Tuesday, August 4, 2009

ORANG DEWASA

jadi orang dewasa mmg seronok, tp kdg2 aku penat..aku adalah paling tak suka menjadi orang dewasa apabila sampai ke perkara ni..


yes!!bayar bil...aku paling benci nak bayar bil..segala mcm benda nk kna byr.duit keta, bil talipon, berukband broadband, kredit kad, cukai tanah, cukai pintu, bila astro, bil letrik, nasib baik bil air free.. insurans lagik.. duit oinjaman blajo..aiyakkkk.. last duit gaji yg dh mmg ciput tu tgl dua tiga sen ajer..... kanak-kanak ribena yg membaca blog aku ini, sila ambil perhatian yerrr..menjadi org dewasa hanya seronok bila part2 tertentu shj..part membayar bil, aku rela jadi baby okeh!!!

ini lah kerja aku seharian mc dirumah.. to sort out my bills..nasib laa smua ade online..bleh aku byr online sajorrrr..tk yah aky berkejaran ke bank sana sinun.. sekian terima kasih..

yang tak ikhlas,
org dewasa yang tak soka byr bil

8 tukang karut:

puanrazma said...

wah...srupa bil akak ajo..idup berhutang xsah kn
bla dh settle sume bil..purse dh kempis..huhuhu

[z@ck] said...

huwa!!
takut nya nak jadi org dewasa..
hihihi..
padahal da jd da pun..
=P

zuwaini rawk said...

yer la org nak bayar bil siap tnjuk kotrol astro nye hp nyer lagi 1 ape yer kaler oren 2??? DP???

kerol said...

btul2..kt cni pun ada 4bil yg blum byr..datang serentak lg tue..huhuhu

~salwaredzuan~ said...

puanrazma,
cm no nak buek..blaja dulu pon utang dgn gomen..bil2 yg lain pula adalah tanggungjawab...klu tak byr bil, alamt dok dlm gua lah

zack,
tak semua org dewasa kena byr bil..hny org dewasa yg mpunyai t/jawab dan obligasi ajo yg tpaksa byr bil.my sis in law dh terlebih ewasa tp takde kna byr bil sbb dia housewife...adusss

kakzu,
tu nama dia byr bil smbl berhibur...sesak otak tgk bil...sambil2 tgk astro lah

kerol,
selamat mbayar bil..selagi tak byr, selagi tu hati tak aman tau..tp lawak laa awak komen secara pukal..hahahha

Kak Ungku Betty said...

Salwa,Aunty nak ajar satu secret mcmana nak ada extra pocket money yang you kadang-kadang tu lupa you ada menyimpan. Until now aunty amalkan. Dulu aunty pon mcm salwa, pening kepala bil tiba byr bil. Caranya...dpt aje gaji you pejam mata ambil dlm RM50 the least and simpan kat tempat yang you susah nak keluarkan. Last time masa aunty keje kat Plaza Rj chulan ada BBMB. So aunty akan transfer some money from my bank acc (maybank)yang masuk salary terus ke acc lagi satu. Acc ni you mesti ada untuk contigency shj, spt bayar rd tax & insurance kete dll, gunakan bila urgent shj. Cuba lakukan. Kalau simpan tempat lain takut x menjadi. Taulah org pompuan ni lebih2 lagi pantang ada sale. You have to disiplin yourself dear. and carefull wth ur credit cards. always remember buy the things u need not you want. ok?

Kak Ungku Betty said...

Lagi satu..cuba bayar bil letrik atau air secara online....kita boleh bayar sikit-sikit...janji bayar! Bagus loan belajar kamu bayar...sikap yang bertanggungjawab. Aunty dulu x payah bayar sbb habis aje belajar cepat-cepat tukar status dan merayu jadi biasiswa. Tak sangka diterima..result bukanlah best sangatpun...biasa aje. Mungkin dah rezeki Aunty.

~salwaredzuan~ said...

kak ungku,
mmg kena wat cam tu everyominth.. dpt gaji jerr tolak bil sana sinun.utk mak abah sikit2..pastu tranfer skit g kat account bank lain..account tu plak sy saja takmo buat card..pakai buku,..nak kuarkan duit pakai buku mmg mls ler kan..hihih so slamat laa duit itu terkepuk disitu..

pasal loan belaja tu..i alredi spoke to yayasan selangor..tapi diorg ckp awl lagi nak bg exemption..maybe lps sy byr half diorg boleh consider kot...adoiiii nak sambung master ni sapa pulok mau sponsor..uwaaaa

Template by:
Free Blog Templates