Monday, April 20, 2009

BRUTUM FULMEN

lately ni cam malas gila mau hapdet ke apa.,malas tu satu hal laa..bz pon ye gak.tp sib baik pasni kej kat opis tu ala2 berkurang skit.sbb ade loyer br masuk..n she s 9 yrs experience.good2..at least pasni lega skit pasaii smua coa ngn fed court file leh transfer kat dia..leh laa sy pokus skit kat criminal cases yg terbengkalai cam projek yg kna stop jer

anyway..sy bkn nk ceta psl kemalsan tahap gaban tu..sbb smua org tau sy adalah mls.so buang karan ceta pasal tu.

just something to ponder..have u guys heard about brutum fulmen?as a law practitioner, i only came across the maxim this morning when i read one article by NH Chan J, a retired judge from court of appeals..brutum fulmen ni bukannyer nama bf br saya yer..it s a legal principle inspired frm the latin maxim..jgn ada plak letak anak nama brutum fulmen (tp klu nk letak pon ok gak..mana tau leh ganti augustine paul ke..uhuhuh)

to read from its plain text, brutum fulmen means an empty noise. but law dictionary defines it as a judgment void on its face. when a judgment is void, it has no legal effect at all.

under wat situation brutum fulmen may occur? before i dive into more complicated issue, let me share a simple analogy where brutum fulmen may have taken place.

amek contoh kat uia or uitm.let say under tht university's regulation and order, it says any wrong committed by the students involving traffic offence shall be tried by the university's disciplinary board and no action shall be taken in court unless when it involves bodily injury.

so kata laa satu petang yg damai dan nyaman...angin bertiop sepoi2 bahasa hindustan.korang tdo dgn khusyu' nyer smp tak sedar ada tutorial ngn hamid J petang tu..or to make it worse, ngn mdm ramizah ke, sir bahar ke, mdm mahanon ke or mdm nik haizam ke..(hahah sj je aku letak nama2 ni sbb kelas diorg ni kelas maut..tak leh lmbt or ponteng). bukak je mata yg bselepet ngn taik mata tu, korg tgk jam dh kul 3 tepat.pd hal tutorial mmg start kuk 3 dah..konpem laa korg dh lambat.so terjun katil, capai kunci skuter n trus merempit pd kelajuan 150km/hr. laju tahap gaban dh nih n mat rempit pon kalah.



tgh2 sedap press minyak tuh, tetiba ada laa plak abg polis trafic nmpk.kebetulan abg polis tu br pas blk dating ngn akak jaga cafe kat kolej safiyah tu.so terjadi laa adegan kejar mengejar antara polis trafic tu ngn korg.nk tanak terpksa laa stop kan.


bila da stop tu, pa laagi..maka berlaku laa pulak satu perbualan atau sesi interogasi yg remeh, mengaibkan lagi memprejudiskan proses keadilan


polis : laju nampak
saya : dh lmbt dh ni ..ada exam kul 3.skang ni pon dh 3.05 (tipu
laa skit..nak idop.padahal tutorial je)
polis : lesen ngn ic ada?
saya : jap ek bang (sambil seluk2 beg gucci fake tu...zaman tu
mana ada duit nk bli yg ori beb)..haaa adapun.
polis : lmbt tak lambat..exam ke..sy peduli hape
saya : tlg laa bang (sambil kutuk dlm hati,, ewah polis ni, tau aa
jeles dulu nk masuk uia/uitm tak dpt.sapa suh isi borang
pakai pen merah)
polis : nah hamek saman ni (sambil hulur tiket saman)


so the summon reads; anda dikehendaki hadir di mahjkamah majistret selayan pada 12.1.2008 jam 9 pagi.


makanya, tanggal 12.1.2008 korang pon terpacak laa dpn court seawal jam 8 pagi dgn harapan dtg awl leh laa mintak saman kurang (bleh laa palk ko bgn awal kan time ni)


bila kes korang dipanggil..so biasanya dialog2 skema dan ala2 skrip lapuk ni pon terjadilah...


majistret: paham pertuduhan?
saya : paham tuan
majistret: ngaku salah?
saya : ngaku tuan (eh eh..encem lak tuan majistret nih..agak2
dh kawen ke blom?)
majistret: utk kesalahan ni awak bleh didenda smp 300 ringgit.masih
nk ngaku lagi?
saya : masih ngaku salah tuan (ngaku slh leh setel kes
cepat..pehtu mana tau aku leh ajak tuan majistret ni g
ngedet kaa)
majistret: baiklah.sy terima pengakuan kamu.dan sabit salah atas
atas kesalahan tersebut. sblm tu ada apa kamu nk buat
rayuan?

sambil garu garu kepala..

saya : sy nk mintak kurang denda tuan.sy ni tak kje pun.student
lagi.duat yuran pon pinjam ptptn tuan.

(time nih blm buat chambering lagi..dock brief tu pon
tatau menatang apa..so rayuan time tu ala2 okt sengal
je..haha)


*berbekalkan rayuan yg budus2 dan ala2 laymen je tuh..so korg pon dikehendaki bayor denda sbnyk 130 hengget.time tu rm130 tu kira bnyk laaa tau.leh g mkn ciken wing kat NZ smp 13 set..ye ahh satu set 10 hengget kan,,,(dalam hati smbl menyumpah laa kan kna smp rm130..pd hal klu byr saman kat pakguard uia/uitm tu dlm 50 hengget je)

the issue here, whether magistrate court was the correct forum to try this offence where the university's standing order n regulation has made it clear tht the power of court shall be ousted in cases of trafic offences committed in the university compound?and whether the decision given by the magistret shall be null and void?


adakah berlakunya ultra vires disini?adakah keputusan yg dibuat oleh majistret itu harus terbatal atas sebab bertentangan dgn undang2 atau harus terbatal kerana ia terletak diluar bidangkuasa?


ini adalah analogy mudah yg berlaku dlm kehidupan harian. skang ni sy nk direct ur attention to a situation wc is more complicated and this kind of situation, u ll not find it in ur mundane life.ia hanya terjadi 1001 tahun sekali sahaja sperti lintasan komet haley yg hanya kelihatan 75 tahun sekali sahaja.

may i humbly refer to article 72 of the federal contitution wc reads:

1) The validity of any proceedings in the Legislative Assembly of any State shall not be questioned in any court.
(2) No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything said or any vote given by him when taking part in proceedings of the Legislative Assembly of any State or of any committee thereof.
(3) No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything published by or under the authority of the Legislative Assembly of any State.


speaker dewan perak, V sivakumar telah menggantung 7 org ahli dewan rakyat dr menghadiri persidangan selama beberapa bulan..(lupa daa rasa nye 10 bulan kot)

dissatisfied with the suspension, these 7 aliens(hahah slamba je pgl depa ni alien) have resorted the matted to the court. and our federal court consist 5 panel of judges ruled that,

SIVAKUMAR DOES NOT HAVE RIGHT TO SUSPEND SEVEN.

titik.noktah

this decision has somehow left big question mark to many..be it legal practitioner, academician, public and even former judge of COurt of Appeals, NH Chan J.

most are saying that fed court has overlooked the supreme law of the country ie our federal constitution (read artic;e 72) when they reach upon this decision.

but one has to distinguish whether the fed court has overlooked article 72 or disregard?

be that as it may, the tribe has spoken.

cumanya...apakah besar kemungkinan, suatu hari nnt jikalau sekiranya tan sri pandikar amin mulia mengeluarkan arahan menggantung anwar ibrahim ataupun karpal singh dr menghadiri sidang dewan selama 2 bulan, apakah mahkamah apex akan tetap mengatakan bahawa tan sri pandikar amin tidak ada kuasa untuk menggantung kehadiran karpal sing dan dsai?



renung2 kan dan selamat beramal!!!

2 tukang karut:

Amicus Curiae said...

dah terang lagi bersuluh.


kau tak rasa, bila kau tengok lady of justice, she's blindfolded, tu mcm nak kata "justice is blind", pastu sebelah kaki pijak serpent,sebelah tangan peluk kitab,sebelah tangan pegang dacing.

point nya disini (abaikan apa2 relatif dacing tu, semuanya as a matter of translation), apa hal lady of justice tu, terbuka pekung kat dada dia?

hmmm?

~salwaredzuan~ said...

af,
klu dh blinfolded, ko suluh ngn lampu stadium pon tak nampak hape..hahaa..lg satu aku rasa lady of justice mmg ske nk terbuka pekung kat dada..ala2 cekci jer kan..haha..nama pon goddes of law n ustice..wow..

agak2 klu statue tu depa ltak kat court, amacam? berpeloh judges n loyer lelaki dok dlm court tuh..lalalala

Template by:
Free Blog Templates