Friday, July 31, 2009

KERJA BARU

lupa plak dh 4 hari aku kat opis baru ni and i still havent blogged about it..ampun yaa kamu2, sy ini adalah lebah yg sedang sibuk bekerja.hihihi.. so far semua ok laa..staff ok.bos pon ok.. dept aku tak ramai staf, setakat ni ade 3 je.bos, aku, dan sorg staff. ketiga2 adelah perempuan..dan ketiga2 adelah gorgeous sporting je. bos aku cun org nyer, sopan je. klu ckp pon halus je sore dia, nk compare ngn sore aku yg tegas neh..eheheh. masih lagi single.. so anda2 diluar sana masih ade harapan yer.. staff aku plak, cun jugak. ala2 comel aje orgnyer. dan kadang2 adelah sengal sedikit..tp hati nye baik.! juga masih blm berkahwin.. dan sy, sperti mana yg anda2 sudah sedia kenal, adalah seorang yang poyo!hahahah.. makanya, legal dept adelah dept ter 'hot' di opis aku memandangkan ketiga2 kami adelah the hottest..wakakak mati laa aku wat statement masuk bakul angkat sendiri cm neh..

dept lain aku still blm beramah tamah lagik memandangkan legal dept ni tmpt nye agak exclusive sket sbb di seblah bilik ceo dan agak secluded sket frm other dept.. first ay aku kijer, bos udah blanja minom ptg..ala2 mewelkamkan aku kat situ laa.. lebih2 lagi kerja dia mungkin ringan skit sbb aku leh tlg dia.. before ni dia tak pernah ade legal exec, so smua dia wat sendiri. dan aku adelah sgt kagum dgn dia..

masa first day aku kijer, aku rase nk nangis palk..haha (yelah, sile gelak okeh). sbb aku rase mcm org bodoh yg tak tau apa2.. tak tau nk mula dari mana. terasa mcm baru nk buat chambering aje.. cuma bezanya kali ni, aku berchambering di corporate firm.. aku br tgk2 agreement, memandangkan itulah yg bakal aku hadap utk satu jangka masa yg panjang.. dan tak lupa juga untuk bersukuk..hihihi

kalau diberi pilihan antara membaca agreement dgn membaca case law, aku rela pilih untuk baca case law setebal 80 mukasurat dari membaca agreement yg hanya setebal 15 mukasurat.. cos to read judgment in a case is like reading a story book.. contohnya, dlm kes bunuh.. mangsa dan tertuduh bergaduh sbb rebut gf. mcm mana gf ni boleh knal mangsa, mcm mana tertuduh boleh terlibat... real stroy of a real ppl! agreement plak bersifat jumud! tak de drama2..takde up and down..hanya satu garisan lurusssssss sahaja... mmg mengantuk! seumpama memandu di lebuhraya yg lurus an di jalan kampung yang berliku2- sudah tentunya org akan lebih mudah rase ngantuk memandu dilebuhraya yg lurus kan?

tapi aku tak boleh nk komplen psl ni.. sbb aku sebenarnya dh pon buat pilihan. masa aku sign letter offer bulan lepas, aku dh bertekad utk pilih agreement dari memilih case law.. so aku kena bertanggungjawab atas pilihan aku.tapi komplen skit2 tu kire halal ler ekk?lalalaaalala

tapi aku adelah suka kijer sini sbb takde restriction on time. taklaa cm opis lama aku, dtg lmbt 10 minit, p potong gaji sejam..gila ke apa?tapi aku tak berani laa nk masok lambat, almaklumlaa masih hijau lagi kat sini. walopon pg tadi aku terlajak skit ..kuikuikui.eh tapi aku blk pon lewat tau!. minggu ni mmg aku tdo lmbt ajerr. sbb nye aku bwk blk kijer! ini pon aku br lepas abis wat kijer n terasa nk hapdet japs..kat opis h tak leh nk update blog a sbb mmg takde masa. facebook pon aku bukak je, tp tk merewang pon kat dlm tu, just reply skit2 org komen je..ym lagi laa.. klu dh ptg2 tu br laa ade masa skit..so kakzu, kak airin, eva, jaja, uare, sidik dan kwn2 yg lain, im sowi ya klu aku tk reply msg kat ym, or reply lambat... im choooo bz mehhh

lagi satu, aku ske gak sbb bos aku kata aku kna ikot dia p meeting.. yahuuuu leh jalan2!!! doakan aku yer kamu2 semua..im still adjusting to the new environment and learning lots of new things.. moga2 aku bertabah dgn segala cobaan dan menghadapi hari2 dgn ceria! skarang sy mahu titon..selamat mlm..assalamualaikum

10 tukang karut:

cokolat said...

yer.. saya doakan anda selamat hendaknya di sana. bunyik mcm best je kat sana, kan?
tapi kat sana bleh dapat TORTILLA YANG MEVELES x?????

wahahahaha...

Mrs. MaRiNe said...

no worries beb...aku pon dolu2 camtu gak...skali ngadap agreement jek cam nak sendal mata ni...

dolu aku vet agreement spa jek...skang give me anything..agreement ape2 tah mengarut...last2 leh jek wat...environment mmg laen...undeniable...ko keje company mane ni?

farhati said...

rasa macam kita akan byk kali berjumpa professionally je emon! =D

Kak Ungku Betty said...

Salam, Salwa all the best with ur new job. Muda2 ni selagi belum kahwin kerja kuatlah. Do what ever you think the best to climb up your corporate ladder..ok? Judge your success by what you had to give up in order to get it. Auntie ni corporate lady pencen...

~salwaredzuan~ said...

kak cok,
sinitakdo tortilla yg sodap.. tp hari2 ade je makaan org sponsor..ekekeke..tp tortilla ttp dihati

marina,
aku kijer kat kompeni air.. nama dirahsiakan ala2 ejen fbi..nnt aku text ko laa beb

ati,
klu jumpa aku time meetg, ko jgn gelak lak tgk aku ni jd poyo dan pemalu tetiba..hahaah..ko join tak nnt corporate bowling? aku tgk nama budak agc aritu, ko takde join pon.

kak ungku,
thanks for the advice..nnt kalau sy tak tau , boleh laa sy refer kat auntie ya..kna bnyk blaja dr org2 bpengalaman ni..

farhati said...

emon, aku pi umrah insyaAllah time tuh. 15th kan? plus aku bowling tak pandai main!

~salwaredzuan~ said...

ati,
aku nampk nama khalilul ridha ajer sorg..yg alin aku tk knal..weh meeting kat kelantan nnt ko g tak?

farhati said...

kitorang mtg kat states tak pegi.. state legal advisors settle sendiri..

Kak Ungku Betty said...

Kalau sudi bertanya, auntie sudi menjawab. Dalam my blog dan post seterusnya auntie ada ceritakan pengalaman pasal jodoh dll dalam dunia wanita korporat, bacalah, ok?

~salwaredzuan~ said...

kak ungku,
auntie.. i dh baca..alamak...adekah nasib kita bakal serupa? tp bab jalan2 smbl kerja tu..i like!!!hihiih

Template by:
Free Blog Templates