Sunday, July 12, 2009

DAY 6: SAYA PILIH DOCK BRIEF

setiap chambee adalah diwajibkan utk memilih satu tugasan untuk legal aid.. antara option yg ada ialah, lawatan ke penjara, klinik AWAM, dock brief ..dll.. saya perlu habiskan 14 hari untuk tugasan legal aid ni.. so seminggu sekali laa kami akan bertugas.makanya, kami akan berjumpa satu hari seminggu, selama 14 minggu.. i pick dock brief..heheh dikalangan PDK smua, dock brief mmg tugasan yg plg hot sekali..mcm pisang goreng panas..smua org pon berebut nak kan tugasan dock brief ini,.. then i was assigned under dock brief..yeay.. patutnya aku kena duty hari khamis, tapi kwn aku yg duty on tuesday mintak tukar suka sama sbb dia takleh dtg ari selasa..aku setuju jer..

jadilah aku warga dock brief yg bertugas di hari selasa.. owh yaa..rakan2 seperjuangan aku yg sama2 btugas on tuesday adalah oren, siddiq, marina, farah, loh, arthur, chew, amy, kak asmah..heheh ni yg aku bleh ingat setakat ni.. kitorg tak ramai..dlm 7-8 org jer.. so kat sini laa kita nk beramah mesra dgn bdk2 law from other universities... yg plg ngam and sekepala dgn aku adalah marina and farah.. baru je kenal masa dock brief sbb diorg ni budak law uitm.. tp bab mengarut tu mmg kami laju jer mencapai seperfahaman... farah ni sgt tinggi dan cun.. sampai polis mahkamah kata dia ni salah profesion.. diorg ckp farah ptt jd model.. tensi je minah ni dgn polis2 tu.. kami mmg nakal time tu..smp kak siti (person in charge from KL bar) pon pening pala dgn we all..tp at last, dia pon join kitorg mengulatsss... hahah i miss u soo much kak siti..

dock brief ni term yg agak alien for a layman and also those who reads law but opt not to pursue with pupillage.. kekdah dock brief ni mudah jerr.. kami pdk yg bertugas akan membantu OKT2 dalam reman yg memilih untuk mengaku bersalah.. kemudian majistret akan tetapkan satu tarikh utk jatuh hukum..sebelum hukuman diberikan, OKT akan diminta untuk membuat rayuan bg meringankan hukuman.. so tugasan kami PDK ini adalah untuk mewakili OKT2 tersebut dan membuat rayuan bg pihak mereka...

among the mitigating factors are inter alia; first offence, youthful offender, health factor, bread winner of the family, bad influence, etc..

so sebelum prosiding bermula, aku kena laa interview OKT2 ni dlm lokap kecil tepi bilik bicara tu..bau depa i toksah ceta laa..mmg smp skang aku still ingt lagik..sbb most of them dh kena reman for few weeks/months and mmg tak mandi laa kann..

masa intvw OKT ni, kena berhati2, cos some of them are habitual offender, jgn sampai kena tipu dgn diorg nih.. farah pernah terkena sekali dgn sorg OKT. masa diinterview, dia cakap ni first offence dia. so bila mitigate, rekod2 lampau dia dibacakan, almost 17 previous records..hawau punya OKT..dh org nk tolong, dia menipu pulak..

pengalaman aku mitigate yg plg tak boleh lupa was an indonesian maid.. she was caught for stealing her majikan's bracelet.. (adoi ape ayat aku niehhhh..ampunkan yer sbb smbl type smbl tgk mentor final).. masa tu polis pon pening sbb dia taknak ckp ape2..nangis ajer keje dia dok dlm lokap kecik tu.. patut nye ni klien farah..tp farah dh tak tau k wat cm ner..so farah mintak aku tlg setelkan..

aku pon p laa dekat2 dgn budak ni..tny dia dh mkn ke..asal dr indon bhg mana..at first she was a bit reluctant to answer my questions..then aku nmpak tgn dia bekas calar2.. i asked her how she get all those scars.. pastu br laa dia ceta majikan dia selalu pukul dia.. pastu dia tunjuk calar kat bhg perut n belakang.. dia ckp mmg betul dia curi bracelet tu, tapi sbb dia nk jual n hantar duit kat mak dia..mak dia sakit. since dr mula kje, majikan dia tak pernah byr gaji bulanan. dia dh kje situ hampir 2 tahun..bayangkan laa.. then she showed me a letter from her sister.. i read the letter and i almost cried.. mak dia dh 2 bulan tak bgn dr katil..nk beli ubat tapi takde duit..sebab tu laa dia curi bracelet tu.. yg lebih memeranjatkan aku lagik, budak pompuan ni sebenanyer baru umur 16 tahun.. dia dibawa masuk ke malaysia melalui agent yg menipu n gave her a fake id.. then the girl told me that all she wanted to do was to go home and to be with her mother.. yelah, budak umur 16 tahun...

so she's still a minor! mana boleh dibicarakan di mahkamah biasa!.. she shud be tried at child court instead! tiba2 aku adalah rasa marah yang amat bangat dengan sikap manusia yg tamak..marah pada ejennye, marah pada majikannya..semoga Allah membalas perbuatan kamu semua.. i managed to persuade the court during the mitigation.. she was released instantly and deported to her country.. syukur alhamdulillah.. and we did it for pro bono.. so siapa kata lawyer ni hanya tahu cekik darah klien sahaja?hehehehe tiba2 aku emo nehhh

ni ade cikit2 ambo time aku dock brief.. masa tu hp tak canggih lagi..almaklumlaaa.. time chambering aku hanya dibayar elaun sbnyk rm 500 shj for the first 3 months.. gila sikit..jd maid indon pon leh dpt mkn and tmpt tido free tauu.. dugaan sungguh...

me and marina at her long calme and farah on her call day!!
aku ngn arthur (group leader for tuesday)kak siti, loh, marina and siddiqarthur and oren aka najib


13 tukang karut:

Tijah said...

dear adik penasihat...

tanak buat tugasan dirumah saya? pilih saja...potong bawang? hiris lada? siang ikan? heheheh...

maklum la...disini kamu ada byk masa. kerana OKT (puan cokolat) adalah kurang berbahaya

runnnn!!!

~salwaredzuan~ said...

sis tijah,
owh adekah sy harus memanggil puan mejisteret tijah? tugasan tu v=bisa diatur..asalkan anak jiran puan mejisteret tijah bujang n encem..harus esok pagi harier size xs sy memecut ke somban

cokolat said...

patutlah aku tergerak nak bukak kotak komen ni..

~salwaredzuan~ said...

sis cokolat,
sy tak bersalahhhhhhhhhhhhhh..ini angkara tijah saorang sahaja

Tijah said...

err...saya berhak utk berdiam diri. apa2 yg saya katakan akan digunakan dimahkamah nanti...


errr...aku belasah jer ni. kata salu tgk CSI kan...

kerol said...

ksian ngn budak tue kan..umo baru 16 thun tp dh lalui pngalamn struk mcm tue..huhu
nway, awk x sedey@nangis@emo ke time die ceritkn prkara sbnr?

~salwaredzuan~ said...

sis tijah,
tu 112 statement mehhh..mana polis bleh pakai lagi kat court..udah amend dah psl benda tu..so u can say anything tht u like, u dislike.. or apa2 sahaja...

kerol,
mmg kesian laa time tu.. tp kena tahan air mata laa..jiwa kena kental..br bleh buat kes2 mcm ni..klu sy nangis sama, camne mahu berhujah utk tht girl dpn majistret? (disamping mahu menjaga mascara dr comot...lalalala)..

Tijah said...

begitukah? owh! saya pasti telah tertonton CSI season lama...

~salwaredzuan~ said...

adoi sis tijah ku, csi itu undang2 obama.. kiter msia pakai undang2 najib saja..hahahah..konpom tak sama

GreenApple said...

beb... mana ko cekau gmbr najib dgn rambut klasik dia tue??

~salwaredzuan~ said...

eva laling, muka oldskool @ klasik najib laa yg membuatkan hati ko tertawan kan?

GreenApple said...

biler masa ntah???

Anonymous said...

I shall afford will disagree

Template by:
Free Blog Templates