Monday, July 20, 2009

MARIA HUBERDINA-hajat tak kesampaian


entry tak ade kaitan dgn law atau politic..sebab aku nak rehatkan otak memikir tentang law n politik ni sehari dua..hehehe

pernah dgr nama ni? MARIA HUBERDINA HERTOGH @ NATRAH

she was born in a dutch family but later was raised by a malay by the name che aminah and professed the religion of islam till she was 13. masa kat matric uia dulu, aku pnah involved dgn mock trial kisah natrah ni..mmg sedih laa cerita dia.. anyway, maria@natrah dh meninggal dunia pada 8.7.2009

dulu2 masa kecik2 aku pernah tengok dokumentari psl natrah ni. tapi tak berapa nak ingt sangat laa.. che was ordered by the court to be sent back to the custody of her dutch family. she was already married to one mansor adabi at that time.. aku rase ramai tahu pasal ni.. tapi ramai tak tau her miserable life after she her ducth family brought her back to netherlands..

lepas blk netherlands tu, dia still tak puas hati and still performed her daily 5 times prayers. still asked for nasi for her meal, berdegil nak cakap bahasa melayu sahaja.. sampai laa mak dia suruh nun dtg umah ajar bahasa diorang. lepas tu dia kena kawen plak ngn pilihan keluarga dia.. tapi perkahwinan dia tak bahagia and husband dia pon tau dia tak bahagia..

so husband dia decided to correspond with mansor adabi sbb maria kept asking about che aminah and her intention to meet with her foster mother. tapi hajat dia tak kesampaian due tu financial constraint. and che aminah pulak meninggal tahun 1976.. akibat tekanan and ketakserasian hidup kat sana, her emotion becme unstabilized.. to the extent, she had planned to murder her own husband and nak lari ke malaysia lepas tu.. but the court there acquitted her as they acknowledged her background and mental condition at that time.

kesian kan.. she was torn between the two world. tiba2 aku rase sedeh pulak..haishh emo btol.. bayangkan laa, she was a caucasian and she was so adamant to keep her muslim faith.. tapi org melayu, org islam sekarang ni sebok2 nak convert agama lain.. semoga perkara ni dijauhkan dari kita semua.. nauzubillah

8 tukang karut:

amicus curiae said...

Dan Tuhan Maha mengetahui.bg aku natrah perempuan suci.


teater natrah akan dilakonkan oleh dania danielle.

aku tak puas hati.

~salwaredzuan~ said...

aku pon tak puas hati..aku baru plan nk g tau nnt tgk teater tu..trus rasa tak berselera dpt tau sapa blakon jd natrah... klu bleh aku je yg nk jadi natrah tu, tapi aku berketurunan jawa yg idongnya ala2 button nose..so tpaksa aku batalkan hasrat aku nk g screen test aritu

[z@ck] said...

nk google pasal dia la..
hihihi

~salwaredzuan~ said...

zack,
sile laa google.. sy punya entry my be too short and not in depth. tapi cerita natrah ni mmg unik. boleh nangis kalau tgk documentary dia

GreenApple said...

lama giler tak dgr citer dia.. sian giler.. :(

~salwaredzuan~ said...

eva,
dia dh meninggal dh pon last week

kerol said...

mmg sedey ni..sy pun baru tau 2weeks ago psl die..tu pun baca newsppr..hehe

~salwaredzuan~ said...

nnt ujung tahun ni ade teater natrah kat istana budaya...jum tgk beramai2..

Template by:
Free Blog Templates