Friday, July 3, 2009

DAY 4: SHORT CALL

2.3.2007

ini adalah tarikh short call aku. my mover for the short call is mr alphone manickam.. ini mover bidan terjun jerr..hahaha..aku pinjam azzaini aka nenet punya loyer. short call aku didengar dihadapan mendiang YA Datuk KP Gengadharan Nair @ RKK1 ... beliau meninggal dalam tahun yang sama jugak..tapi aku tak ingt bila... if im not mistaken, my batch was the last short call moved in his court.. lepas tu dia dh jatuh sakit and semua short call didengar di hadapan YA Wan Afrah@RKK@.. court YA Wan Afrah terus jadi congested and some of my frens' short calls were delayed sbb kena ikot turn.

i still could remember, that day we lined up in front of the court waiting for our petition number to be called. makanya beraturlah kesemua pelatih dalam kamar mcm anak itik yg sedang menunggu giliran untuk dipanggang.my short call was heard together with my 2 other frens from uia, syakiroh and azzaini...lupa plak, sepanjang chambering, kami ade 2 calls ie short call and long call

short call ni adalah satu permohonan dari pihak master kepada court to give locus to the chambee to represent the master in court for certein proceedings.. selepas short call, chambee tersebut boleh lah hadir ke mahkamah on behalf of the master or the firm to mention for the case , consent judgment, judgment in default and also bail application. normally, short call ni masa bulan ketiga or kedua chambering tu. as for the long call plak, it is actually the day where a chambee who has completed his/her 9 months chambering to be admitted to the BAR and enrolled as peguambela dan peguamcara mahkamah tinggi malaya.

x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x

2.7.2009

aku jumpa dgn ex student aku kat court td..kebetulan dia DPP court tu.. dlm hati, aku rase bangge tgk dia.. tiba2 aku feeling ala2 cikgu sekolah kampung yang syahdu tgk anak murid dia yg asal dr kampung ulu and now dh jadi somebody.. hehehe berangan je keje aku arini..

pagi tadi as i have mentioned earlier, i had a criminal trial.. and tht would be my last criminal trial.. ade laa td aku feeling2 syahdu and emo gak.. untuk yang terakhir kalinya aku telah cross exam saksi. rase macam tak bersedia je masa nk tanyakan soalan terakhir kat saksi.. sebab dlm kepala aku ligat memikir, ntah bila lagi aku nk dapat peluang beraksi mcm ni dalam court? but then i realized , everythin in life has a new beginning it all must come to an end, and so did the cross examination session. sedar tak sedar, aku dh katakan kepada hakim, " i have no further questions mylord"...

mungkin org lain rase benda ni kecik je, aku yg emo terlebih.. nk buat drama air mata bagai.. tapi cuba bayangkan ape perasaan seorang penyanyi yg kehilangan suara untuk selama2nya? ataupun seorang pelukis yg tiba2 menjadi buta? ataupun bayangkan a surgeon who had just performed his last surgery as he is retiring from the practice? macam tu jugak lah perasaan aku masa trial pagi tadi...

i know i can always jump back into practice if i found out that corporate world is not for me.. tapi wat if i wont ever come back to practice? aishh tiba2 rase mcm hati kena cucuk dengan gunting..hahahaaah over laa kau ni kan minah oiiii


2 tukang karut:

kerol said...

aik, nk btukar bidang ke?curious plak..

~salwaredzuan~ said...

tak aa tukar bidang..just nk venture into new area of law je..lps ni, no more courts, no mere submissions..only meeting2 and meetings and meetings..sighhh

Template by:
Free Blog Templates