Sunday, November 1, 2009

THE DAY I WAS CALLED TO THE BAR


1 November 2007
10.28 am
Mahkamah Tinggi (RKK1)
Kompleks Mahkamah Jalan Duta

"Cik Raidah Salwa Binti Mat Redzuan, dengan segala kuasa yang ada pada saya, saya dengan ini perintahkan agar kamu diterima masuk dan didaftaraikan sebagai peguambela & peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya"

I can forget my birthday but not my call to Bar date!

1st November 2007. the day when Yang Arif Puan Lau Bee Lan proudly announced my enrollment as an Advocate and Solicitor of the High COurt of Malaya.

i cant describe the overjoyed feeling on that day but let the pictures speak for it.


sebelum dijubahkan..rase nervous macam nak menikah..hihihihihmama ngn abah yang nervous jugak!!!mama siap tny, "kalau mama nangis nanti macam mana?" and i answered, "kalau mama nangis, mcm mana mama nak tgk org kena robe dgn jelas..mata mama sure tak nampak sbb nangis" hihihih
selepas dijubahkan, with mama and abah...tp kenapa abah salam tangan aku mcm salam korporat aje?kompius kejapppp

yang ini adalah GURU aku.. mr selvam shanmugam.. bnyk aku belajar dr beliau..and dia sangat cool okehhhh!!! u really rock sir!!
yang ni plak, kak fatimah, GURU and mr saha..kak fatimah ni admin assistant kat firm lama aku dan she is so funny..hihih ..mr saha pulak, adalah mover aku pada hari yang berbahagia tersebut..
kawan2 yang sekali di jubahkan masa hari tu..ini sebahagian saja..yg lain tgh melantak berebut makanan..hahhahahpuan liza (kiri) dan puan rini (kanan)..both are my jimbengs since our matric days..smp laa ke ber 'dock brief' bersama2..and now both of the have joined judiciary..aku aje yg suka melawan perintah..hihihih
masa nak blk, terserempak pulak dgn min, yah and kinah.diorang baru nak file kan borang long call depa..dan kami sempat menjoyah didepan mahkamah
aku yang poyo nak bergamba dekat signage parking ni sbb masa tgh chambering aku tak leh parking kat sini sbb aku blm jadi peguam lagi (tapi aku parking je..hahahah)
sangat ceria kan? menandakan aku yang sangat gumbire dan sampai kembang2 idung aku...and i really missed this place..semoga satu hari nanti aku akan kembali..insyaallahhhh

14 tukang karut:

rara n jaja said...

waahhhh gler bangga laa...
tahniah...hohoho

~salwaredzuan~ said...

rara n jaja,

thanks sis..tp every profesion pun ada kebanggaan sendiri..hihih anyway rara n jaja sounds reli cute..at first i thought it was my fren frm iium..we call him jaja..hehehe

sI tEDI said...

tAHNIAH,,, nampak comel berjubah :)

puanrazma said...

tahniah yerr!!!
turut bangga gak for wawa

~salwaredzuan~ said...

si tedi,
thanks yaa..bila berjubah adalah comel..kalau tak berjubah, comot eh? :p

puan rzma,
ke nak panggil doktor razma?hihih tenkiu sis..ni kire mcm ulangtahun kedua sy laa ni sis

Kak Ungku Betty said...

Tahniah Salwa....tanggungjawab yang amat besar sedia menunggu. All the best in your coming endeavour...the real world is out there, be part of it with confidence and smart always...ok?

~salwaredzuan~ said...

kak ungku bettey,

long call saya 2 tahun yg lepas..cuma nk memperingati peristiwa bersejarah dalam hidup..t/jawab mmg sgt besar..antara keadilan, kebenaran dan kepercayaan..tapi itu pilihan sy kan?

JMR said...

TAHNIAH..

sgt suke tgk kamo ngn jubah ito..!!

~salwaredzuan~ said...

jmr,
tenkius2...kalau kamo soka sama jubah ito, kamo pun boleh beli satu..melaram keliling rumah?

waris alam said...

Tahniah...all the best

fikaryna79 said...

salwa..congrats n all d best ya!hmm..nanti jadi peguam yg berhemah ok..hehe..

zuwaini rawk said...

maseh segar dalam ingatan ko yer dek!!!

udalia said...

hahahha..nape sume x tau ek ko dh quit prektis pn..
okla ni congrats utk 2 thun lps..
mon bile nk prektis blk..
bole sesame lwn TUAN ADAM..
hehe

~salwaredzuan~ said...

fikaryna,
tenkiu2..sebenanye i dh ceased practice..skang ni i jd in house lawyer je

kakzu,
haruslahh segar dlm ingatan...bkn senang nk dpt tu...hihih kena jadi kuli 9 bln br leh dpt

ud,
nnt i practice blk laa..tgh menimba ilmu construction law ni..tp tak buat criminal dh kot

Template by:
Free Blog Templates