....at last aku rasa, aku lg byk fikir psl the wedding prep. bukan psl persediaan mental utk melangkah ke alam baru.

kalau takat usikan opis mate tu, semuanya berbaur xxx...standard la tu kan. i dont mind. tp smlm baru aku dgn seriusnya berfikir how am i going to face life as a married woman. even sbg tunangan org pon bnyk dugaan. bila bergaduh, isu yg sama timbul..cara pemikiran berbeza. yes i am from venus and he's from mars. itu psl sll berbeda idea dan pendapat. malah minat dan kesukaan juga menyimpang. kalau aku suka western food, dia peminat tom yam goong.kalau aku suka cerita romantik, dia suka cerita aksi. ini baru baru yg aku dpt pastikan dalam tempoh perkenalan dan pertunangan. nnt bila da dah tinggal sebumbung, serumah, sebilik, sekatil....ntah apa lagi ketaksamaan aku dan dia.

satu lagi, dlm bnyk2 soalan bermain dlm otak aku smlm, sudah bersediakah aku untuk menjadi seorang isteri? kalau org tanya, "dah sedia nak jd pengantin kah?"...... mudah aja jawapan nya. pelamin sudah ditempah, hantaran sudah beli, baju sudah fitting..mak andam sudah booking.

tapi aku sendiri tak tahu samada aku boleh memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri. bila pulang dari kerja, perlu sediakan makan minum suami. atur apa yang dipakai suami. kemas rumah. jadi isteri yang taat pada suami, padahal aku org yg suka rebel.suka sanggah pendapat umum.apa2 berkaitan suami, harus jadi keutamaan bagi aku. melebihi keutamaan aku sendiri.

bagaimana nanti aku pulang dari kerja, terus sediakan makan malam suami? sedang aku juga bekerja, sama penat dgn suami. kalau dia tolong didapur, itu bonus bagi aku.kalau dia tak tolong, boleh aku order sahaja? mcm mana mahu pastikan rumah sentiasa kemas kalau aku sendiri suka sepah barang?

ini belum timbul soal balik raya.28 tahun aku hidup dan setiap pagi raya aku akan cium tangan mama dan abah. bukankah janggal kalau tiba2 pagi raya nanti, aku cium tangan ibu dan bapa mertua pula? malam raya cuma dapat dengar suara mama di telefon.

macam mana mahu jadi isteri yg taat pada suami..sedangkan selama ini pon aku selalu lawan cakap mama abah aku? tiba2 semalam aku jadi takut. macam rasa tak sedia pulak nak kawen. kalau aku bagi tau mama, konpom berguni2 bebelan dia kat aku nanti.


sudahnya, aku terkebil2 tak boleh lelap mata memikirkan soalan2 ni smua. cuma aku ingat, aku pernah tanya pada dia, "do you think i can be a good wife?"

soalan aku dijawab tenang. tapi dijawab dengan soalan juga. dia cuma kata "do you think i can be a good husband?". saat itu aku rasa kami sedang bermain dengan satu permainan. seolah2 dia mencabar tahap keyakinan aku pada kebolehan dia. (itu yang aku fikir pada masa tu)...tapi nyata apa yang dia fikir berbeza. sebab apa?

sebab lepas tu aku jawab, aku tak tahu dimasa depan dia akan jadi suami yang baik atau tidak. tapi aku tahu dan yakin dia akan cuba untuk jadi suami yg baik utk aku. dia akan cuba utk gembirakan dan bahagiakan aku. dia akan cuba segala yang boleh dilakukan utk buat aku gembira. sebab itu aku buka pintu hati untuk dia. sedangkan aku tahu dia org yg bagaimana, tapi aku terima baik dan buruk dia. sebabnya mudah aja, sebab aku yakin dengan keikhlasan dia.

nahh..mudah ajakann...kalau itu yg aku fikirkan, perkara yang sama juga dia pikirkan.kata dia lagi...dia pun tak tahu masalah apa yg kitorg akan hadapi sepanjang alam perkahwinan nnt.tipulah kalau sesuatu perkahwinan tu cuma ada jalan gembire je kan. mesti ada drama dan air mata jugak mcm sinetron indonesia tu (masa ni aku dah tergelak sbb dia mmg suka buat lawak bodoh).tapi cuma satu je dia pesan...apa pun yang jadi, kami berdua kena hadapi sama2. tak boleh seorang tarik diri dari ikatan tu. tak boleh seorang lagi rasa rapuh dan cari tempat berlindung yang lain. tak boleh seorang tuduh seorang yang lagi punca masalah. kalau nama pun masalah, dua2 org kena cari jalan penyelesaian.

masa tu aku rasa aku amat yakin untuk berkahwin. aku amat yakin yg dia akan jadi suami yg baik, sebagaimana dia yakin aku akan jadi isteri yang baik. tapi...tiba2 aku terpikir pula, boleh kah aku jadi ibu yang baik nanti? haishhhhhhh....bab tu, terus aku hilang dalam mimpi....zzzzzz

p/s: dalam tidur aku mimpikan dia. org kecintaan aku.

.....

Friday, September 23, 2011

sawang sudehhh

blog ku bersawang sudah. mcm2 benda perlu dibuat. dari hal kerja sampai ke hal air negara. rasa 24 jam sehari mcm tak pernah cukup. skarang baru tau nk bersyukur dgn masa lapang yg ada selama ini.

oh...dan oh....mengeluh pun tak berguna. lemak tepu takkan hilang dengan mengeluh. maka terhasillah keluhan sia2 disini. eh pengantin plus size ni...walaupon plus size tapi comel. itu janji ku...ahaaaaaaaaa...

ok sudah ada ciri2 meroyan. lebih baik ku undur diri. dengan ucapan, selamat hari raya aidil fitri.

assalamualaikum,bye.

Saturday, August 6, 2011

rindulah tempat ni...zaman berperang...zaman ketaq lutut...haih rase nk tender je surat berenti kje n prektis blk....





Sent from Samsung Mobile

Wednesday, August 3, 2011

sawang sungguh

assalamualaikum.

mode ramadhan.harap2 bertahan smp ke ramadhan tahun depan. ewahhh...dh feeling rancangan manissnye kurma la plak kan. anywa...apologies for my long hiatus. saya ade sahaja dialam nyata.cuma tidak dialam maya.bizi kerja weh.bulan posa ni baru bleh tone down sket. kalu tak nak baca blog pon wa tak sempat. yg selalu wa x pernah miss pon wa miss..apatah lagi yg wa mmg tak pernah tak miss..opkos wa miss..ayat pon dh mcm bangla sehhh...

tapi yg wa x pnh miss adelah blog beautifulnara ...hahahah kaki gosip gak aku neh kannnnnn.... eh tapi wa nk ckp sket la.pasal kfcm putus tunang tu. wa ok je diorg nk putus tunang.tak efek apa pon kat ekonomi negara. cuma wa kesian kat elia tu lah. kfcm any time leh dpt awek baru.ramai org kata elia tu gedik. come on..she's only 22...wat do u expect from a 22 yrs old girl? klu dh 28 mcm akun i pon still gedik nak mampos ...elok la ditampor aje...tapi mcm 22 tu, mmg umur baru nak naik..time tu laa ko nk mushy2...nak gedik2 kan...cuma i admit laa tht she's too over detailing about her relationship with apex. to the extent mcm loya gak la nk baca blog dia.but heck laa thts her blog still....lantak pi kat dia laa nak tulis apa pon...tapi still aku kesian kat dia psl dh masuk media apa semua kan..come on apek...g je la jumpe parents dia.setel cara baik..kot2 leh trus berbaik semula...aku doakan yg bebaik je laa...

standard la tgh tunang ni bnyk laa le cobaan. alangkan wa umo 28 ni pon dh tak terduga dah..ni kan budak ingusan umo 22..so kemon....give them some space la kan.ewah...aku dh mcm jaksa pendamai la plak.

eh tapi serius, sile lah tunang sekejap2 shj. aku serius ni. kalu boleh aku nk kawen esok! bukan sebab gatal nak kawen. tapi dugaan bertunang tu, org yg bertunang je tau. pakkal je dh tempah kad bulan seplo..klu x sok gak aku suh H pkai baju melayu gi ulu yam...untuk solat terawikhhhhh......

ok.bai.

Tuesday, June 21, 2011

breastfeeding

td aku baca kat satu blog ni...pasal menyusu badan..topik penting nih..manalah tau rezki aku ngn H..tup2 tahun dpn dpt baby (doa2kan yerrr)... ok dlm blog tu ade mention la psl kebaikan breastfeed ni..salah satunya :

"Menyusu bayi dengan breast membuatkan figure wanita lebih mudah kembali ke saiz normal sebelum
mengandung.Hot stuff!"

erk...tapi bila pk2 blk, size normal aku skang ni adelah mcm tempayan! demmmmmm

Monday, June 13, 2011




lagu berchinta.bila gadoh, org bg lagu ni, terus senyum...hahaha cair dgn penyanyi dia!

Monday, June 6, 2011

Rezeki

Rezeki itu ada dimana2. rezeki itu milik Allah. Usaha pula datang dari kita sendiri.


kalau di entry sebelum ni, aku tulis pasal duit dan kehidupan yg semakin mendesak....kat sini kontra pula.aku mahu bercerita tentang rezeki. aku mmg pecaya rezeki tu sentiasa ada. kalau bukan hari ini mungkin esok, kalau bukan esok, mungkin lusa. lambat atau cepat shaja kaedahnye. yang penting kita usaha.kerana Allah itu maha adil.kalau kita dah usaha, mohon agak segala usaha diberkati..pasti Allah akan mendengar segalanya.


kalau entry tadi aku bilang, mcm mana org gaji 1k mahu survive hidup kat kl yg segalanya perlukan duit. tapi serius, aku pernah alami situasi tersebut. mase aku chambering dulu, lebih kurang 4 tahun yg lepas laa.. bos aku cuma byr elaun chambering 500 shj sebulan. aku stay dirumah lama parents aku dgn abg aku yg dh kawen. aku tumpang rumah tu smp laa ke hari ini. parents aku dh pindah ke ulu yam. dgn elaun yg ciput tu, aku bg parents aku 300 setiap bulan. tgl kat aku 200 jer. dan aku pulak, jenis malu nk mintak duit ngn mama aku since aku dh kje ni. so idop aku mmg bgantung dgn RM200 tu je utk belanja sebulan. RM90 aku gunakan utk beli pas LRT. so bakinya RM110 utk duit belanja mkn aku. HP aku guna prepaid sahaja.


aku pon tak tau mcm mana aku bleh survive dgn RM110 tu utk belanja bulanan. mmg masa tu aku tak mewah...baju kerja aku cuma kurung hitam putih sebanyak 5 pasang. satu hari satu pasang.hahaha. setiap hari pergi mahkamah, jadi org tak perasan sgt baju aku tu hny baju ulang tayang sbb warna cuma hitam dan putih semata. tapi disebabkan rezki yg Allah bg, dan mungkin juga keberkatan duit yg diberi pada parents, kdg2 bos aku bg duit lebih. katalah aku stayback smp ke jam 11mlm atau ke 1 pagi, bos aku akan byr RM50.mungkin pd org lain RM50 tu jumlah yg kecik aje, tp pada aku yg ade cuma berbaki RM110 utk belnja bulanan tu dh besar dan syukur yang amat.


kalau aku ke mahkamah dgn bos aku, mkn tgh hari bos aku yg bayarkan.kdg2..kawan2 bos aku yg bayarkan.aku cuma tukang mkn shj. tapi kaalau aku sendiri ke mahkamah, aku tahan perut la berlapar. blk opis, aku masak megi. sebab tu masa aku chambering aku kurus. ha, ha, ha. bila mlm pulang ke rumah, aku mkn megi lagi,. sbb aku segan dgn abg aku. aku tak bagi duit mkn, takkan mahu mkn percuma shj? ye, aku mmg penyegan bab2 yg mcm ni even dgn abg sebdiri. abg aku pon bukan nye berkire psl duit, cuma aku yg sememangnya pemalu, sebab aku mkn bnyk.


tapi aku seronok juga masa tu...mahkamah masih belum pindah ke jalan duta. ada separuh di wisma denmark, ada separuh di jalan raja laut (yg depan dataran merdeka tu). so kalau satu hari aku kena pegi court di depan dataran sebelah pagi, dan di wisma denmark di sebelah petang...aku boleh claim bnyk2. dari opis aku ke court dpn dataran tu takla jauh sgt. aku cuma jln kaki shj. tapi boleh claim RM10. kemudian ke court wisma denmark, aku boleh claim RM10 lagi. pd hal, dr court dpn dataran tu ke wisma denmark aku cuma ambil tren dan tak payah byr tambang, sbb aku dh beli pas bulanan. jadi aku dh boleh claim RM20 satu hari.


kalau ke court sh alam pon aku suka juga. naik komuter ke sh alam cuma beberapa ringgit shj tambangnya. dan dr stesen komuter ke court ambil teksi, kongsi sama loyar2 lain yg juga mahu ke mahkamah, jd aku cuma perlu byr RM5 utk tambang teksi. congak2 semula, kos pergi blk ke sh alam cuma RM20 (maksimum)...tapi opis bg aku claim smp RM50. aku sudah untung RM30. tapi cara ni mmg meletihkan. aku bnyk berjalan kesana kemari dgn kasut tumit tinggi 1.5 inci, baju kurung itam putih, dan blazer itam yg panas. sambil menjinjit fail2 yg berat. rupa aku waktu tu mmg tak cun lgsg kalu di pikir2 semula. dgn keadaan muka penuh minyak2, tudung yg senget benget, baju pon masam bau peluh. tak anggun langsung kan? patutlah bf pon lari masa ni. ha,ha, ha!


kadang2 aku dpt duit free juge. firma tmpt aku chambering tu bnyk buat kes2 jenayah. jd muka aku ni sll shj lah bertempek depan mahkamah majistret jenayah tu. bnyk kali juga org2 yg dituduh dimahkamah ni tak ada peguam. so ahli keluarga masing2 yg hadir ke mahkamah pd masa tu sibuk mencari peguambela utk si tertuduh. so disebabkan muka aku sll bertempek di mahkamah2 majistret kat situ, mereka2 yg cr peguam ni dtg lah tny kan pd aku samada aku boleh ambil kes tu atau pon tidak. aku pon refer lah mereka2 ni pada bos aku. so sbg balasan bos aku akan bg la duit komisen sbb perkenalkan klien.kdg2 RM1000, kadang RM500. Rm100 pon ada. ikutlah sejauhmana complicacy of the case. aku tak kisah sgt, yg penting aku dpt duit lebih sikit, disamping tu, aku tau, fail2 tu smua aku jugak nk kena setel.bos aku hny tau bagi arahan shj.


alhamdulillah rezeki aku murah walaupon elaun aku kecik shj. nak banding dgn rakan2 aku yg lain, yg chambering kat firma2 gelemer mcm zico, lee hishamudin, skrine dll...elaun diorg bnyk.ada yg double dr elaun aku, ade tu triple dr elaun aku. aku agak jeles juge lah, tp dh itu rezeki diorg..makanya aku redha shj.


sekarang ni, aku dh tak prektis lagi..*rindu pula*...kerja di kompeni semi gomen ni mmg stabil..bab gaji alhamdulillah, masih selesa. cuma tidak boleh bermewah2...cukup untuk keperluan. tapi tiba2 tahun ni mahu kawen pula *ok tiba2 tu mcm tak relevan*...sudah jodoh aku nk kawen tahun ni. so duit mmg bnyk nak pakai. tahun lepas aku sudah bli rumah. mama marah dan tak setuju dgn idea aku nk beli rumah tu. maybe mama ade alasan2 tersendiri. tapi sebagai org yg dh bekerja, aku pon teringin nk ade harta sendiri. drp duit tu aku guna utk berjoli2 dan beli brg mewah tak tentu hala, baik aku buat aset. lg pon harga rumah makin lama makin melambung. harga emas pon sama. harga minyak pon sama. rumah tu still under construction, so skarang aku cuma bayar progressive interest shj pd bank. nama pon progressive interest, so makin lama makin tinggilah ikut construction stage. aku risau jugak, memandangkan duit utk kawen pon bnyk nk pakai juga. mcm H tu, rumah dia beli, dia sewakan..so dia tak pyh byr pd bank tiap2 bulan. dia pulak sewa rumah bujang dgn kawan2..untunglah kan?


tapi mcm yg aku ckp tadi, rezeki tu milik Allah. alhamdulillah H dh dpt kerja baru. so ringan sikitlah bahu aku dr pk psl duit ni. bahu je ringan, badans till berat hokayy! duit dia, duit aku jugak..ha,ha,ha...sebab katanya, dia tumpang rezeki aku. sejak kenal aku, rezeki dia makin murah. aku pon tak tahulah betul ke tidak. so aku ckp pd dia, klu dh dia kata yg dia tumpang rezeki aku, so kenalah bg aku royalti...*lempang sedas*


aku pon tak phm konsep tumpang rezeki ni mcm mana.heheheh.lagi H bg tau aku, dulu masa aku kenal dia, dia tgh tanam anggur. kena buang kerja dgn kompeni lama sbb ekonomi meleset. so kompeni nk downsize n save bajet. masa aku knl dia, dia dh tanam anggur selama 9 bulan. dh pegi berpuluh intebiu, tp stil tak dpt kje.lps 3 bln knl aku, then dia dpt kje. so dia ckp mmg rezeki dia liat skit, dia tumpang rezeki aku...i was like "eh ade ke bende mcm ni?" hahahaha. dia ckp mmg ada. pernah dgr tak psl rezeki nk kawen, rezeki anak..benda2 yg mcm tu lah contohnya.


katakan, pasangan tu suami isteri berpendapatan kecil. so bila isteri pregnant, suami mcm susah hati psl perbelanjaan bakal bayi tu. tapi alhamdulillah, duit diorg cukup je utk baby tu. kadang2, tgh bini pregnant, suami naik gaji lah, naik pangkatlah..dpt bonuslah..so tu org pgl rezeki anak.hehehe aku pon tatau btol or tak.tp ada kebenarannye jugak. so aku bilang sama H, mcm tu kena sll pregnant lah...asal bini pregnant je, suami naik pangkat..naik gaji..hahhaa...terus H mintak aku pregnant tetiap tahun lps kawen nnt...erkkk matik gue!


panjang lebar pulak huaraian psl rezeki ni. kesimpulannye, aku tgh pk ni, bila rezeki bonus mau mari? ha!ha!ha!

MOney..money..money....

hai semua.


hari ni aku ade mood utk menulis. tapi aku tak sure seberapa lama mood aku ni bole btahan. hari sabtu kemarin, aku ke ipoh. H, member aku ua dan doyok ikut skali keta kami sbb masing2 hasben x bleh pergi, ada kerja.so H tpaksa pikul tanggungjawab bawak bini2 org dan pastikan mereka selamat pergi dan blk.aku,...masih lagi belum jadi bini org.


blk dr ipoh, kami singgah di hentian tapah. aku beli limau bali. mama pesan, teringin nak makan katenye. so aku bli laa 2 biji yg kaler puteh.yg merah isi tu takde musim. beli pakai timbang ok! satu kilo RM7. perghh mahal gila...ntah2 kulit je yg tebal..aku tatau laa dulu2 harganye bape..sbb dulu mak aku yg bayo..haha.tp still aku rs harga dia mahal laa..ke sbb kat rnr, tu yg jd mahal?


lps tu, aku prsn lately ni duit aku cpt nau surutnye..mmg le bnyk habis ke barang kawen..tp aku rase bnyk juge habis kearah benda2 lain.ke mmg harga barang makin mahal skang ni? ciss..gaji je yg tak mahal2. dah le BLR baru naik aritu.. aku baru dapat surat bank untuk byr interest loan condo yg aku bli kat batu caves aritu...pergh...naik seratus tuuu..nasib baik umah bangi tu blm ade ape2 kna byr lagik..klu kna byr pape, tu aku pass kat H je.hahaha...


tapi siyes aaa..living cost makin naik, tapi gaji masih je cam tu. ishh aku ni patutnye bersyukur la kaan...cemana pulak org2 yg keje gaji lg sikit dr aku? kdg2 aku terpk, macam mana nk survive dgn gaji 1k (contoh shj) sebulan. yg ada anak tu, dgn susu anak, pampers bagai...ni tariff letrik dh naik..sat g kang ron 95 naik lak..


pastu kang, korang prasan tak,klu g mkn kat kedai2 kan, kat bil tu ade 6% govt service tax (gst). yg aku pelik, pekejadahnye pulak aku kna bayar gst tu? bukanke gst tu shud be derived frm kedai tu punya profit? mcm tu sedap kedaung laa idop korang dpt untung bersih takyah tolak gst dah. mcm bebaru ni, astro pon dh kenakan 6%gst.gila la lu weiii...korang untung juta2, tax suh customer bayo..pekejadah nye cam tu?


stress gak laa pk psl duit neh..ish ish ish...penangan negara maju ni dasat gak ekk..maju dr segi apa pun aku tatau laa...yg pastinya, gaji still tak maju2 lagi..bunguks!

Monday, May 23, 2011

Sawangssssssssss

fuh..fuh...tiop abok dulu...sbb dah bersawang dah blog ni.lately mmg aku busy skit.skit je, tak bnyk pon.sbb aku still lagi bleh layan fb hari2..so maksudnye aku tak berapa nk bz la tu. blog2 yg aku follow hari2 aku tetap baca jugak. kerja as usual la, mana makin surut..makin bertambah adelah..mcm berat badan aku yg makin bertambah ni!damn, rase nk g wat lipo je. lagi mau kawen, lagi tambah gemuk.stress btol. so bile stress aku mkn! ahaha..mmg bijak!


pukul 2pm kang H ade intebiu kt kencana. hopefully dia dapat lah kerja tu.doakan dia ye kamu semua. ish bila dah lama tak menulis blog ni, rase mcm tepu plak otak.semua benda aku nk nk tulis, tapi last2 aku tatau nk susun mcm mana.


ok laa..aku ceta psl trip g bandung dlu laa.aritu, aku g bandung. eh takde la aritu sgt, dh genap sebulan dah pon.ha,ha,ha, nmpk sgt dh basi. aku bli brg2 kawen.opkos le sgt murah nk banding ngn harga sini. tapi dh campo otel, tix, transport smua..sama je mahal dia.cuma sonok laa dpt berjalan2 dgn mama saye.nk ikutkan, tak bnyk sgt pon duit aku abis. sbb doorgift tu, aku target cam harga RM2 sebijik..skali smp sana aku leh dpt harga yg posen2 je sebijik.opkos le aku rembat yg harga posen2 kan? cheap skate? yup, i am. kad kawen pon murah.hard cover nye kad aku tgk boleh dpt as low as RM1.20 kat sana. ade yg RM5, 6, 7, 8...tp opkos le yg tu mmg grand tahap marion caunter nye wedding.aku nye, yg murah2 cukup laa...ahahah..janji kawen..best woo..tak sabo nk kawen...miow miow..


ok ceta psl kawen ni, aku sll bace kat blog2 org nk kawen. most b2b tu, wat diy wedding laa kan, itu ini smua..siyes wa kagom beb. sbb wa try wat satu bende diy ni, tp last2 jadi sampah je rupa dia.hahaha..mmg tgn aku ni takde seni le komeng.


wedding dan pembaziran?


aku tak pernah rase org kawen kat hotel2 tu is membazir. klu aku kaya dan ade duit bnyk, aku pon nk kawen kat hotel. korang pon sama kan?kan..kan..???? aku nk gak ade bunge2 ros beso cam marion caunter..hahah..gilo!sket2 nk marion caunter..dah kena sampuk ko apo aku neh. ok. berbalik isu pembaziran tu kan, klu aku org kaya, ade duit bnyk..opkos le aku nk g hanimun kat maldives instead of pangkor.takle aku bmaksud pangkor tu tak best. tp saja laa kan, lobang idong aku nk menghirup oksigen maldives plak.


mcm kad kawen plak.aku dari dulu smp skang, klu ade member mesej kat fb aku tny, "ko nak kad kawen tak?klu nak kad, bg laa address"..aku akan reply, takpelah beb, aku print kad kawen yg ko tag aku kat fb tu.sbb pd aku, org nak kawen mmg pakai bnyk duit. byg kan kad kawen je koman2 pon 50posen. duit setem dah 60posen. pastu, ko plak bukan nk pegi sgt pon..saja gatal nk kad kawen org tu. itu mmg membazir la pada aku.


psl isu2 org tag kad kawen kat fb ni, pd aku tu benda kecik laa beb. org tu dah jemput, even takde kad, kire dh invite la tu. zaman nabi dulu pon takde kad kawen aku rase. either kad kawen, or tag kat fb or sms, yg penting mesejnye iaitu nk menjemput ke majlis kawen dh tersampai. klu sengal gak tak phm, tak tau laa kan.


lagi satu pasal isu doorgift. ade stgh org tu, lps blk dr wedding, siap kutuk lg cm ni..." tak puas laa bile g kenduri kawen org tak bg telur rebus..skang ni asik2 bg cekelat or kek cawan. dah takde value dh org skang ni kawen" ...ewah..ske ati korang je nk kutuk majlis org takde value ek? ko nak value sgt, pegi la pgl valuer! dah ko mencekik kenyang2 kat majlis org, ko kutuk laa majlis dia.


eh emo plak aku..agak emo laa aku ni lately..maklumle...sweetblood bebeh.tp kan padaku laa..ko wat majlis simple, org akan kutuk ckp ko kedekut taik idong masin. bile ko wat majlis grand2 kat hotel letak bunga ros besar2 mcm marion caunter, org still akan kutuk kata ko blagak. klu ko kawen lari, org kutuk gak kata ko dah terlanjur. klu ko kawen senyap2 tak ajak org, org kutuk kata ko kna tangkap basah. standard laa tu.klu ikot aku, aku nk je wat wedding grand2..nama pon raja sehari..opkos le raja2 kena grand2 gittew,,tapi dh pulus aku pon cukup2 mkn je..xdapek laa nk wat cam marion tu..ahahahah.dh kena sindrom marion ko apo ako nih?


ok laa tu j la bebelan aku setakat ni.aku terasa nk tulis benda2 ni smua sbb nk uruskan majlis kawen ni mmg letih..penat badan, penat otak. dapek lak tunang cam H ni. dia bukan jenis amek tau baju kaler apa, bunga apa, pelamin apa. yg aku tau, klu nk duit je, aku mintak kat dia.hahahaha..tapi aku lagi suka, sbb dia tatau pon aku songlap duit dia bli kasut baru..kuikuikuii..


kepada H, gudlak to u bebeh..semoga dapat kerje tu, rezki makin bertambah dan i boleh pow duit u bnyk2 lagi..ahahah ailebiu komeng!

Sunday, May 8, 2011

selamat hari ibu

hari ni hari ibu.
semalam hari jadi abah.
bnyk celebration maksudnya bnyk la mkn.
aku suka makan.
tapi aku nk kawen.
nnt baju perantin x muat.

ok.dah menyimpang tajuk.
nk celebrate hari ibu.
tapi semua org mcm malas arini.
mama pun malas.
so aku ngn along plan nk celebrate next week je.
aku cadangkan mkn kat redwok.

redwok ni kat bangi.masakan cina yg halal.
aku tau halal sbb tu member aku punye.
kalau nk tau lagi lanjut, korang google laa.
aku mmg pemalas nk type.

ok lah. minggu ni aku kna diet straight,
sbb ari sabtu aku nk melantak kat redwok.
ntah hape2.

ok lah, nak sambung tgk desperate housewives online.

bye.

Saturday, May 7, 2011

happy birthday abah

birthday abah saya.
abah saya pendiam.
bila sy nyanyi lagu hepi birthday, abah senyum saja.
tapi itu tahun lepas.
tahun ini, saya suruh cucu2 abah yg nyanyi.
sebab suara mereka lebih comel.abah mcm biasalah.
harijadi atau hari apapun.
abah senyum aje.
nak2 kalau ade makan2.
sebab itu abah saye best.
hepi besday abah!!!!

-anak abah yg comel-

Friday, April 29, 2011

IKLAN

aku masuk contest ni....saja gediks..aku pun tatau apa..tp sebab saya sedang kebusanan dikantor..makanya saya klik2 shj apa yg ade..kalau mennang, sy bleh dpt blekberi bold 3..ahahah berangan..

Wouldn't it be great if we call come together to get FB acknowledge Msia as the FB capital of the world? Join today! #DiGiforall

Thursday, April 7, 2011

Thank You ALLAH

hai.

dh lama saye tak membebel. kalau membebel pun buat semak je watpe kan? baik ceta yg happy saja. ok remember this entry? dan juga entri ini? apabila smua bank berpaling dariku...impian rumahku syurgaku hny tinggal kenangan shj..cewahh *poyo alert * eh..

so sepemergian H ke turk bebaru ni, aku still gigih mencari rumah...bab research dan menggugel serahkan pada yg pakar! ahahahah aku mmg suka buat kerja2 seperti ini..bak kata pepatah melayu moden yg telah disensor dari skrip hikayat merong mahawangsa " banyak menggugel, luas pengetahuan".. makanya saya terjumpalah satu kawasan ini..yg aman damai, dan memenuhi kehendak incik tunang memandangkan royal assent datangnye dari beliau..

sementara menanti kepulangannya, sy berdoa dlm hati supaya rumah tersebut masih lagi kosong sbb khabarnya hny tgl 7 unit sahaja...dan akin kuatlah aku berdoa utk itu. 2 days after H were back in kl, kitorg coti dan shoot trus pi rumah contoh..tp mengikut pengalaman yg lalu, aku dah sediakan payung sblm hujan..ejehehehe..aku dh call banker aku dulu utk make sure yg loan kitorg this time bleh pegi...aku mmg ske minah OCBC ni..minah ni baik gile! dari condo yg taman raintree yg aku bli last year tu aku amek ngn dia, smp la ke rumah yg baru ni pon aku amek ngn dia..sbb dia ni bloody efficient! and tak memandang rendah kat org lain..

aku bukan nk kata apa laa...tp ada stgh2 banker tu, espcially malay, bila aku tny nk wat loan rumah, bila dia tau je umah tu harga 600k++, trus mcm kereks ngn aku.mentang2 laa aku muda remaja dan jelita, so diorang bajet mcm aku tak mampu ke apa? bukan la aku nk kata aku berlagak sgt gaji beso.. (pd hal mmg gajiaku beso dr banker tu sndri pon *mode blagak jap*, tp komitmen aku monthly skit je)..tp those bankers mcm skeptikal nk mampos..jgn nak katala melayu nk tlg melayu..harems je..yg bagusnye, minah ocbc tu bukan nye melayu pon tapi demi utk bisnes..dia sanggup je dtg jumep aku pas kje..wat keje popn laju..

aku pon hepi sbb loan dh approve. letter offer dh sign. loan agreement n snp je blom sign..umah pon tak siap lagi..hahahaha...tahun 2013 baru siap..yeeehawww tak sabo nye nk dok umah sendiri...nyeh nyehhh nyehhh..aku ckp kat incik tunang, klu bilik baby girl warna pink./..ok dia setuju!@ double yeehawwwwwwww!!!

ok lah aku nk g tgk exhibition kat msia water conference ke apa ntah..kat pwtc..bos aku dh bg greenlite..tp dgn pesanan rasmi :"gO! JGN PEGI REWANG2 UDOH LE...TEMAN BAKO KOME NNT.."

Monday, March 21, 2011

sahabat

bak kata pepatah..air dicincang takkan putus...itu perumpamaan bg adik beradik. tapi aku umpamakan sahabat karib juga begitu. punca slh paham atau org ketiga yg cuba nk pecahnelahkan keakraban seseorang..tapi kalau sudah namanya sahabt, pasti satu hari akan terdetik jugak kenangan2 zaman menuntut di uia dulu. zaman2 di kolej kaler kuning (aku lupa pa nama kolej kitorg)...kenangan zaman ponteng, tiru Aaaignment, tuka jawapan dlm exam...

so sabtu yg lepas, the 5 us are back together. me, umul, jannah, eva and huda. yg plg ketara is huda n umul. aku eva n janah just terkena tempias. sbb huda n umul adelah sgt rapat masa kat uia smp laa zaman diorg chambering. serious mlm tu aku radse mcm nk nangis sbb tgk diorg bdua leh duduk semeja semula.syukur pada allah sbb permudahkan urusan aku n jannah utk jumpakan diorg bdua smula.

cuma aku harap, keadaan cm ni kekal smp bila2. sbb if anytg happen to any one of us, atleast we have each pother to give our fullest support.

nota kaki:x sempat amik gambo pon sbb sonok sgt bgosip setelah kian lama tak menjoyah

Sunday, March 13, 2011

8 bulan dan madu

yeah..lagik lapan bulan ana mahu tawennn *mode gatai* hikhikhik matik gue kalu famili baca...tapi standard lah kan..mood org nak kawen mmg gataii..ahahahah..melainkan org kena kawen paksa..yg stok pompuan dh ade bf, tp parents pakse kawen dgn anak lelaki business partner diorang laa...or kawan lama laa..or saudara jauh mahupun dekat..ok enuff bout the crap..

setelah ku kira2...bajet utk kawen n masuk rumah baru nnt..mcm ade duit lebih skit laa..yg sebelum ni kami dh cut off bajet utk honeymoon memandangkan aritu cadang nk beli umah.but since H decided to cancel the plan, n mintak refund blk deposit tu...so ade keterlebihan bajet disitu... hoorayyyy..impian bulan madu bakal tercapai!!! aku dh try2 tgk tiket..comparekan harga2 tiket flight...since air asia hny murah 150 je dr tambag MAS, aku rase baik amek MAS je..tp nnt lah aku bincang ngn H..tunggu dia balik dulu.

kalau nk ikutkan, sebnanye aku tak kisah sgt kalau tak g hanimun ni..kalau ade, haruslah aku hepi.tapi kalau takde pon, H dh ckp kite just g laa mana2 tmpt kat msia ni..2-3 hari. naik keta pon takpe since duit dh bnyk guna utk kawen n masuk umah kan. walopon umah sewa, tp mmg bnyk la nk kna beli sbb aku slama ni mmg dok ngn famili..so takat brg2 mcm tv, baju2 tu adelah..yg H palk, dia ni menyewa ngn kengkawan...brg2 kat umah sewa tu pun mostly housemate dia punya..hahaha mmg hampeh btol laa tunang aku ni,.,sengkek je kann..tp wa tetap chenta sama lu ya H! chenta maut sampai mati lah kekdahnya,. *puke2*,,ok tetiba mood rindu adelah dtg lagi..*double puke disitu* petang td, as usual H call..katanya sok tak kije sok takleh call aku sok..takpe lah abe..kurela dan pasrah disitu..janji u tak cari awek turks mata biru udah lerr..kalau tak, i birukan mata u plak blk nnt! t

api aku sempat pesan fridge magnet kat dia..hahah..mamat ni part membeli brg mmg aku rase nk ketuk2 je siku dia!ade ke dia kata kat turk tu takde mende nk shopping..weihh biar betul ko bang oiii? cuba ko bagi haku ni, pergi la mana2 ceruk duniya pon, aku yakin aku mampu shopping dgn girang nya...hikhikhik..ko ckp kat aku pompuan mana tak reti soping? sah tipu!

smlm wa dh pegi jumpe bridal boutique tu..sbb nk diskusi psl baju kawen..tu pon setelah cik gayah pekik2 kat telinga aku n dia sendiri nk ikot..kalo aku yg pegi sorang, mmg sebulan before kawen laa baru aku g jumpe tukang wat baju kawen kannn...

setelah mendapat greenlite dr H utk mensurvey psl hanimun..mmg aku dan keterujaanku tak henti2 wat research psl tmpt yg kitorg nk g tuuuu...and aku rase aku lagi teruja nk pk psl prep for hanimun dari our wed prep...sbb umum adalah maklum aku amat mls bab2 preparation kawen ni..nk serah diri ajo..hahahaha..

our honeymoon destination biarlah rahsia for the being...kang tak jd kang bikin wa kuciwa bangat saja mcm impian rumah idaman kami tu..anyway..kekawan tolong doakan ya segala urusan kami berjalan lancar...

Friday, March 11, 2011

Malas nk pk :)

Ok now ni dah bulan 3..ade lg few months left to do all the preps termasuklaaa to shed off muatan terlebih kat bdn ni..damn this is the hardest part! Nway, aku dh tak tahan dgn bebelan mak aku dari sehari ke sehari..adehhhh...kawen lari kang baru tau! Xyah prepare ape2..sedia body je..ahahahah

Aku ade la wat preparation sket2..contohnye aku dh siapkan list to-do things..ahaha if tht can count as prep laa..tp part yg penting like photog,videog,catering,dewan,bridal boutique...yg tu semua aku dh booked.so dh x yah sesak ape dh kann..only details yg mcm tema laa..bunge laa.. For ur info, kawen aku takde tema kot..pakai belasah je..asal kawen sudehhhh..wa mls mau pk..bikin boliau otak jakk.. Member aku tny, song list smua dh pilih ke? Lambat lg laa..lek laa dulu...sok kawen, mlm ni wa donlod la lagu tu..gugel kan ado..hahahah..

Kursus kawen pn mak aku dh pekik2 dh suh pegi.aku part kursus ni mls btul laaaa..kang aku bantai tdo je kang time ustaz tu bg kursus. Apsal laa komplikated sgt nk kawen ni? Org dolu2 kawen sng je aku tgk.aku pn rase kawen sng je..tp apsal smua org beriya prepare majlis kawen smp sedetail2nya lahhh..tempah kasut nk match baju..baju nikah kasut lain, baju sanding kasut lain, baju btandang kasut lain...aku ingt kasut nnt aku blasah bli kat sg wang je laa..yg ade blink2 sket tu kire jalan je laa kan..bli satu kaler yg blh pakai utk 3 majlis..sonang ceta..save duit haku..

Opismate aku ceta, member dia J (bkn nama sbenar) nk kawen ujung tahun ni.. brg2 hantaran dia dh siap bli tahun lps lg... So kagum ok! Ni bkn perli tp aku ikhlas.. Sbb J ade perancangan yg bgs..aku tringin gak nk wat cm tu..tgk blog2 org nk tawen ni, all the b2b yg pnuh smgt berkongsi kisah W prep diorg....sonok aku baca..trus rase bkobar2 nk g bli brg2..tp lps aku tutup pc...terus aku lupa psl tu..ahahhaa

Honeymoon pon tak pk lg nk g mana..we both jenis yg spontaneous.. Mmg x brapa nk plan sgt laa bab2 yg remeh ni.even klu g dating pon, dh masuk dlm keta dok laa drv pusing2 tatau nk g mana..sbb dua2 ekor mls nk pk..last2 g makan,,sbb itu kami makin conel kannnn....kang aku suh dia plan, dia tolak blk kat aku. sengal.klu cmni punya gaya..honeymoon kat umah je laa jwb nye..cpt skert dpt baby..ahahah..ok2 lucah sgt neh..aippppp.. Ni la akibatnye kalu kawen lmbt cm haku neh..anyway I just turned 28 last tuesday.. Pd aku, 28 ni agak lewat laa since member2 aku mostly dh kawen umo 24-25...

Esok aku nk g usha2 brg laaaa..gambate! Mari bersemangat ke arah majlis perkahwinan yg lebih rapi dan terancang!

Nway smlm H call.dia may be blk next week dlm 18 mac. Hatiku sudah gumbire laa kan...ofkos laa I winduu sama tunang I, walopon muka dia ade polka dot hasil ciken pox aritu, tetapi lobang hidongmu tatap menjadi pojaan haaatikuu syg *sile muntah berbakul2* ahahahh..tapi ptd rtd dia call, client nk dia extent lagi..so skang tatau cemanaa..lg pon dia nye open ticket..so xde hal nk blk bila2 pon..damn u client! Kasik allowance dia bnyk sket yerrr..pastu aku leh powww sket..ahahahah keji kannn...

Wa nak sambung tdo blk laa..sesi membelai pelupuk mata agar menjadi lebih menawannn.

Selamat malam.bai.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, February 26, 2011

Hey buddy!!!

It's a movie marathon day! We watched 147 (or is it 127) and I am number four.since tomorrow H will fly to turkmenistan and will stay there for one month or more, we decided to just spend the weekend together.I am not tht kind of manja yg x blh ditinggalkan lgsg..but since : start keje kl last october, we see each other everyday. So I kalau sebulan x jmp lgsg Mesti la ade windu2 kannnn..hahaha

So he get me a replica of himself...I didn't say tht, but when I asked him, nape beso sgt menatang ni? He said "sbb sy beso"...ahaaa so he picked sometg tht resembles him..sbg pengganti hari2 yg dia takde ni katanya...

Introducing to u my new bf, yg boleh dipelok2 dan dicium2, siap blh tdo sama lagikkk..hahaha.tenkiu love!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Pahitmanismasammasin

All in one. Or all for one? Or one for all?

Today was quite rough.had an early morning meetg at SPAN with pahang and others.nothing much la kan..not expecting anything frm ther discussion,dingdong2 jauh lg laaa misi kitorg.anyway it was my first visit to cyberjaya.and I managed to not sesat and meraban *clap clap*

Then me n fiance went to settle our pdrm summons at balai polis hs lee tu.H pny saman 30 hengget je.wa pny 660....hahahahrempit bebeh..wat do u expect kan?tp hampehnye we were told tht no giliran dh hbs.like wtf kan?ok mencarut is no gud for me.x graceful lgsg!wtf stand for what the fun...ok la tu

So the officer told us tht we can go to any of the listed post office.so we decided to go to pos opis jln gombak sbb H nk pegi cek epf dia kat danau kota tu.waited there for 2 hrs.so smp je turn kitorg, H dpt setel saman dia.wa nye turn lak, makcik tu leh kata record wa xde dlm system.damn!!!abis tu suh aku bayar,tapi xnak bg byr.u pdrm peeps are chooooo funny hokay!dowan money ke apa?

While waiting there, I received email frm frens at ofc.ok so increment dh masuk. Hepi laa kan..tp I'm expecting more than it.alhamdulillah, its more than just the increment.tp aku kinda upset gak laa..cos the responsibility is bigger now, but the perks mcm not so hepi laa with it.bkn lah wa x bsyukur, but u shud gv credit where it is due. And credit yg aku maksudkan adelah $$$..so wa agak kuciwa disitu.with the management nye tactic..HR trying to adjust the $ and benefit.I tot HR is supposed to take care of the employee..bkn nye take care kat employer ajo! Anyway, mayb rezki wa kat sni bnyk tu je..mayb ade tmpt lain yg lebih hargai skill wa yg tak seberapa ni...tunang wa suh resign. Not worth it katanya, kje bnyk,tanggungjawab beso but $ ciput. Psl tu la bnyk hal. U pay peanut u get beruk! Tp wa cool dlu..patience is the key to succes, kata bos wa.. Tp wa pulak bkata dlm hati,patience semata x cukup.u gotta be an opportunist.a goer, not just wait and be blessed with watever u ppl gv u. So...wa rase cam nk kena update resume je neh..ahahahah

Eh dh nk pukul 3am.sok wa mau dating since sunday H is oFfing to turk for one month or so. Dia pn tatau blk bila since open tiket kan.oh daku gonna be so keseorangan and singleton again *yeeehaw peeps*

to fiance,sile lah bkerja dgn rajin disana supaya projek anda siap cpt dan pulang ke pangkal jalan...pompuan turkmenistan dgr lata bermata biru dan rambut perang bak bulu jagung..demmmm!!!! Sok nk g blondieeee laa trus! Saiko hokayyy

Nak tido lah.bai


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, February 22, 2011


On sunday, me and H went to Sg. gabai. Our initial thought was to get some cool air as we couldnt stand the sunny sunday. once we reached sg gabai, it was 5.20pm already. of course with no gps aide, we only managed to reach the place after 2 hrs journey. then lps tgk air terjun, tgk org mandi, panjat tangga bertingkat2..and membakar lemak2 semasa menaiki tangga (this was his idea!damn you!) pukul 6 lebih tu kitorang gerak pulang.

so on the way back, sy terlihat seswatu yg menariks! jeng jeng jengggggggggggg

(image taken from fb)

tapi, i have booked anor place for my wedding reception. but still...rase mcm tempat ni sgt comel dan menarik..siap ade spa ape smua laa...

i tak sempat nak masuk sbb H drive laju gile. nak amek gambo pon tak sempat. so if ade bride to be happen to read my blog and still looking for a place to have ur wedding..perhaps u can consider Sangkot The Garden Wedding Place. they have a fan page on facebook. so u can just search through ur fb gals..

Monday, February 7, 2011

mode jiwang

What am I supposed to do when the best part of me was always you...

What am I gonna do when the best part of me was always you...

Wednesday, January 26, 2011

aint a super lady!!!

lately, there are so many things tht i have to take care of. be it work or personal. kdg2 wa rase mau collapse pon ade. as for my work, i am quite frustrated with some of the decisions made by my superior. i didnt mean to say that i am wayy better than him , but in terms of things that have legal implication on the company, that is whre i have to voice out my opinion. unfortunately, it has not been considered. xpelah, for all i know, i have done my part. i understand that i am not a frontliner...cumalah seorang exec cabuk yg hanya boleh memberi pendapat tapi powerless in decision making. apa2 pun, tanggugjawab saya sudah terlangsai disitu.

lagi satu, i have mentioned in here before that my boss (my legal manager) has left the company. so there is only me running the legal dept now with my clerk. i ve tried my best for the past 4 months to make sure that everything runs smoothly. but as we are moving on with more states to restructure by this year, and more project in hands, i really, really in a dire need of a learned friend. at least, i can focus more on the restructuring things. unlike now, i have to take care of the restructuring exercise, tender, the projects in progress, dgn new sukuk issuance nye lagik..even tgh buat project aku sendiri dalam toilet pon aku still reply email boss. aku dh bg tau boss tht i need extra hands. dari bulan lepas aku dh habaq kat depa...tapi lama betul laa process dia nak interview..i am so frustrated about this.

kdg2 aku rase kerja yg aku wat dh takde quality since everything is guided with timeline. lepas tu masing2 sebok laa with their kpi...as for me, the hell with the kpi. kalau kerja siap on time and just for the sake of siap saja with no quality, mistakes here and there lah, then seploh kali mau amend, pastu bila dh keluar tender and discovered there is a discrepency or mistake in the tender doc and memasing mula laa menggelabah nak issue tender addendum..then all these shall only defeat the whole purpose of having kpi. if the kpi is assessed merely on the completion date, timeline and yg sewaktu dengannye..dimanakah letaknya qualiti dan mutu kerja seseorang??? pada aku, timeline shall only be the guideline, bukan nye basis to assess your kpi. kalau timeline is the major factor to assess your kpi, then buatlaa jambatan harga million2 dlm masa seminggu..bangga kat satu dunia boleh siap jambatan million2 in one week..sebulan pastu, jambatan crack, ko geget jari ajolah!

enuff about work. nnt org pikir aku ni kaki merungut..tp hati skarang adelah gusar juga. bid farewell to fiance tadi...he is now on his way back to melaka , driving, alone. and tengah demam teruk..demam campak plus tgh tak larat gile. i offered to send him back, tp dia xmo sbb esok aku kerja n nak masuk kampung dia tu agak jauh. konpem aku sesat bile blk. so dia nekad je nak drv. kalau dia dok kat kl neh, takde olang mau jaga lak. takkan aku nk g umah dia jaga dia? tak psl2 kawen free kang..muka lak tgh mcm permukaan bulan...tak gelemernya gambar kawen aku nnt...tapi lawak gak laa..dlm pada2 aku kesian kat dia tu...dh tua2 bangka cenggini baru nk kena demam campak. hahahahah...keji gile ok gelakkan tunang sendiri. tp wa feduli hape :P

then psl rumah lagi..td public bank call..dia bg tau loan dh approve. tp monyetnye, dia bg 85% drp pada discounted price. rumah tu kitorang cuma byr deposit 3%. pastu ade bumiputera discount 5%. pastu early bird discount 2%. so all together 10% laa kan. so the remaining 90% should be financed by the bank. tp public bank bunguks ni cuma nak offer 85% from tht 90% tu..tak ke bangang????mana kitorang nak cari lagi 100k to top that 5%? budus, idiot dan seangakatan hokay! ko nak suh aku pinjam ahlong ke? pastu leher aku kena kerat ngn pisau.mengong ke apa..

hamek ko...entry rojak baik punya arini..,.tu je kot.

ok.bai.

Nak pengsan

Dari pagi meeting.rase nk pengsan,,,nk baldi..nak muntah dah niiiiiiiii...somebody helppppppp meeeeeeee... This tender evaluation com is killing me softly!!!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, January 21, 2011

"Kalau dapat, alhamdulillah. kalau tak dapat jugak, memang itu bukan rezeki kita. Allah lagi tahu psl ape nk jadi in future. so kita kena redha. we have tried to no avail. n now i want u to stop thinking about it and u just focus on our wedding"-encik tunang.



saye dan encik tunang telah jatuh hati dgn sebuah rumah ni.setelah bertolak, bercampur, berdarab dan berbahagi dan setelah diracun oleh encik tunang , saye bersetuju dgn cadangan H utk beli rumah tersebut. walau dalam hati saye agak sedeh sbb bajet utk kawen terpakse dikecilkan utk membayar deposit rumah tu. maka kami pun berusahalah memohon pinjaman dari ahlong berdaftar pihak bank.

setakat ni, dh 3 bank rejek application kami. sedih. dan tipulah kalau saye katakan saye tak nangis (sy mmg kaki nangis!). sbb sy sudah ada angan2 tersendiri ttg rumah idaman kami tu. contohnya, mahu menghantar anak ke sekolah cina disitu (rumah tersebut mmg dekat dgn sekolah cina. cuma 150m shj dr sekolah tersebut). jadi setiap kali hendak pergi kerja dan lalu didepan sekolah tersebut, sy pasti akan tersengih mcm kerang busuk.

alasan tipikal pihak bank adelah : KOMITMEN U TINGGI SGT.

itu adelah tipu ok! kalau dihitung2, komitmen kami berdua sgtlah minimal. kereta kami hnylah kereta buatan malaysia. kredit kad juge jarang diguna, kecuali utk bayar minyak.

alasan yg sepatutnya ialah : GAJI KORANG NI SIKIT SGT.

kalau itu alasannye, mungkin sounds logic to me. kalau gaji kecik or sikit, itu mmg diluar kawalan saye. kalau psl komitmen, remote kontrol adelah terletak di tgn saye. samada mahu komit ataupun tidak. tapi if it is about gaji, i wud say, itu adelah rezeki.dan bcakap isu rezeki ni, i shall concur with fiance., mungkin itu bukan rezeki kami.

tp berbanding dgn sebelum ini, mlm ini sy rase sedeh yg amat bangat. dalam mase yg sama jugak, cuba utk tidak rase sedeh. sy cuba utk tidak rase sedeh lagi bila memikirkan psl impian tak tercapai tu. tapi saye rase sedeh yg amat bangat when H told me that it breaks his heart too. all this while, i felt like i was the only one being streneous about this. sayalah yg pergi call bank. sayalah yg scan document2 utk diemel pd org bank. sayelah yg keep bugging the banker asking the result for our application. dan yg plg buat sy sedeh bangat, when H said "it is my dream too".

*tears*

sekarang ini, kami tgh tunggu result from maybank and bank islam. kalau dua2 ni pun reject juge, redha shj lah. apa2 pun, chances are still there. lets pray and hope for the gud news to arrive.

anda juge tlg doakan buat kami ya.


Monday, January 17, 2011

buat kerja please!

wahai tuan punya blog, stop bloghopping skang jugak! tolong wat kerja plis? bengong lah ini minda takmau dgr arahan.

Mode:isnin yang layu

Friday, January 14, 2011

~shue~

tenkiu bebeh...skarang saya sudah lega sedikit...eh bnyk sebnanye...perasaan aku skang?


mcm org kena yang dah seminggu kena sembelit, and baru sahaja melepas


lets focus more on the marriage, not the wedding!

tapi, saya masih lagi mahukan dreamwedding saya! i ve been dreaming about it since i was 3 hokay. mahu tahu?


sejak dr umur 3, sy mengimpikan baju pengantin bewarna pink!sekian

AJL 25

tak abes2 lagi oerang ana rafali kat fb laa..kat blog laa..kat paper laaa..pd aku, senang je nak tau sape juara lagu tu....tgk juri laa beb..


klu juri mnasir, taste mnasir mcm mana...of kos lagu shahir keBAHGIAN dlm perpisahan tu x jd juara..lagu hafiz ke..mmg xkan menang laa..
tp kalau manan ngah jd ketua juri, or azmeer, maybe lagu2 cm lagu adira aku ada kamu tu menang,,or lagu faizal tahir menang..pd aku, azmer n manan ngah nye music mmg sedap...lirik biasa2 laa..stok lagu jiwang..ape ko boleh lirikkan sgt aite?>but mnasir nye testt mmg superb..lagu2 yg dia wat mmg power. be it the lyrics or the musics..arrangement music mmg dasat..



to me, tolong ingt kan aku tu lirik mmg sedap.to music dia sgt common..nothings special pon.nk kata catchy mcm lagu kalau berpacaran, tak juge...nk kata music strong, lagu adira tu lagi best musi dia..plus singer mmg power..combination mantop..
maybe, kalau org lain nyanyi lagu tlg ingtkan aku ni ngn style lain, vocal yg lagi mantop, maybe (aku kata maybe) lAGU jadi lebih sedap..pendek kata, juara lagu ni enala ade combination yg superb..the music, lyrics, and vocal. music shud come first..sbb nama pun juara lagu..org dgr lagu, bukan baca lirik!
kalau korang dgr lagu kris dayanti, mencintaimu tu..lirik dia sempoi je..straight to the point.tapi music very powderful..itu yg buatkan lagu u jadi lagu evergreen. kalau ko nk lirik yg putis, mantop gile..baik pegi masuk pertandingan puisi je..hahahhaha


lagi satu aku rase laaa...org2 mcm ana rafali ni, ko berbakat tulis lirik..so just stick to it. ko tulis lirik, pastu bg kat org ain nyanyi...sebab suara kau tak sedap!kalau kau bg lagu tlg ingt kan aku tu kat org lain, n lagu tu jd juar, aku rase takde org nk pertikan kot..mcm ajai laa...dia wat music boleh tahan best. lirik tak berapa nk best laa..vocal hancai..mula2 dulu dia pnah laa try2 nk jd penyamyi..tp aku rase dia dh sedar yg sore dia mmg tak best..or maybe dh ade org yg tolong ingt kan dia betapa hampehnya vocal dia utk jd penyanyi..
so ana rafali, i wish u all the best in the industry...ko mmg ade bakat sebagai penulis lirik.maybe ko leh jd oengganti arwh loloq..arwah loloq pon x de nak nyanyi lag yg dia tulis sebab pada aku dia hormatkan penyanyi yg ade,.dan dia tahu penyanyi2 yg ade tu lebih tahu cemana nk menyanyi n boleh bantu menyedapkan lagi lagu yg ditulis tu.
nota kaki:
1.dah le mg banyak penyanyi sampah kat msia ni..so tolong le jgn tambahkan lagi penyanyi sampah yg ade ye ana rafali.
2.this is a fair comment from me. i write whatever i think good for the industry without trying to defame anyone.

Wednesday, January 12, 2011


"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki"
ini aje yg aku mampu buat sekarang...utk mase depan, impian dan harapan aku+encik tunang.tolong doakan aku ye kawan2 *tears*

Tuesday, January 11, 2011

baru dtg mood :)

encik fotografer sy sudah lama bg gambar2 tunang saye. tapi saye yg mls..memandangkan arini sy mc...maka saye rajenkan lah diri utk upload di blog ini..nak ikutkan ati mmg mls...tapi bile pk2 blk....i dont write journal anymore..since i met encik tunang..hahah..bunguks kan..dgn ex bf sy yg dulu...penuh nama2 mereka dlm diary saye...ye..ye..saye mmg seorang penulis diary..sampai laa sy jumpe encik tunang, i ve stopped that habit..dunno y..didnt plan to stop writing prvt journals..but it just happened..makanya..nama encik tunang hanya tertulis dalam diari hatiku sahaja..uh uh.....jiwang hokay!


so i ve selected few piccas to upload here..for future memories and for my future kids utk baca2 n gelakkan mommy dia...tp saye rase kelakar lah bila tgk gamba saye tunang..kenapa gambar saye tak ayu mcm gambar org lain bertunang? ishh..i have less than a year to learn how to pose beautiful as a bride..skang gak nk g google..so here we go..


me and his familiy
me and my wacko frens

mama saye!!!tapi mama saye adelah poyo...mama kata dia takut org tersalah sarung cincin sbb dia pon pkai baju pink..i was like...poyooooooooooooooooooooo la mama nehhhhh
saye dan keluarge saye
my faithful bodyguards..taikos
saye dan incik tunang :)
nenek saye..dlm semua gamba nenek asik nangis je..alhamdulillah nenek panjang umur dpt tgk saye bertunang...sy sgt rapat dgn nenek.dari sejak lahir smp ke umur 7 tahun, sy membesar dgn nenek.anyway, i picked to wear pink bcos when i was a lil kid, nenek told me tht she wanted me to wear pink on my wedding day..tapi saye takut nenek x sempat tgk saye kawen.dats y i wore pink on my e-day.doakan nenek saye panjang umur dan sihat2 sahaja ye..

mak encik tunang...merangkap bakal ibu mertuaku..ehem..ehem...

when the two mommas met :)

pipi saye mcm kueh dorayaki kan?
kawan2 yg sudi hadir..kawan2 dr sejak zaman merempits di uia..hehehehe

cousin sy ckp, encik tunang mcm rhoma irama..bile sy gugel2..rhoma irama adelah penyanyi dangdut indon! hahahahah

saye dan anak2 sedare encik tunang...mcm family portrait kan? insyaallah dlm 3-4 tahun akan dtg, we ll have our own family portrait with our own kids :)

;;

Template by:
Free Blog Templates