Saturday, September 26, 2009

MENULIS DENGAN BAHASA SEMPURNA

if u read my old entries, u ll find none of them being written in a well structured language. be it malay or english.. mmg haram berterabur saja like what i am doing now. since bila aku jadi macam ni pun aku tak tau.. seingat aku, time kat skolah dulu, i composed good essays.. english, malay and arabic. especially paper arabic..i got good comments from ustaz bahasa arab tinggi aku..dia cakap aku tulis karangan bahasa arab macam ayat buku teks. mula2 tu ustaz tu siap suspect aku copy contoh essay mana2 la before masuk exam...tapi mcm mustahil je laa kan aku nk hafal karangan bahasa arab 5 pages?

siap aku sumpah cakap yg ayat2 akarangan tu mmg all came from me..aku yang composed the essay mase exam, mase tgh jawab exam..hadoiii.. aku tau aku budak jahat time skolah..ape aje laa aku tak buat kan? lompat pagar, pecah masuk bilik warden, kantoi tuttttttt...(wakakaka yg rahsie lohh) dan mcm2 lagi laa.. maybe sbb tu ustaz tu rase mustahil je when i managed to compose an essay in arabic dgn ayat bunga2 mcm buku teks..i am not bragging about my past .but im more concerned psl skarang ni.. as though i had lost all the writing skills..tak sure since when it started to fade away..tapi bila aku sedar pasal ni, mcm dah terlambat aje.

psl english and malay plak, time spm and pmr dulu kan ade soalan objektif and essay.. bila paper objektif tu, sokmo aku dpt rendah gila.. paper yg essay yg aku hentam cover blk markah yg rendah dlm paper objektif tu.

tapi kemanakah hilangnya kekreatifan aku dlm bidang penulisan ni?atau mungkinkah pengaruh sms yg membuatkan aku kurang ayat berbunga2 ni? ye lahh kan, time skolah dulu, nk berchenta pakai surat mehhh.. aku kan skolah agama so kami adelah dilarang berdating(ape motif plak tetiba AGAMA tu aku kasi kecik font?hahaha sbb skang tanduk bnyk tumbuh mehh)... sapa dating, klu kantoi tak pasal2 bleh disandingkan time assembly okeh! so to play safe, kenala guna surat chenta.. ayat konpem ahhh power renjers kan dlm surat tu.hahahah.. may be dats one of the factors yg menyumbang kearah kegagalan aku menulis dgn bahasa sempurna. as compared to now, bechenta pakai sms, semua pon nk shortform.

sayang=syg
nanti=t
darling=dalg
i love u= lebiu (tp yg ni aku rase cute plakk..haha)
baby=bb, b, bby
i miss u=mishu (apekah?buruk je bunyik)

tak feeling berchenta pakai shortform camtu...baru nak feeling jiwangs, tiba dah habis baca dh habis baca dah sbb ayat tu semua di pendekkan.

aku bagi contoh ayat dulu dan kini yerr kekawannn

1997:
kalau awak lalu depan kelas saya nanti, awak senyum la dekat saya. baru ada semangat nak fokus cikgu mengajar lepas tengok senyuman awak yang macam matahari tu (okeh tolong muntah sekarang jugak ehh sbb ayat poyo gaban!!!)

2007:
awk lalu pn kls sy t, syum ah sket. br leh fcs. tgk awk sym cun ahh (sms ni baca satu nafas pon dh bleh habis)

so, korang2 yang baca ni, mana satu yang korang rase seronok bila baca? heeheh saja lah aku nk tau gak, aku sorang je ke yg klasik cm neh, or org lain pon klasik gak cm aku..

ok, berbalik pd isu menulis dengan bahasa sempurna ni, ade one thing yg aku perasan gak..zaman aku still practice dulu, i hate it when judges instructed the parties prepare written submission. i prefer oral submission..real battle in court..baru lah aku boleh eksen skit aku punya advocacy skill yg tak seberapa ni.. n to brush up my advocacy skill too..

aku ingt lagi, everytime i prepare written submission, aku akan tensi skit sbb aku tak mampu nak formulate ayat yang convincing.. ayat written submission aku mendatar...takdak punch langsung as compared to ayat yg aku pakai masa aku submit orally..aku pun pelik, in front of the judges, the sentences pop out naturally.. and lebih meyakinkan. the same goes to witness statement vs. examination of witness in an open court. perhaps, the atmosphere is different. kat court ade vibe skit...hahahahah

tapi aku adalah risau yang amat bangattt...aku udah ngakkkl bisa menulis essay dalam bahasa yang sempurna..may be i shud try to blog in bahasa baku with complete nahu and saraf, perhaps that could exercise the lujnah al- lughoh kat otak aku nih.. (see...lengkap 3 bahasa dalam satu ayat..caca merba gila wehhhh) atau mungggggkin, aku kena menulis surat chenta balik? hahahahah...yang ni mmg konpem aku tak buat dah wehhh..

jadi, mulai dari enrty yg akan datang, aku akang cuba menulis dgn bahasa sempurna. sekian, renung2kan dan selamat beramal..(tak relevan..hehehe)


8 tukang karut:

Nini said...

hahaha...ape kate ko berlatih mmbetulkan bhase perckpan ko skali? tiada lagi penggunaan bhse yg "best2" yg slalu kite pakai...baru ah btul2...mampukah?? =p

kerol said...

bgus2!!next entry sy akan komen & nilai tahap kesempurnaan bahasa awk..ekeke

~salwaredzuan~ said...

nin,
kalau aku kna bercakap bahasa sempurna, nnt u will not find me entertaining anymore...i wont ask question and at the same time provide the answer in a single sentence...nnt aku akan jadi robot yg tidak lively lagikk..nooooooooooo!!!!

kerol,
bagi laa ur marking scheme dulu.. as 75-100 = A, 70-74=B+.. or awak ade scale yg berbeza?

FaTiNe said...

ha3. Klaka2...tp ada betol nyer gak. Insap gak bile baca coz my language pon dah nak start berterabur neyh. Maybe, i should also consider writing correctly sebelum terlambat. :p

kerol said...

aceceh, mcm exam plak awk bt bnde ni ek..hehe.nway,ikut scale awk tue ngam ler;)

~salwaredzuan~ said...

fatine,
hi sis..welkam2..marilah kita bersama2 menaikkan mutu penulisan kita demi masa depan anak bangsa..bahasa jiwa bangsa.selamat hari raya! hehehe

kerol,
A or B doesnt matter..what is more important to me is the passing mark,hahah..masa kat uni dulu, what matter not is the passing mark..lalallala..oppss adik2 yg masih belaja, jgn ikut ajaran songsang kakak ini yaaaa

puanrazma said...

kira2 mcm best plak bahasa zmn2 batu dlu2 tu
bhasa skrg ni..kekadang nak baca pn xpaham

~salwaredzuan~ said...

puanrazma,
kalau bahasa zaman batu, sy kena pakai tulisan hiroglif pulak ne,,heheheh..tapi bahasa klasik mmg best kan?

Template by:
Free Blog Templates