Friday, October 24, 2008

congrats wan dearie



Dalam perkara petisyen penerimaan masuk NORASWANI BINTI MOHAMED HASHIM sebagai Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya




24.10.2008

per YA Datuk Abdul Kadir Musa


RKK 2, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur


Jalan Duta




"Dengan segala kuasa yang ada pada saya, dan setelah mendapati bahawa semua suratcara adalah teratur, maka dengan ini saya perintahkan CIK NORASWANI BINTI MOHAMED HASHIM didaftaraikan sebagai peguambela peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya"




Tahniah wan..and wishing u all the best for your future..hopefully u ll stay in practice..leh ngeteh sesama kat court pas abes kes..ahahah


Anyway..tiba2 teringat lak longcall aku last year..tiba2 rasa sedih plak...masa aku longcalla ritu..aku tahan airmata sbb takmo mascara rosak..ahahah..gila lah..


i always encourage my students to complete the 9 months of chambering before they decide to do something else..i alwas said "penat2 amek LLB 4 tahun...tp takdak title peguambela peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya"..


for those who reads law, please...do ur chambering..one of the best experience..a lifetime experince..mana ada org wat chambering 2x kan..kan..kan...? u'll be called to the bar once..even org kawen pon leh dua tiga kali..tp longcall ni sekali jak seumur hidop tau..


ada laa beberape org students aku yg g tau depa takmo wat chamnering n want to apply AG or judiciary.reason? sbb klu masuk AG or judiciary nnt org pgl dia tuan/puan...n some more, nowadays the contract officer are exempted frm chambering if they have joined the service for one year..ermmm..i am not against the contract officer yg tak wat chambering and yet exempted frm it...im just dissappointed with the barcouncil..legal profession is one of the most ancient pfofession.integrity, respect and tradition. being caalled to the BAR and admitted to this honorable profession is our tradition....hari yg bersejarah ni laa korang akan dijubahkan by ur master*(whitecoat takdak ceremony camnih..ahahah..


pas longcall wan td..kitorg g bar room ada reception skit..klbar punya tea reception plg hampeh daa..aritu aku g umul nye longkol kat penag..penang bar wat welcoming reception best gilak..the foodie was excellent..kat kl ni dh ler tak cukup..tak sedap lak tuh..ahaha..kutuk jgn tak kutuk..


this pic was taken a year ago..im deeply in love with this profession.though at times i feel lke quitting,..(biasa laa tu kan..ahahah)..gambar ni akn mengingatkan aku, betapa gumbire nye mak abah aku bila anak dia diterima masuk sebagai peguambela peguamcara mahkamah tinggi malaya

7 tukang karut:

rentaka said...

tak setuju dgn sebab join service semata2 nak dipanggil tuan...bagi aku, aku pilih jalan yang lain dari chambering sebab aku ada plan yang lain drpd org lain dan aku mengikut arus yang sebenarnya adalah realiti kepada perjalanan hidup seseorang...

setiap orang ada jalan masing2 dan tak perlu dipersoalkan apa tujuan setiap dari kita memilih jalan tersebut...

~ohara~ said...

rentaka:bukan smua join service sbb nk kna pgl tuan..aku tgh ceta psl student aku..anyway ko join service sbb ko alasan ko sendiri.terpulanglah pd indvd..

i was talking about the tradition tht has long been parcticed..admsiion to the bar.i believe tht this tradition should be prserved.just my two cents

apple said...

hoho..apa kes neh.. tgk cam aku dah called to the bar.. last2 ak practice pon.. hehehe

akulah si chombie said...

erm...as for me a humble mumble chambee...i setuju sgt...setuju nak mati nak mati nak mati nak mati nak mati okay dgn this hawty lady ohara...chambering is the most challenging part of life as a person who invovles in legal field..seriously..ive gone thorugh my most hectic days doing my chambering for almost 9 months...perghhh bukan calang2 org la boley menghadapi semua itu..mcm apple pon i beleive she oredy got the experience which not much of us are having today.erm...to rentaka dearie, dont feel too offended with this hawty lady ohara's statement saying that getting yourself involved in government sector is just for the sake of yourself being called as Puan/Tuan...if you said that you have your own plan..same goes to these pengamal undang2 yang tegar menghadapi segala cabaran pahit maung menjadi org bawahan...di mahkamah terbuka mahupun di dalam kamar...aduiyai ape aku ngarut ni...there's sooo much3 thing i wanna talk about but the time is getting envy seeing me sitting in front of this BenQ PC..erm...lady ohara...dont worry..no matter what people say, no matter how bar council treats us....(hehehe) we always know that we are the true warriors who really strives dalam medan perjuangan kita...hahahaha

~ohara~ said...

at least i can see some healthy discussion here...

O said...

hoi!! bising lah korang sume nih!!

aku lah budak cahmbering yg sungguh tradisional kat dunie ni dibawah tunjuk ajar si singe encik koo.

lepas tu aku secare tradisionalnye called to the bar dengan penuh simple dan santai.

lepas tu aku jadi loyer yg sungguh simple dan santai gak.. di bawah tunjuk ajar 'boss' (yang buncit).

dan akulah loyer yg paling hepi go lucky kat KL ni!!

O said...

hoi!! bising lah korang sume nih!!

aku lah budak cahmbering yg sungguh tradisional kat dunie ni dibawah tunjuk ajar si singe encik koo.

lepas tu aku secare tradisionalnye called to the bar dengan penuh simple dan santai.

lepas tu aku jadi loyer yg sungguh simple dan santai gak.. di bawah tunjuk ajar 'boss' (yang buncit).

dan akulah loyer yg paling hepi go lucky kat KL ni!!

Template by:
Free Blog Templates