Tuesday, July 7, 2009

DAY 5 : KENA MARAH DGN MAJISTRET


after my short call, i got locus to appear at magistrate court and also judge in chambers.. on the following week, master instructed me to do mention at magistrate court for a criminal case.. the case was supposed to be fixed for trial, but we were still waiting the reply frm AG for our representation.. so master asked me to take a new date pending the reply from AG.

on that day, i went to the court early in the morning.. i managed to reach the court at 8.30am..hahaha gila semangat kan?almaklumlah, first time nk buat appearance neh, kire macam my first debut in public laa.so haruslaa aku awal gilaa.. anyway, mahkamah hanya dibuka jam 9 pagi untuk pengetahuan anda semua yerr!!.. so i waited there for about 30 minutes..then the crowd were approaching and semakin sesak dlm court tersebut.. with the lawyers, the OKTs and also teh reporters, not to forget the family members of the OKT (OKT is orang kena tuduh/ the ccused person, normally we just call them as OKT)..

masa tu, kl court was still at the old building yg dpn dataran merdeka tu..and the court room is so small.. i gave up my sit at the bar table to one of the senior lawyers..biasa laa kan, mana2 pergi pon we have to respect the seniors.. he came with thick bundles and files..nk compare dgn aku yg hanya bwk file senipis kulit bawang and diary sahaja.. and so i picked a seat at public gallery..

around 10.30 baru laa majistret naik bench..itu pon after idong aku jadi mancung sbb dok tahan nafas je keje... maklumlaa..court tu kan sempit..OKT dalam reman tu diorang letak kat lokap tepi court tu which is accessible to public..of course ade polis jaga depan lokap tu, tapi bau OKT dalam reman tuh..adoiyaii sampai mati pon aku akan kenang tau..

bila kes aku dipanggil, aku pon bangun laa dan memperkenalkan diri dekat majistret..

"dengan izin puan majistret, saya raidah salwa, pelatih dalam kamar dari tetuan selvam shanmugam, menyebut bagi pihak peguamcara tertuduh..puan, hari ini ditetapkan untuk perbicaraan bagi kes ini, ..."

belum sempat aku sambung ayat seterusnya, majistret tu dah potong ayat aku..

"apa yang awak merepek ni?boleh cakap perlahan skit? awak ingt saya ni robot ke nak tulis laju2?..master awak tak beritahu ke kat dalam court kena cakap slow2 supaya senang saya nk ambil rekod? benda simple mcm tu pun dia tak ajar awak?"

ewah2 majistret nih... main kasar nampak..fyi, the moment u appear in front of the magistrate and introduced urself as a PDK, mmg u bakal kena laa dgn dia..even u tak buat salah pon, they will try to kenakan u..alaaa standard la,, kire2 mcm ragging la.. tpi, ADE AKU KESAH?

aku pun jawab laa balik..

"saya minta maaf Puan, saya akan cuba bertutur mengikut kadar kelajuan Puan menulis supaya puan dapat merekod segala minit prosiding ini Puan mengikut kesenangan dan kesesuaian pihak Puan"

i dont mind if t he seniors nak tegur newcomers like me, but they too have to take note that we are representing the clients and the proceeding was taken place in an open court.. the public didnt know that i was a PDK then,..for them, anyone in court wearing balck n white attire is a lawyer.. even in the hospital, we call the HO as doctors cos we really think that they have licence to practice when they actually not.. same goes to us.. client respect us and rely on us to fight for them..so it will leave a very bad impression to the client to see us being scolded in an open court as if we dont know how to do handle the case..

for me, i always believe that teguran berhikmah adalah yang terbaik sekali..so bila orang kerek sama gue, gue kasi balas laa balik..walaupun jawapan yang aku beri kat Puan tu agak sopan bunyi nya, tapi agak makan dalam tu wehhh..muka dia terus jd ala2 bengang..hakhakhak..dun mess with me... walopon aku PDK, tp klu aku join govt in judiciary, aku L41 mcm kau gak laa wehhh.. klu aku join, agaknye terus ganti gopal sri ram..hahahaha..

maka sekian lahh sahaja kisah pengalaman pertama aku dimarahi di mahkamah terbuka.. untuk sesapa yg curious, Puan tersebut adalah majistret di mahkamah majistret jenayah 2, kuala lumpur.. tapi skarang sudah tukar orang lain..hehehe... sapa batch dock brief seangakatan dgn saya atau sipi2 dengan saya sure kenal siapa Puan Majistret tersebut.. semoga beliau terus maju jaya dalam kerjayanya...

6 tukang karut:

amicus curiae said...

puan yang start dengan A.

hahah itulah skrip hafazan aku juga..muahahaha

~salwaredzuan~ said...

amboi haih..laju je hang komen ekkk..ko nye SS tu kasi siap weyyhh..anyhoo, puan aku bermula dgn T..ko batch senior aku laa beb

Tijah said...

puan mejistret...

puan patut cuba blogging. lain kali puan takyah tulis, puan taip jer. lagi efisyen puan...

bleh tak centu?

~salwaredzuan~ said...

sis tijah,
klu puan majistret tu mula berblogging, alamantnye bnyk laa kes mahkamah yg tertangguh..ketagih baca blog..hihihih

kerol said...

bhya awk nie..pndai melawan..:p

~salwaredzuan~ said...

kerol,
ala..tu lawan acah2 je tuh..kasi panas sikit..br laa ade feel court tu..

Template by:
Free Blog Templates