Friday, January 21, 2011

"Kalau dapat, alhamdulillah. kalau tak dapat jugak, memang itu bukan rezeki kita. Allah lagi tahu psl ape nk jadi in future. so kita kena redha. we have tried to no avail. n now i want u to stop thinking about it and u just focus on our wedding"-encik tunang.



saye dan encik tunang telah jatuh hati dgn sebuah rumah ni.setelah bertolak, bercampur, berdarab dan berbahagi dan setelah diracun oleh encik tunang , saye bersetuju dgn cadangan H utk beli rumah tersebut. walau dalam hati saye agak sedeh sbb bajet utk kawen terpakse dikecilkan utk membayar deposit rumah tu. maka kami pun berusahalah memohon pinjaman dari ahlong berdaftar pihak bank.

setakat ni, dh 3 bank rejek application kami. sedih. dan tipulah kalau saye katakan saye tak nangis (sy mmg kaki nangis!). sbb sy sudah ada angan2 tersendiri ttg rumah idaman kami tu. contohnya, mahu menghantar anak ke sekolah cina disitu (rumah tersebut mmg dekat dgn sekolah cina. cuma 150m shj dr sekolah tersebut). jadi setiap kali hendak pergi kerja dan lalu didepan sekolah tersebut, sy pasti akan tersengih mcm kerang busuk.

alasan tipikal pihak bank adelah : KOMITMEN U TINGGI SGT.

itu adelah tipu ok! kalau dihitung2, komitmen kami berdua sgtlah minimal. kereta kami hnylah kereta buatan malaysia. kredit kad juge jarang diguna, kecuali utk bayar minyak.

alasan yg sepatutnya ialah : GAJI KORANG NI SIKIT SGT.

kalau itu alasannye, mungkin sounds logic to me. kalau gaji kecik or sikit, itu mmg diluar kawalan saye. kalau psl komitmen, remote kontrol adelah terletak di tgn saye. samada mahu komit ataupun tidak. tapi if it is about gaji, i wud say, itu adelah rezeki.dan bcakap isu rezeki ni, i shall concur with fiance., mungkin itu bukan rezeki kami.

tp berbanding dgn sebelum ini, mlm ini sy rase sedeh yg amat bangat. dalam mase yg sama jugak, cuba utk tidak rase sedeh. sy cuba utk tidak rase sedeh lagi bila memikirkan psl impian tak tercapai tu. tapi saye rase sedeh yg amat bangat when H told me that it breaks his heart too. all this while, i felt like i was the only one being streneous about this. sayalah yg pergi call bank. sayalah yg scan document2 utk diemel pd org bank. sayelah yg keep bugging the banker asking the result for our application. dan yg plg buat sy sedeh bangat, when H said "it is my dream too".

*tears*

sekarang ini, kami tgh tunggu result from maybank and bank islam. kalau dua2 ni pun reject juge, redha shj lah. apa2 pun, chances are still there. lets pray and hope for the gud news to arrive.

anda juge tlg doakan buat kami ya.


3 tukang karut:

Marina Monroe said...

Ya Allah..Ya Rahman..Ya Rahim..
Permudahkan lah urusan Raidah Salwa, moga impian nya tercapai...Amin

GreenApple said...

will pray for you dear :)

Anonymous said...

brapa harga umah tuh sbnrnya?
join loan dgn inche tunang ke?
wc bank yg reject?

Template by:
Free Blog Templates